10/3/10

Πλακώθηκαν για τα κονδύλια , ο νέος με τον πρώην περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

Καταγγελίες Μπρακουμάτσου για κατασπατάληση πόρων και απαντηση Κόκκινου για "τσάμπα μαγκιές"

Σφοδρή επίθεση κατά του προηγούμενου γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαρ. Κόκκινου εξαπέλυσε ο νέος γραμματέας κ. Βασ. Μπρακουμάτσος κατηγορώντας τον για κατασπατάληση πόρων που προορίζονταν για την τουριστική προβολή των νησιών...



Στην γραπτή δήλωσή του ο κ. Β.Μπρακουμάτσος που τιτλοφορεί «το πάρτυ τελείωσε, τώρα σχεδιάζουμε, προτείνουμε, αποφασίζουμε όλοι μαζί για όλους», αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

"Οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αποτελούν τη "ναυαρχίδα" του ελληνικού τουρισμού, συμμετέχοντας στο παραγόμενο προϊόν της χώρας.

Το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού δραστηριοποιείται στον τουρισμό και προσδοκά από την Πολιτεία την ορθολογική και αποτελεσματική προβολή των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.
Η Πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να αξιοποιεί τους πόρους, με σχεδιασμό, προγραμματισμό, στρατηγική ανάπτυξης και πάνω από όλα με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

Για την Τουριστική Προβολή της ΠΝΑ δεσμεύθηκαν σημαντικοί πόροι από το Γ' ΚΠΣ. 3.200.000€ !!!.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπό της Γενικό Γραμματέα, μολονότι παρέμεινε επί 5 συνεχή έτη δεν μπορεί να καυχάται ότι δημιούργησε καμία υποδομή για τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και ορθολογική αξιοποίηση των πόρων της τουριστικής προβολής, με γνώμονα τη δημιουργία ενός brand name στο εξωτερικό, έστω και σε λάθος κατεύθυνση. Δε σχεδιάστηκε ποτέ η προβολή σε αναπτυξιακή βάση, ούτε υπήρξε στρατηγική για το τι θα προβάλουμε, με ποια εργαλεία και με ποιο τρόπο.

Αρκέστηκε στην ευκαιριακή προβολή, κατασπαταλώντας πολύτιμους πόρους, με αδιαφανείς διαδικασίες, συνεχείς κατατμήσεις με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς "των τριών προσφορών", προσφέροντας απλόχερα σε "ημέτερους", δημόσιους και κοινοτικούς πόρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την υλοποίηση του έργου της Τουριστικής Προβολής που βρήκε δημοπρατημένο -όταν ανέλαβε Γενικός Γραμματέας το 2004- και έτοιμο προς υπογραφή σύμβασης προϋπολογισμού 2.3600.000€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), με συνεχείς αυξήσεις του προϋπολογισμού του κατάφερε να το φτάσει στα 3.250.000€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Θα πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι, σύμφωνα και με την με Α.Π. 176/04.01.2008 εγκύκλιο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, η τουριστική προβολή πρέπει "να γίνεται οργανωμένα και να έχει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα". Για το λόγο αυτό άλλωστε με το άρθρο 30 του Ν. 3498/2006 είχε θεσπιστεί οι φορείς να υποβάλλουν τα διαφημιστικά προγράμματα και τις ενέργειες προβολής τους στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για την παροχή σύμφωνης γνώμης. Τακτική που απέφυγε επιμελώς η Περιφέρεια σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης Προγραμματικής περιόδου, μιας περιόδου που ο προηγούμενος Γενικός Γραμματέας έδωσε σάρκα και οστά σε μερικές ομολογουμένως "καινοτόμες και αποτελεσματικές δράσεις προβολής".

Αναφέρουμε μερικές:


- Γέμισε της αποθήκες της ΠΝΑ με τουριστικές εκδόσεις αμφίβολης ποιότητας, με σκοπό να τροφοδοτήσει τη διαδικασία της ανακύκλωσης του χαρτιού, μοιράζοντας μέσω απευθείας αναθέσεων ή πρόχειρων διαγωνισμών, "των τριών προσφορών", 224.000 ευρώ.

