16/3/10

Η Άγκυρα βασίζεται στην δειλία της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας ή υπάρχει οργανωμένο σχέδιο ;

Σε απόλυτη ισχύ το σχέδιο αποστρατικοποίησης του Αιγαίου για «βαφτίζουν» οι Τούρκοι νατοϊκά τα μαχητικά τους και θα αποκτήσουν σταδιακά τον έλεγχο!

Οι συχνές βόλτες των τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο με παρέκκλιση της πορείας τους έως το Σούνιο, οι απειλές σε βάρος αεροσκαφών της ευρωπαϊκής Frontex με επιχείρηση αναχαίτισης και η έκδοση ΝΟΤΑΜ για την απαγόρευση στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά του Ανατολικού Αρχιπελάγους αποτελούν...



...νέες τακτικές της Άγκυρας για την επίτευξη του σκοπού που έχει θέσει από το 1974.

Αυτού της διαχείρισης του Αιγαίου.

Την αξίωσή της αυτή η Άγκυρα την προωθεί βήμα προς βήμα. Με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, τις υπερπτήσεις άνωθεν νησιών και νησίδων, τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών, την τακτική των «γκρίζων ζωνών», την αμφισβήτηση του καθεστώτος νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και άλλους τρόπους.

Το ερώτημα είναι τι κάνει η Ελλάδα και πως τελικά υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματά της.


Με μέτρα οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ αυτών και στρατιωτικά, που δήθεν θα επιφέρουν ηρεμία στο Αιγαίο;


Ποιος είναι αυτός που προκαλεί την ένταση στο Αιγαίο και πώς διασφαλίστηκαν τα δικαιώματά μας από την εφαρμογή των «κόκκινων» γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των αεροπορικών και ναυτικών στρατηγείων των δύο χωρών. Κάνουν δηλαδή οι Τούρκοι την παραβίαση ή μπαίνουν στο πεδίο βολής της Άνδρου και μετά το… συζητάμε...;

Δεν παραδειγματίστηκαν άραγε οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας από το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, το οποίο η Άγκυρα έχει «τινάξει» στον αέρα;

Προφανώς όχι !!!

Γιατί εάν ήθελαν πραγματικά να αντιδράσουν στις τουρκικές αξιώσεις θα εφάρμοζαν τακτικές αποφασιστικότητας και όχι υποχωρητικότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι στη λογική της «μη έντασης» στο Αιγαίο, η Ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο προώθησης συμφωνίας, προκειμένου να μετατραπεί η περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού σε «αποφυγής έντασης», με την απαγόρευση πτήσεων ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Θα επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις αεροσκαφών του ΝΑΤΟ ή τρίτων χωρών και οι ασκήσεις.

Με λίγα λόγια θα αποστρατικοποιηθεί το Ανατολικό Αιγαίο, οι Τούρκοι θα «βαφτίζουν» νατοϊκά τα μαχητικά τους και θα αποκτήσουν σταδιακά τον έλεγχο!!!


Σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» έσπευσε να αντικρούσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας εκτός πραγματικότητας τα αναφερόμενα σε αυτό. Δεν φάνηκε όμως να αποκλείει κατηγορηματικά πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο «αποφυγής της έντασης» στο Αιγαίο.

Εξ ου και η ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο νυν και πρώην τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ. Θεόφιλος Λεονταρίδης και Κώτας Τασύλας, αντίστοιχα. Οι δύο βουλευτές, λαμβάνοντας υπόψη τους την προσπάθεια αλλαγής του status quο στο Αιγαίο εκ μέρους της Τουρκίας, ρωτούν τον κ. Βενιζέλο εάν η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο απαγόρευσης ή περιορισμού πτήσεων των ελληνικών αεροσκαφών πέραν τον 25ου μεσημβρινού ή αν υπάρχει παρόμοια πρόταση υπό μορφήν ΜΟΕ που δεν θα παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα και η οποία θα τεθεί κατά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό επικαλούνται και τουρκικά ΜΜΕ με μπαράζ δημοσιευμάτων.

