4/2/10

Στην Κωνσταντινούπολη o Βενιζέλος - Στη "στροφή" περιμένουν οι Τούρκοι

Στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να συμμετάσχει στην σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Eν τω μεταξύ σε μία σαφώς συντονισμένη κίνηση η Άγκυρα έστησε ένα βρώμικο παιχνίδι στην Ελληνική πλευρά: Η "Συμβουλευτική Επιτροπή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης", τα ενεργούμενα του Τουρκικού προξενείου...




... θα βρίσκεται στο σύνολό της στην Κωνσταντινούπολη τις ίδιες μέρες που θα διεξάγεται η σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Έχουν ήδη πογραμματιστεί συνεντεύξεις Τύπου και εμφανίσεις των μελών της σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.

Τα μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν τη Διεύθυνση του Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και Τηλερόρασης της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη όπου "εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους που πάντοτε αισθάνθηκαν την TRT στο πλευρό τους στη δίκαια υπόθεσή τους".

"Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Τούρκων της Δυτικής Θράκης" και εκλεγμένος μουφτής της Ξάνθης Ahmet Mete, ο εκλεγμένος μουφτής της Κομοτηνής İbrahim Şerif, ο γενικός πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης Ferruh Özkan και τα μέλη των "Τουρκικών Ενώσεων" έγιναν δεκτοί από τον διευθυντή της TRT- Κωνσταντινούπολης Şakir Özbek ανακοινώθηκε από το TRT.

Ο Ahmet Mete, δήλωσε ότι "δεν είναι αρκετό το ενδιαφέρον που δείχνουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης" προσκαλώντας τον τουρκικό τύπο στη Δυτική Θράκη για να δει τα προβλήματά τους επί τόπου.

«Εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε την "Τουρκική ταυτότητα" στην Ελλάδα όμως οι Ρωμιοί πολίτες που ζουν εδώ δεν έχουν τα ίδια προβλήματα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αψηφεί εμένα και τον μουφτή της Κομοτηνής και στις θέσεις μας κάθονται άλλοι», είπε μεταξύ άλλων ο Mete.

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ε.Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Βεγκντί Γκιονούλ, στον απόηχο των αποκαλύψεων του τουρκικού σχεδίου εισβολής στον Έβρο το 2003, που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα από την τουρκική εφημερίδα «Ταράφ».

Ένα θέμα που η Ελληνική πλευρά το κράτησε όσο «χαμηλά» γινόταν για να μην διαταραχθεί το «κλίμα διαλόγου» που επιδιώκει να εμπεδωθεί στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ στην ίδια γραμμή κινείται και η Τουρκική προπαγάνδα .

Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να γίνει συζήτηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ε.Βενιζέλου και Β.Γκιονούλ για τα ΜΟΕ στο Αιγαίο και έχει ήδη ετοιμαστεί η σχετική ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας. Υπερπτήσεις, παραβίαση χωρικών υδάτων, παραβιάσεις του ΕΕΧ, η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απόκριση της «κόκκινης γραμμής» Λάρισας-Εσκί Σεχίρ είναι στην αντζέντα.

Πρακτικά ο Ελληνοτουρκικός διάλογος έχει ανοίξει με την διάρκειας τρισήμιση ωρών συζήτησης του ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα την περασμένη Πέμπτη στο Λονδίνο με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ ο Δ.Δρούτσας βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ για να ενημερώσει σχετικά την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον για την Ελληνική απόφαση να προσφύγει σε διάλογο με την Τουρκία (επί των τουρκικών διεκδικήσεων, φυσικά).

Στην Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να προσφύγει σε διάλογο και κατηγόρησε εκείνους που έχουν «φοβικά σύνδρομα» και θεωρούν ότι «διάλογος σημαίνει υποχωρήσεις» και είπε ότι θα δοθούν στους πολιτικούς αρχηγούς οι επιστολές που αντήλλαξαν Ερντογάν-Παπανδρέου.

Φυσικά στο Αιγαίο η Τουρκική τακτική δεν έχει αλλάξει καθόλου.

Αφού... 14 τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε τέσσερις παραβιάσεις του Ε.Ε.Χ. στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Τα έξι από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.







ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share