- Σπατάλησε με δύο (2) αναθέσεις 30.000 ευρώ, για αναβάθμιση της ιστοσελίδας (www.dreamislands.gr/www.dreamislands.com.gr), ενώ είχε την πρόθεση να διαθέσει ακόμα 15.000 ευρώ στον ίδιο ανάδοχο, αλλά δεν πρόλαβε...... Σήμερα η ιστοσελίδα είναι ουσιαστικά ανενεργή, με ελλιπή/μη επικαιροποιημένα στοιχεία και μάλλον δυσφημιστικά λειτουργεί παρά ενημερώνει και προσελκύσει επισκέπτες.

- Διοργάνωσε 4 συναυλίες (45.000 ευρώ έκαστη), με καλλιτέχνες διεθνούς κλάσης και απήχησης όπως ο Γιώργος Τσαλίκης, στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και με συνολικό κόστος 180.000 ευρώ!!, ποσό επαρκές για τη στήριξη ενός αξιοπρεπούς διεθνούς φεστιβάλ

- Ενέκρινε την εκτύπωση 100 cd-rom με άχρηστο περιεχόμενο και κόστος 15.000 ευρώ
- Ενέκρινε την κατασκευή διαφημιστικών καπέλων ευτελούς ποιότητας
- Ενέκρινε την εκτύπωση κακόγουστων ημερολογίων τοίχου, για το έτος 2010.
Ολες οι παραπάνω "καινοτόμες δράσεις" απέδωσαν σε "ημετέρους", ενώ δεν γνωρίζουμε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που απέλαβαν η τουριστική ανάπτυξη και μέσω αυτής τα νησιά μας με την υλοποίηση αυτού του καλοστημένου master plan...

Αξίζει να επισημάνουμε τη σπουδή που έδειξε η προηγούμενη ηγεσία της Περιφέρειας στην προώθηση της τουριστικής προβολής των νησιών μας μετά την προκήρυξη των πρόσφατων εκλογών, αφού στις 16.09.2009 ανέθεσε πέντε τέτοιες δράσεις -όλως τυχαίως καθεμιά στο ύψος των 15.000 ευρώ- οι συμβάσεις των οποίων υπεγράφησαν στις 05.10.2009 (!), ενώ προσέλαβε και Σύμβουλο Τεχνικής Υποστήριξης την 01.10.2009 (!) για το διάστημα έως 31.12.2010, με αμοιβή 139.000€ (!).

Και επειδή γίνεται μεγάλη αναφορά στην διοργάνωση των "Πλωτών Σεμιναρίων", θα θέλαμε αλήθεια να μάθουμε με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει απευθείας ανάθεση αυτής της δράσης προϋπολογισμού ούτε λίγο, ούτε πολύ 250.000€, παρακάμπτοντας τη διαδικασία της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού, όπως προγραμμάτιζε να κάνει ο προηγούμενος Γενικός Γραμματέας;

Το 2010 αλλά και τα επόμενα έτη, η Ελλάδα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα είναι παρούσες και θα προβληθούν αποτελεσματικά και με διαφανείς διαδικασίες. Κυρίως όμως θα δημιουργηθούν, οριζόντια σε εθνικό επίπεδο σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού-Πολιτισμού και οι υποδομές που είναι απαραίτητες για την συνεχή προβολή της χώρας, μέσω σχεδιασμού με βάθος χρόνου".

Εξίσου σφοδρή ήταν και η απάντηση του πρώην περιφερειάρχη κ Κόκκινου:

Την ανικανότητα, την απραξία , τη μισαλλοδοξία και την έλλειψη σχεδιασμού δεν την καλύπτει η λασπολογία και το ψέμα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΙΞΤΕ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΚΑΦΕΣ.

Πέντε (5) μήνες τώρα μάταια , οι πολίτες της Π.Ν.Α. περιμένουν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον εκπρόσωπό της Γ.Γ. κο Μπρακουμάτσο, να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους προς τους νησιώτες μας.
Αντί για έργα και δράσεις στήριξης της περιοχής μας, παρατηρούμε παλινωδίες, ανακολουθίες και κινδυνολογίες.