Αναφέρουν δηλαδή ότι κατά την επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο) θα υπογραφούν μνημόνια με τα οποία «θα ειρηνεύσουν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία με συνέπεια να περιοριστούν οριστικά οι ελληνοτουρκικές εναέριες και θαλάσσιες αψιμαχίες στο Αιγαίο». Τα τουρκικά δημοσιεύματα μιλούν ακόμη και για εξοικονόμηση άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον περιορισμό των ναυτικών και των αεροπορικών δραστηριοτήτων με σκοπό την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

Μήπως τελικά εδώ «κολλάει» και η φράση του Γ. Παπανδρέου ότι «έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας, αφαιρείται ένα κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας»;

Οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «σπρώχνουν» με στρατιωτικές ενέργειες τις αξιώσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, διευκολύνοντας ίσως την προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να έρθει σε συμφωνία με την ελληνική για κατά κάποιο τρόπο συνδιαχείριση του Αιγαίου. Άλλωστε, με την ανταλλαγή των επιστολών των δύο πρωθυπουργών, φαίνεται πως μπαίνουν σε διαπραγμάτευση οι διμερείς διαφορές και όχι αποκλειστικά και μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Ποιές είναι όμως οι στοχευμένες στρατιωτικές κινήσεις των τούρκων στο Αιγαίο;

Κατ’ αρχάς, οι «βόλτες» τουρκικών πολεμικών πλοίων. Από τον περασμένο Οκτώβριο συνολικά έξι σκάφη διήλθαν μέσα από τις Κυκλάδες ή έφτασαν μέχρι το Σούνιο για να πάνε από τη βάση του Ακσάζ στον Ελλήσποντο ή το αντίστροφο.

Η σκοπιμότητά τους, που δεν καμία περίπτωση δεν θεωρείται αθώα, έγινε αντικείμενο μελέτης του Πολεμικού Ναυτικού. Μελέτη, η οποία εστάλη για αξιολόγηση κα περαιτέρω διερεύνηση ενεργειών στο υπουργείο Εξωτερικών. Πάντως, οι κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μιλούσαν για «ενέργειες διερευνητικού χαρακτήρα και προσομοίωσης καταστάσεων χειρισμού κρίσεων»!

Τι εννοούσαν; Ότι οι Τούρκοι βλέπουν πως αντιδρά η Ελληνική πολεμική μηχανή (χρόνος παρέμβασης πλοίων, ραντάρ παρακολούθησης κ.α.) και ανιχνεύουν πιθανούς νέους στόχους.

Μία άλλη στρατηγική των Τούρκων είναι οι παρενοχλήσεις της ευρωπαϊκής επιχείρησης αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης «Frοntex» με «εκτόξευση», τελευταίως, απειλών αναχαίτισης.

Ξέφυγαν δηλαδή από το «παραβιάζετε τουρκικό εναέριο χώρο», ενώ πετούν τα αεροσκάφη εντός FIR Αθηνών και πρόσθεσαν πως «αν δεν φύγετε, θα κάνουμε τακτική επιχείρηση».

Επίσης, διεύρυναν την περιοχή των παρενοχλήσεων και από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι τα ραντάρ της Ντάτσα και της Σμύρνης καλούν μέσω ασυρμάτου τα αεροσκάφη της Frontex να απομακρυνθούν ακόμη και όταν αυτά πετούν μεταξύ Σάμου και Χίου.

Η δε έκδοση ΝΟΤΑΜ, με την οποία η Άγκυρα ζήτησε την ακύρωση στρατιωτικής άσκησης στη Σαμοθράκη, αποτελεί μία νέα πρακτική αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης:


Ας δώσουμε λίγο Αιγαίο, για να κοιμόμαστε ήσυχοι το βράδυ - Διχοτόμηση του Αιγαίου με Ελληνική υπογραφή !!!





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share