22/3/10

Όλο και περισσότεροι μιλούν για προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ- μπλοφάρουν, ή κάτι ξέρουν;

Δυο νέες αναφορές στην πιθανότητα προσφυγής της ΕΛλάδος στο διεθνές Νομισματικό Ταμείο είδαν το φως της δημοσιότητας, πέντε ημέρες πριν η ευρώπη ανοίξει τα χαρτιά της. Η Φινλανδία και η Γερμανία έκαναν σαφείς αναφορές στο ΔΝΤ, κορυφώνοντας την αγωνία για το αν παίζεται κάποιο παιχνίδι εντυπώσεων ή αν η πλάστιγγα γέρνει προς αυτή την επιλογή.

Η Φινλανδία είναι ανοικτή σε μια βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, δήλωσε κυβερνητική πηγή....


“Εξαρχής η θέση της Φινλανδίας ήταν ότι πρέπει να εξεταστεί μια χρηματοδότηση του ΔΝΤ”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του φινλανδικού υπουργείου Οικονομικών.

Την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών είχε ταχθεί υπέρ των “διμερών” ευρωπαϊκών αρωγών, σε εθελοντική βάση από κάθε κράτος μέλος, και είχε δηλώσει ότι “θα ήταν καλό αν το ΔΝΤ αποτελούσε μέρος αυτού του πακέτου” αρωγών προς την Ελλάδα.

“Η προϋπόθεση της Φινλανδίας για να βοηθήσει την Ελλάδα είναι να είναι η βοήθεια διμερής, δηλαδή κάθε χώρα να αποφασίσει για τον εαυτό της αν θα βοηθήσει την Ελλάδα”, και να είναι “εθελοντική”, δήλωσε ο υπουργός Γίρκι Κατάινεν, σύμφωνα με τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης. “Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό το ΔΝΤ να αποτελέσει μέρος αυτού του πακέτου”, πρόσθεσε.

Η γερμανική κυβέρνηση (και πάλι…)

“Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμπλέκεται ήδη” στην Ελληνική κρίση, στην οποία διαδραματίζει ρόλο συμβούλου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατύπωνε την εκτίμηση ότι μια προσφυγή στο ΔΝΤ για χρηματοπιστωτική βοήθεια θα αποτελούσε επιβεβαίωση μιας αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Ο κ. Σόιμπλε θα ήθελε να δει την Ευρωπαϊκή κοινότητα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις δικές της δυνάμεις” τουλάχιστον στο μέλλον, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει με την Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του. Γι’ αυτό ο συντηρητικός υπουργός πρότεινε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου στο πρότυπο του ΔΝΤ, το οποίο θα βοηθούσε τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και θα συνδυαζόταν με μηχανισμούς κυρώσεων που θα μπορούσαν να φτάσουν ως την αποπομπή ενός κράτους από τη ζώνη του ευρώ, πρόσθεσε.

Η ιδέα έγινε δεκτή μάλλον χλιαρά στην Ευρώπη, ιδιαίτερα το ζήτημα της
αποπομπής από το ενιαίο νόμισμα.

Όμως “δεν είναι μια πρόταση που εξυπηρετεί μόνο τα γερμανικά συμφέροντα”, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούλριχ Βίλχελμ, “όλη η Ευρώπη πρέπει να θέσει στον εαυτό της το ερώτημα” ποια είναι τα καλύτερα μέσα για να γίνει σεβαστή η δημοσιονομική ορθοδοξία.


Το παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από: Tα Πράγματα


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share