Προσπαθούν με ψέματα και λασπολογίες να καλύψουν την ασχετοσύνη, την απειρία τους και τις "ακάλυπτες επιταγές" προς τον ελληνικό λαό.

Ως άνθρωπος, που με αποφασιστικότητα, εντιμότητα και διαρκή προσπάθεια πρόσφερα σε αυτόν τον τόπο, έδωσα "περίοδο χάριτος" στους κυβερνώντες και φυσικά στο νέο Γ.Γ. της περιφέρειας από τον οποίο ανέμενα μέχρι σήμερα να δείξει έργο και όχι να πρωταγωνιστεί στις δημόσιες σχέσεις και στην λασπολογία. Θυμίζω ότι όταν ανέλαβα Γ.Γ.Π.Ν.Α. επέλεξα να μιλήσω με δράσεις και έργα και όχι να καταφέρομαι κατά της προκατόχου μου κας Σημαντώνη. Ετσι έκρινα ότι ήταν το συμφέρον του τόπου, έτσι με πρόσταζε ο πολιτικός μου πολιτισμός.

Με μια κατάπτυστη ανακοίνωση προσπαθεί, με επιλεκτικές και υποκειμενικές τοποθετήσεις, με μισές αλήθειες ή μεγάλα ψέματα, να δικαιολογήσει τις αδικαιολόγητες ευθύνες του για το γεγονός ότι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το φθινόπωρο του 2009 μέχρι το Μάρτιο του 2010 (κρίσιμη περίοδος για την τουριστική προβολή των νησιών μας και εν αναμονή της τουριστικής περιόδου) δεν προχώρησε σε δράσεις τουριστικής προβολής και σταμάτησε κάθε προγραμματισμένη δράση από την περίοδο της θητείας μου, μη αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ. (Είχαμε δεσμεύσει 3,6 εκ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013).

Στον κύριο Γ.Γ. -ο οποίος δεν θέλησε ποτέ να με συναντήσει και να ενημερωθεί αλλά επέλεξε το αλισβερίσι μόνο με τους κομματικούς του συντρόφους- θυμίζω:

- Η ημιμάθεια ή η αμάθεια προδίδουν και εκθέτουν τον ίδιο και το παρεάκι του που έγραψαν αυτήν την ανακοίνωση και όχι εμένα.
- Ο,τι έγινε από το 2004 μέχρι τον Οκτώβρη του 2009, έγινε με σχεδιασμό σε αναπτυξιακή βάση και σε συνεννόηση με τους φορείς τουρισμού και της αυτοδιοίκησης.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ ΤΙΣ ΓΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ
- Τα 2,4 εκ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για την τουριστική προβολή της περιοχής, ήταν για την περίοδο 2004-2007. Οι ειρωνείες του για το brand name και για έλλειψη σχεδιασμού μάλλον αφορά την προκάτοχό μου επί ΠΑΣΟΚ κα Σημαντώνη, αφού ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, ξεκίνησε επί ημερών της με τη σφοδρή αντίθεση από την πλευρά των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τουρισμού, για τις δράσεις που προέβλεπε. Οταν ανέλαβα την Περιφέρεια (τον Απρίλιο του 2004) πραγματοποιήσαμε άμεσα ευρύτατο διάλογο και υποχρεώσαμε την ανάδοχο εταιρία να εμπλουτίσει και να τροποποιήσει τις δράσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Ετσι δώσαμε, για πρώτη φορά, το παρόν σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διανείμαμε έντυπο και ηλεκτρονικό διαφημιστικό υλικό, διαφημίσαμε και τα σαράντα οκτώ (48) κατοικημένα νησιά στα ΜΜΕ, οργανώσαμε πετυχημένες εκδηλώσεις, δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια των ανθρώπων του Τουρισμού (βλέπε ένωση ξενοδόχων ΡΟΔΟΥ κτλ) και δώσαμε την ευκαιρία στα μικρότερα νησιά της περιφέρειας μας να προβάλουν το τουριστικό τους προϊόν φιλοξενώντάς τα στις αποστολές μας.

