28/2/10

Ρόδος : Μέσα στην Κοιλάδα των Πεταλούδων βόσκουν ανεξέλεγκτα γουρούνια και κατσίκια !

Τεράστια οικολογική καταστροφή στη κοιλάδα των Πεταλούδων της Ρόδου που αποτελεί μέρος του δικτύου NATURA 2000

Πάνω απο 1.000.000 ευρώ το χρόνο τα έσοδα του Δήμου Πεταλούδων που αδιαφορεί!


Μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε, στον Εισαγγελέα Ρόδου, από πολίτες, κατά παντός υπευθύνου , για την οικολογική καταστροφή της κοιλάδας πεταλούδων Ρόδου....
Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες είναι ένα μοναδικό φυσικό πάρκο, στο οποίο εμφανίζονται κάθε χρόνο χιλιάδες πολύχρωμες πεταλούδες από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι ιδιαίτερα σπάνια είδη και απαντώνται σε ελάχιστα μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο σπάνιος αυτός βιότοπος, ο οποίος προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία, βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης εγκατάλειψης. Έχει καταντήσει ξέφραγο αμπέλι !

Η κοιλάδα αποτελεί μέρος του δικτύου NATURA 2000 με κωδικό GR210006 και φιλοξενεί σε μοναδικά υψηλούς πληθυσμούς, το έντομο Panaxia Quantripunctaria, ευρύτερα γνωστό και ως η πεταλούδα της Ρόδου.

Όπως καταγγέλλουν οι μηνυτές:

«.....Μέσα στην Κοιλάδα υπάρχουν γουρούνια και κατσίκια που βόσκουν ανεξέλεγκτα.

Η παρουσία τους καταστρέφει ανεπανόρθωτα τη χλωρίδα, η οποία είναι βασικότατο κομμάτι του οικοσυστήματος και καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του μικροκλίματος που είναι απαραίτητο για να επιβιώσει το έντομο. Για την επιβίωση της Panaxia Quantripunctaria απαιτείται υψηλή υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα ζώα, στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή, καταστρέφουν επίσης τα ρέματα και τα πρανή της Κοιλάδας και εξαφανίζουν τη νεαρή βλάστηση, αποκλείοντας την αναγέννησή της.

Έχουν σημειωθεί καταστροφές, κατολισθήσεις και διάβρωση του εδάφους, οι είσοδοι που έπρεπε να είναι κλειστές για να εμποδίζουν την είσοδο αδέσποτων ζώων είναι ανοικτές.
Απευθυνόμαστε σε σας, επειδή πιστεύουμε ότι η Κοιλάδα των Πεταλούδων, ο μοναδικός αυτός βιότοπος που στηρίζεται σε μία εξαιρετικά λεπτή ισορροπία και ανήκει σε όλο τον κόσμο, κινδυνεύει ανεπανόρθωτα.

Η γενικότερη εικόνα αναμένεται να δημιουργήσει εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις στους
επισκέπτες οι οποίοι έρχονται από κάθε γωνιά του κόσμου για να θαυμάσουν τον μοναδικό αυτό βιότοπο.

Η Κοιλάδα των Πεταλούδων, ο μοναδικός αυτός βιότοπος που στηρίζεται σε μία εξαιρετικά λεπτή ισορροπία και ανήκει σε όλο τον κόσμο, κινδυνεύει ανεπανόρθωτα.
Πιστεύουμε ότι διαπράττονται σοβαρά αδικήματα, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν και να τιμωρηθούν όσοι φέρουν ευθύνη….»

Και η μηνυτήρια αναφορά καταλήγει :

«Θεωρούμε καθήκον όλων μας τη διαφύλαξη του θαύματος αυτού της Ροδιακής φύσης, το οποίο,εκτός των άλλων, είναι ένας σημαντικότατος πόλος έλξης επισκεπτών...»

Τι να πει κανείς, ότι δεν είμαστε ικανοί ούτε και να διατηρήσουμε αυτά τα οποία μας άφησαν οι Ιταλοί κατακτητές ;

Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος, στον οποίο έχει παραχωρηθεί η κοιλάδα, εισπράττει περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ, το χρόνο, από τους επισκέπτες. Φαίνεται όμως ότι οι εισπράξεις πηγαίνουν για άλλους σκοπούς !

Κύριε Κορδίνα , Δήμαρχε του Δήμου Πεταλούδων, εάν δεν μπορείτε ούτε να διατηρήσετε το θαύμα αυτό της φύσης, αφήστε το να το διαχειριστούν άλλοι, ικανότεροι από εσάς.

Κυρία Άντζελα Γκερέκου Υπουργέ Τουρισμού και κυρία Τίνα Μπιρμπίλη Υπουργέ Περιβάλλοντος, πρέπει να παρέμβετε αμέσως !!

Η καταστροφή του περιβάλλοντος να τιμωρείται και η προστασία του να αμείβεται ! Δεν μας έχει μείνει τίποτα άλλο, εκτός από αυτό!

Το περιβάλλον δε το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας !!

To παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από :
Rodosblog-xrisostomos

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share