Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει και ναυτική υπερδύναμη, κατά το πρότυπο των παλαιών αυτοκρατοριών, προκειμένου να ελέγξει τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.
Αλλά πέραν του νεο-οθωμανικού συνδρόμου, οι δηλώσεις του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας Μπασμπούγ καταδεικνύουν και πόσο μελετούν τα πράγματα και πόσο εκτιμούν τις προοπτικές του άμεσου και απώτερου μέλλοντος οι Τούρκοι στρατιωτικοί.
«Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποια μέρα δεν θα ξεσπάσει κρίση;», ερωτά και παραπέμπει εύγλωττα και στην κρίση των Ιμίων....
Σαφής η απειλή κατά της Ελλάδας.
Αλλά ο Μπασμπούγ δεν... ξεχνά και την Κύπρο. Παραπέμπει και στη σημασία που έχουν οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, καλή ώρα αυτή που ανήκει στην Κύπρο και στην οποία -υποτίθεται- ότι διεξάγουμε έρευνες -αν διεξάγουμε- για την ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και εδώ ο τουρκικός στόλος είναι πανέτοιμος.
Το πραγματικό επεκτατικό και αναθεωρητικό της πρόσωπο έδειξε η Τουρκία μέσα από τα λόγια του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγού Μπασμπούγ.
Οι απειλές κατά της Ελλάδος και της Κύπρου είναι σαφέστατες μέσα από τις αναφορές που γίνονται στην κρίση των Ιμίων και στο θέμα των οικονομικών ζωνών.
«Στις αυτοκρατορίες», είπε ο Μπασμπούγ, «η ναυτική δύναμη είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο στόλος έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επικράτηση και στην υπεροχή της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ.
Κοιτάξτε τη Μαύρη Θάλασσα. Εάν η σημασία αυτής από πάσης απόψεως είναι σήμερα μία, αύριο θα είναι πέντε. Στο Αιγαίο έχουμε ήδη προβλήματα.
Για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, έχουμε ανάγκη από ισχυρές ναυτικές δυνάμεις. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποια μέρα δεν θα ξεσπάσει κρίση; Σε πόσες μέρες ξέσπασε η κρίση των Ιμίων;
Θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη η στρατηγική και η στρατιωτική διάσταση. Έχουν μεγάλη σημασία οι εξελίξεις σχετικά με το θέμα των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών...».
Τα λεγόμενα του Τούρκου αρχιστρατήγου είναι σαφέστατα.
Η επιθυμία της Τουρκίας είναι να καταστεί ναυτική δύναμη και να ελέγξει τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.
Δείχνει, όμως, και το στρατηγικό βάθος σκέψης με το οποίο ατενίζει το μέλλον, σε αντίθεση με την ανυπαρξία οποιουδήποτε οράματος και τον ενδοτισμό που έχουν καταστεί πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία της Ελληνικής πολιτικής.
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...