5/3/10

Τουρκικό βάφτισε η Άγκυρα τον εναέριο χώρο μεταξύ Χίου και Σάμου !

Μία περιοχή που βρίσκεται καθαρά εντός Εθνικού Εναέριου Χώρου "βαφτίστηκε" απο την Άγκυρα «τουρκικός εναέριο χώρο» και αυτό έτσι ξαφνικά και για πρώτη φορά στο κεντρικό Αιγαίο στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου !

Σήμερα τα ξημερώματα το Πολωνικό αεροσκάφος της FRONTEX που περιπολούσε στην περιοχή δέχθηκε 15 (!) κλήσεις από τα ραντάρ της Σμύρνης και της Datca να εγκαταλείψει την περιοχή γιατί βρισκόταν «εντός του Tουρκικού εναέριου χώρου διαφορετικά θα εκτελείτο σε βάρος του τακτική επιχείρηση» δηλαδή θα στέλνονταν μαχητικά αεροσκάφη.




Στην πραγματικότητα βρισκόταν νότια της Σάμου και ανατολικά της Χίου, εντός του ΕΕΧ, σε ύψος 3000 ποδών εκτελώντας το «τακτικό» δρομολόγιο Κω-Σάμου-Χίου-Μυτιλήνης σε αναζήτηση λαθρομεναναστών.

Οι προειδοποιήσεις από τους Τούρκους ξεκίνησαν στις 04:31 και διήκεσαν σχεδόν τρεις ώρες μέχρι τις 07:18, δηλαδή καθ’όλη την διάρκεια της πτήσης του αεροσκάφους (είχε απογειωθεί στο 04:06 και προσγειωθεί στις 07:57). Δεν τόλμησαν να σηκώσουν μαχητικά παρά το γεγονός ότι είχε ξημερώσει στο ανατολικό Αιγαίο και αρκέστηκαν σε «λεονταρισμούς».

Τι σημαίνουν όλα αυτά;


Η Άγκυρα χρησιμοποιεί την FRONTEX ως «φορέα» καταγραφής των διεκδικήσεων της και συνεχώς προβάλλει νέες.


Ένα είναι σίγουρο πως το φετινό καλοκαίρι στο Αιγαίο προβλέπεται ιδιαίτερα «θερμό», αφού οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει άσχημα απο το προηγούμενο με τα επεισόδια σε Ρω, Καστελλόριζο κλπ.

Mία μεγάλη Τουρκική ανθυποβρυχιακή άσκηση στο κεντρικό Αιγαίο κρυβόταν πίσω από τις χθεσινές παραβιάσεις. Τα τουρκικά μαχητικά, τουλάχιστον στο κεντρικό Αιγαίο φάνηκε να καλύπτουν την δραστηριότητα της φρεγάτας F497 GOKSU, κλάσης O.H.PERRY, από όπου και απογειώθηκε και παραβίασε τον ΕΕΧ ένα ελικόπτερο.

Δεκαέξι Τουρκικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερα μπήκαν στο Αιγαίο.

Παραβίασαν πέντε φορές τα εναέρια σύνορα της χώρας και παραβίασαν άλλες τέσσερις φορές τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας του FIR.

Eξι από τα Τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Δεν υπήρξαν εμπλοκές αφού οι αναχαιτίσεις ήταν «διακριτικές» βάσει των διαταγών που ισχύουν να μην «ενοχλούνται» τα Τουρκικά μαχητικά μεταξύ 6 και 10 μιλίων.








ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share