Δεν ξέρω αν είναι ασχετοσύνη , απειρία ή επιλεκτική μνήμη, η προσπάθεια σπίλωσης του έργου μου, να αναφέρει ειρωνικά ότι ο προϋπολογισμός για την τουριστική προβολή έφτασε τα 3,4 εκ. ευρώ δηλ. 800.000 παραπάνω σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.
Τον ενημερώνω ότι το Γ' ΚΠΣ και φυσικά το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου (απ' όπου εκταμιεύονται τα χρηματικά ποσά) είχε προγραμματιστεί αρχικά να λήξει το Δεκέμβρη του 2008 και όχι στο τέλος του 2008, λίγο πριν την ολοκλήρωσή του πήρε παράταση για 6 μήνες δηλαδή για τον Ιούνιο του 2009.

Ηταν αδιανόητο να αφήσουμε χωρίς τουριστική προβολή τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με αποτέλεσμα: αφ' ενός να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του έργου και αφ' ετέρου, επειδή δεν προλαβαίναμε διαδικασίες ανοιχτού διαγωνισμού, προχωρήσαμε τηρώντας ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ σε διαδικασίες που παρόμοιες πραγματοποιούνται καθημερινά στα υπουργεία , στις περιφέρειες , στις νομαρχίες και στους δήμους.

Ηθελε ο κος Γενικός, ο εξ' Αρκαδίας ορμώμενος, να μην γίνει τουριστική προβολή των νησιών για το 2008 και το μισό του 2009;
- Οσον αφορά τις φαμφάρες του περί "αδιαφάνειας", "σπατάλης" και τους υποκειμενικούς του χαρακτηρισμούς "άχρηστου", "ευτελούς ποιότητας", "κακόγουστου", "γέμισμα των αποθηκών της Π.Ν.Α. με υλικό", "στήριξη ημετέρων" κλπ., του τα επιστρέφω και τον καλώ να τα αποδείξει , θυμίζοντάς του ότι κράτησε τις τουριστικές εκδόσεις στις αποθήκες της περιφέρειας γιατί σταμάτησε ο ίδιος, ή δεν προγραμμάτισε τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις που η περιφέρεια θα διένειμε το υλικό.

- Του θυμίζω επίσης ότι το διαδίκτυο αποτελεί πηγή ενημέρωσης χιλιάδων πολιτών. Επί θητείας του έχει αυτός την ευθύνη για τον εμπλουτισμό της www.dreamislands.gr, κάτι το οποίο συστηματικά δεν πραγματοποιεί καθώς επίσης ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα λειτουργεί από το 2004. Εάν δεν του άρεσε η εταιρία, ή η ιστοσελίδα, ας αναλάβει την πολιτική και την ποινική ευθύνη να την σταματήσει.

- Οι συναυλίες που αναφέρει στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία , έγιναν με πλήρη νομιμότητα (όπως όλα τα προηγούμενα) κα ως απάντηση τον παραπέμπω στις κατάμεστες πλατείες παρατηρώντας παράλληλα πως διογκώνει όλα τα χρηματικά ποσά που διατέθηκαν σε σχέση με τα πραγματικά.

- Για το διαφημιστικό υλικό , οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του , απέχουν πολύ από τις θετικές εντυπώσεις όσων έλαβαν το υλικό αυτό.

- Οσον αφορά την ανάθεση συμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν πριν τις εκλογές, ενημερώνω προς αποκατάσταση της αλήθειας ότι οι διαδικασίες ξεκίνησαν πολύ πριν την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της αναγκαίας στήριξης του τουριστικού μας προϊόντος και της προσπάθειας του ΕΣΠΑ, και φυσικά τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Αν δεν πραγματοποιούνταν, θα με κατηγορούσε ότι δεν υλοποίησα αυτά που έπρεπε να υλοποιηθούν και ότι αδράνησα.

