24/2/10

Αναταραχές στην Τουρκία μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις μεταξύ των στρατηγών και του Ερντογάν

Για «σοβαρή κατάσταση» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Τουρκικός στρατός, όπως το Dow μετέδωσε το Jones Newswires, μία ημέρα μετά τη σύλληψη περισσότερων των 40 αξιωματικών με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν πραξικόπημα.

Οι ηγεσία των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει θορυβηθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις, για αυτό και συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να εξετάσει τα γεγονότα που ακολούθησαν τις συλλήψεις ανώτατων στρατιωτικών, μετά από εντολή της κυβέρνησης Ερντογάν....
Η διαταγή για τις εν λόγω συλλήψεις δόθηκε καθώς «ανώτατοι αξιωματικοί ενέχονται σε μία συνωμοσία, που έχει ως κεντρικό στόχο την ανατροπή, πραξικοπηματικά, της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας».

Συνολικά συνελήφθησαν 49 στρατιωτικοί, απόστρατοι και εν ενεργεία, στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και ανακρίνονται για πιθανή εμπλοκή σε συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, ο στρατηγός Ιμπραχίμ Φιρτίνα, και ο ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ, πρώην αρχηγός του πολεμικού ναυτικού, περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι ανακρίνονται από τις εισαγγελικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη, κατηγορούνται για τον σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων εναντίον τζαμιών ώστε να προκληθεί χάος στη χώρα και να ανοίξει ο δρόμος για ένα πραξικόπημα στο πλαίσιο της επιχείρησης "Βαριοπούλα" που χρονολογείται από το 2003, σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπο.

Θεωρούνται ύποπτοι επίσης για την εκπόνηση σχεδίου κατάρριψης τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους με στόχο την πρόκληση ένοπλης σύρραξης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Τουρκικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά το σύνολο των ισχυρισμών αυτών που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο.

Ως επικεφαλής του σχεδίου φέρεται ο πρώην στρατηγός Τσετίν Ντογάν, ο οποίος και περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων. Εχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή , δηλώνοντας ότι το σχέδιο εκείνο αποτελούσε "στρατηγικό παίγνιο" της εποχής που βρισκόταν εν ενεργεία.

Ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις "σοβαρές καταγγελίες" πως μεγάλος αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματικών του τουρκικού στρατού σχεδίαζε την ανατροπή της κυβέρνησης.

"Οι πολίτες της Τουρκίας δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια στην υπόθεση αυτή", δήλωσε η Angela Filote εκπρόσωπος της Κομισιόν σε θέματα διεύρυνσης.

"Σε αυτό το πλαίσιο η έρευνα πρέπει να είναι υποδειγματική και να υλοποιηθεί με πλήρη σεβασμό των αρχών και προτύπων στη κατεύθυνση μιας δίκαιης δικαστικής διαδικασίας"
, συμπλήρωσε η Filote.ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share