6/2/10

Έκθεση-Κόλαφος για Ελλάδα με σφραγίδα D.Bank

«Χρεοκοπημένη χώρα» αποκαλεί την Ελλάδα έκθεση με τη «βαριά» σφραγίδα της Deutsche Bank, μέσω της οποίας η Eυρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορείται εμμέσως για… «ευπιστία».

Το συγκεκριμένο άρθρο που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στην αγορά FOREX, περιλαμβάνει σωρεία βαρύτατων χαρακτηρισμών για τη χώρα μας χαρακτηρίζει δε την προσπάθεια που θα πρέπει να επιχειρήσει η χώρα μας ως «το Ελληνικό όνειρο ενός… θαύματος» και εμφανίζεται τουλάχιστον τυπικά να έχει...
...«εκπονηθεί» για λογαριασμό της Deutsche Bank από την γερμανική εταιρία αναλύσεων Cognitrend που κατά δήλωση της ειδικεύεται στo “behavioral finance».

Σημειωτέον δε ότι η Deutsche Bank ήταν ένας από τους αναδόχους στην τελευταία έκδοση Ελληνικών ομολόγων.

Πιο αναλυτικά στη δισέλιδη έκθεση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχτηκε την δέσμευση της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3% έως το 2012, αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί επιπρόσθετα μέτρα.

Κάποιοι σχολιαστές αναρωτιούνται πώς μπορεί η Κομισιόν να είναι τόσο εύπιστη, δεδομένου ότι το έλλειμμα πλησιάζει το 13%, αλλά εμείς το βλέπουμε ως μια ακόμη απόδειξη επικείμενης διάσωσης.

Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι ολόκληρο λεφούσι, οπότε η επιβολή μέτρων λιτότητας είναι, θεωρητικά, εύκολη. Όμως τι θα γίνει εάν η αστυνομία κατέβει στους δρόμους μαζί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές;

Επιπλέον, ο ναυτιλιακός κλάδος βρίσκεται ακόμη εκτός της Ελληνικής φορολογικής βάσης και μια επαναφορά του εντός θα οδηγούσε αδιαμφισβήτητα σε σημαντική μείωση του ελλείμματος, εάν δεν υπήρχαν αυτές οι «περίεργες» (Byzantine) συμφωνίες που τον έχουν γλιτώσει από τη φορολόγηση μέχρι τώρα.

Πάρα ταύτα, η Κομισιόν υπόσχεται να συνεχίσει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση και περιμένει να λάβει τις λεπτομέρειες εκτέλεσης του εφετινού προϋπολογισμού το Μάρτιο. Πώς ακριβώς θα ασκήσει πιέσεις η Κομισιόν σε μια χρεοκοπημένη χώρα;

Απειλώντας την με πρόστιμα μη συμμόρφωσης;

Εναλλακτικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί στο ΔΝΤ για διάσωση. Βλέποντας ότι θα πρέπει να καταθέσει τα όπλα ούτως ή άλλως, το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι, ποιον αφέντη διαλέγει να υπηρετήσει (!)

Σημειώθηκε ένα μίνι ράλι στο ευρώ μετά την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «σφράγισε» (στο πρωτότυπο χρησιμοποιείται η απαξιωτική έκφραση rubber-stamped) το Ελληνικό όνειρο ενός… θαύματος, αλλά το ευρώ παραμένει αδύναμο, με την επόμενη στήριξη στα 1,381 δολάρια.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share