- Οσον αφορά τον τεχνικό σύμβουλο, το ποσό και τη χρονική περίοδο που αναφέρει, ξεκαθαρίζω στους αναγνώστες της ανακοίνωσης οι πρόκειται για ένα πρόσωπο αλλά για εταιρία, η οποία επιλέχτηκε μετά από διαγωνισμό και που επί δεκαοχτώ μήνες, στήριζε με την τεχνογνωσία της και το προσωπικό της, σε Αθήνα και Σύρο, τις προσπάθειες της Περιφέρειας.
- Και επειδή κε Γενικέ πολύ παίζετε με τους αριθμούς, σας προσκαλώ και σας προκαλώ. Εάν υπάρχει κάτι παράνομο , στείλτε το στην Δικαιοσύνη, αλλιώς ας ζητήσετε συγνώμη και αλίμονο αν οι νομικές σας γνώσεις είναι σαν εκείνες για την περιφερειακή ανάπτυξη.
- Μήπως θέλατε να αναθέσετε σε "ημέτερους" τις παραπάνω δράσεις;
- Μήπως "φακελώνετε" τους αναδόχους των δράσεων;

Τέλος τον ερωτώ; Δεν ήταν καινοτόμος δράση τα πλωτά σεμινάρια του 2008 και του 2009 που συμμετείχε η περιφέρεια με τα ποσά των 80.000 και 90.000 ευρώ αντίστοιχα, στα πλαίσια του προαναφερθέντος προϋπολογισμού που αυξήσαμε και δώσαμε τη δυνατότητα στο σύνολο των νησιών μας να προβληθούν;
Οι σύντροφοί του δεν τον ενημέρωσαν οτι έδωσαν συγχαρητήρια για την συγκεκριμένη δράση όλοι οι φορείς;

Γιατί φέτος , το 2010 , ενώ είχε προγραμματιστεί να συμμετέχει και πάλι η περιφέρεια, απέσυρε "κομπλεξικά" και χωρίς επαρκή δικαιολογία τη συμμετοχή της;

Γιατί, αν διαφωνούσε με το ποσό των 250.000 ευρώ (που ήταν πόροι του ΕΣΠΑ), ας συμμετείχε η περιφέρεια με ποσό ανάλογο του 2008 ή του 2009. Αφησε έτσι έκθετη και μετέωρη την τουριστική προβολή των νησιών της περιφέρειας και μετέθεσε την οικονομική στήριξη της προσπάθειας στον ΠΡΟΤΟΥΡ και στην αυτοδιοίκηση.

Κε Γενικέ, αντιλαμβάνομαι την εντεταλμένη υπηρεσία σου ,την κουτοπονηριά και τα "κομπλεξικά σου σύνδρομα" με τα οποία κινείσαι και επιδιώκεις να σπιλώσεις το έργο μου και τις αδιάκοπες προσπάθειές μου.

Επειδή διαχειρίστηκα πολλά δις ευρώ, και επειδή σου αρέσει να παίζεις με υπονοούμενα και αριθμούς, σε προκαλώ, επειδή συστηματικά κρύβεσαι, τώρα πλέον που πέρασαν αρκετοί μήνες που είσαι στην περιφέρεια, να τα πούμε σε ένα δημόσιο διάλογο. Εκεί δεν θα μπορέσεις να υπερασπιστείς το απόλυτο τίποτα που έχεις επιδείξει, εσύ και η κυβέρνησή σου, μέχρι στιγμής στην περιφέρειά μας.

Υ/Γ1 Για "κακή" σου τύχη, δέθηκα με αυτόν τον τόπο και με τους ανθρώπους του , δεν είμαι τουρίστας και δηλώνω δυναμικά το παρών.
Υ/Γ2 Αν μου επιτρέπεις, σε συμβουλεύω να δείξεις έργο, να πας να μιλήσεις με τους νησιώτες μας που δεν σε ξέρουν και να σταματήσεις εν τη γενέσει τις "κοκορομαχίες" και τις "τσάμπα μαγκιές". Είναι προς το συμφέρον του τόπου και αν το σκεφτείς και το δικό σου.
Υ/Γ3 Θα ενδιέφερε πολύ όλους μας να ενημερώσεις:
- για την κλοπή που έγινε επί ημερών σου στα γραφεία της δ/νσης αλλοδαπών στη Π.Ν.Α.
- για το "φρενάρισμα" των έργων που παρατηρείται επί θητείας σου και της κυβέρνησης που υπηρετείς.

Το παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από : e-aftodioikisi.gr

Τα σχόλια.... δικά σας....







ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share