22/2/10

Καλώς τα δεχτήκατε ... μαζί με τα παραμύθια, έρχονται και οι δράκοι

Καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα τα στελέχη της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τα οποία θα παρακολουθήσουν την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ( ΠΣΑ).

Το μικτό κλιμάκιο εποπτείας φθάνει στην Αθήνα απο στιγμή σε στιγμή απόψε το βράδυ και αναλαμβάνει δράση από αυρίο Τρίτη πρωί-πρωί. Στο επίκεντρο των ελέγχων θα...




...βρεθεί η απόδοση του Προγράμματος Σταθερότητας, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία πως η ύφεση στην χώρα είναι βαθύτερη από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μόλις έφθασαν στο ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ , οι ελεγκτές δεν θα επισκεφθούν μόνο τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά θα βρεθούν και στο υπουργείο Εργασίας, καθώς ενδιαφέρει η εφαρμογή των εξαγγελιών για το Ασφαλιστικό.

H κυβέρνηση καλώς ορίζει τη στενή επιτήρησης που εγκαινιάζεται με την άφιξη των ελεγκτών στη χώρα , ενώ θα συζητήσει μαζί τους για τα επιπλέον μέτρα που θα λάβει και τα οποία -όπως όλα δείχνουν- θα ανακοινώσει πριν επιβληθούν ερήμην της χώρας από τις Βρυξέλλες , και όλα αυτά έχουν να κάνουν με το νέο ομολογιακό δάνειο που ετοίμαζει η κυβέρνηση και για να το "ψωνίσουν" οι αγορές χρειάζονται καλές συστάσεις για την Ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πρόγραμμα του ελεγκτικού κλιμακίου περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνταντίνου, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, με το πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Δ. Ζανιά αλλά και με άλλα ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου.

Η επιτροπή θα συλλέξει στοιχεία για την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για την πορεία των εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους ( σ.σ. για το Φεβρουάριο θα δοθούν εκτιμήσεις) αλλά και για την πορεία των κρατικών δαπανών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα επιπλέον μέτρα να μην απορριφθούν ως ανεπαρκή στις 16 Μαρτίου (όταν θα υποβληθεί η πρώτη «Έκθεση Πεπραγμένων» από την Αθήνα, στο Συμβούλιο Ecofin) και για τον λόγο αυτό θα υπάρξουν εντατικές διαβουλεύσεις με τους κοινοτικούς παράγοντες, ώστε τα μέτρα να εκτελεστούν σύμφωνα με τις εντολές των Βρυξελλών.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά την επίσκεψη του αρμόδιου Επιτρόπου Όλι Ρεν στην Αθήνα, σε περίπου δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ και της περαιτέρω αύξησης της φορολογίας των καυσίμων, ενώ στα νέα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν είναι η επιβολή φόρου πολυτελείας σε αρκετά αγαθά και αυτοκίνητα καθώς επίσης "πάγωμα" των επιστροφών ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, νέο "ψαλίδι" στις μισθολογικές δαπάνες που αφορούν κυρίως επιδόματα και πρόσθετες αποδοχές, "πάγωμα" των επιχορηγήσεων.

Στο μικροσκόπιο του μικτού κλιμακίου Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ τίθεται από αύριο Τρίτη η Ελληνική οικονομία , οι ελεγκτές που θα "ξεσκονίσουν" όλα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και του ΠΣΑ ενώ ξεκινούν τον κύκλο επαφών τους με στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες και από την ετυμηγορία τους θα κριθεί η "στήριξει" τους για το νέο δανεισμό που ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσω των νέων ομολόγων που θα κυκλοφορήσουν σύντομα.







ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share