14/2/10

Στο βασίλειο της Ζαχάρως

Του Μάκη Νοδαρου

Η πρόθεση και η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου περί διαφάνειας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τιμωρίας εκείνων που καταπατούν τους νόμους του κράτους φαίνεται ότι δεν αγγίζει την Πολεοδομία της Ζαχάρως καθώς αυτή προστατεύεται από ένα μυστηριώδες... αόρατο και παντοδύναμο χέρι...




Συγκεκριμένοι υπάλληλοι της εν λόγω υπηρεσίας που ελέγχθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν από τους αρμόδιους και τη Δικαιοσύνη για την παραβατική τους συμπεριφορά όχι μόνο παραμένουν ακόμα στις θέσεις τους αλλά εξακολουθούν να αγνοούν τις αποφάσεις και τις οδηγίες των υπηρεσιών ελέγχου.

Οπως, για παράδειγμα, το Σώμα Επιθεώρησης Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που με την 1124/Α/2009 έκθεση ελέγχου αποφάνθηκε ότι οι οικοδομικές άδειες που χρησιμοποίησε για να χτίσει ξενοδοχειακή μονάδα κοντά στον Καϊάφα ο δήμαρχος της Ζαχάρως ήταν «μαϊμούδες» και άμεσα ανακλητέες.

Παρ' όλα αυτά, η Πολεοδομία της Ζαχάρως, περίπου δύο μήνες μετά τη λήψη της σχετικής έκθεσης, όχι μόνο δεν προέβη στην ανάκληση των παράνομων οικοδομικών αδειών και στην επιβολή κυρώσεων και προστίμων όπως ζητούσαν οι Επιθεωρητές Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, αλλά... πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στην εξέδρα (!) και με επιστολή της στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ζητεί σχετικές οδηγίες.

Η περίεργη συμπεριφορά τής εν λόγω υπηρεσίας έχει και παρελθόν καθώς εμπλέκεται στην προσπάθεια ανέγερσης του «αμαρτωλού» δημαρχείου της Ζαχάρως με τα χρήματα της αυστραλιανής κυβέρνησης που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους αλλά και την εξαπάτηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που ήταν ο διαχειριστής τού εν λόγω χρηματικού ποσού.

Μάλιστα τότε ο νομικός σύμβουλος του ΕΕΣ και πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, έκανε λόγο για «αυτόνομο βασίλειο της Πολεοδομίας Ζαχάρως» που εκδίδει και αντικανονικές οικοδομικές άδειες και αντικανονικά τις τροποποιεί...

Οπως αποκαλύφθηκε, η υπ' αριθμ. 1/2008 άδεια για την ανέγερση του «αμαρτωλού δημαρχείου» σε χώρο οικιστικού πρασίνου είχε την υπογραφή όχι του προϊσταμένου της υπηρεσίας Χρήστου Κανακόπουλου αλλά του τεχνικού υπαλλήλου και αντιδημάρχου της Ζαχάρως Σπήλιου Φωτόπουλου.

Η συνέχεια είναι εντυπωσιακή και ενδεικτική του τι επικρατεί στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η Διεύθυνση Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολεοδομίας Ζαχάρως με έγγραφό της (ΑΠ: 1707 -26/8/2008), που στάλθηκε προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα και υπογραφόταν αυτή τη φορά από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Χρήστο Κανακόπουλο, διέκοψε τις εργασίες για την ανέγερση του δημαρχιακού μεγάρου «λόγω πολεοδομικών παραβάσεων».

Λίγες εβδομάδες αργότερα ο υπάλληλος της Πολεοδομίας Ζαχάρως, που τυγχάνει να είναι και αντιδήμαρχος της πόλης, προέβη στην 324/2008 αναθεώρηση της 1/2008 άδειας και στην αλλαγή του τίτλου της από «ανέγερση δημαρχιακού μεγάρου Ζαχάρως» σε «...χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων» με σκοπό να παρακάμψει τους περιορισμούς δόμησης που ισχύουν σε χώρους οικιστικού πρασίνου, όπου βρίσκεται και το σχετικό οικόπεδο...

Η αντιφατική και παράνομη συμπεριφορά του συγκεκριμένου προσώπου επισημαίνεται και στην 25/4.6.2009 διάταξη της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Πύργου, Μαρίας Μ. Παπαγιαννίδου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο εν λόγω υπάλληλος, ενώ το 2005 σε έγγραφό του ανέφερε ότι το οικόπεδο δεν ήταν οικοδομήσιμο το 2008, «εξέδωσε παράνομα» την 1/4.1.2008 οικοδομική άδεια του αμαρτωλού δημαρχείου...







ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share