Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς, η «ταρίφα» της διαφθοράς μόνο στις Ελληνικές τράπεζες υπερδιπλασιάστηκε μέσα σ' ένα χρόνο και ξεπέρασε κατά μέσο όρο τις 5.000 ευρώ, έναντι 2.282 ευρώ που ήταν το 2008.
Σε απόλυτους αριθμούς εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό μαύρου χρήματος που ξοδέψαμε το 2009 για πράξεις μικροδιαφθοράς έφτασε τα 787 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 39 εκατ. ευρώ (5,1%) σε σχέση με το 2008....
Κατά μέσο όρο οι πολίτες που ομολογούν ότι δωροδόκησαν υπαλλήλους κατέβαλαν 1.355 ευρώ σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα (ποσό μειωμένο οριακά κατά 19 ευρώ σε σχέση με το 2008), έναντι 1.671 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα(ποσό αυξημένο κατά 96 ευρώ ή 6,1% σε σχέση με το 2008).
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν μείωσαν τελικά τα περιστατικά της διαφθοράς αλλά την «ταρίφα» του δημοσίου υπαλλήλου, κυρίως σε εφορίες και πολεοδομίες.
Το τεράστιο «μαύρο» ποσό των 787 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της χώρας και ταυτόχρονα αναδεικνύει το μέγεθος της διαφθοράς, αναγκάστηκαν να καταβάλουν ως «φακελάκι» οι Ελληνες πολίτες, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα της Public Issue για λογαριασμό μη κυβερνητικής οργάνωσης, φέρνοντας στο φως συγκλονιστικά στοιχεία για το ύψος, το κόστος και την έκταση της διαφθοράς στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, το «μαύρο χρήμα» που αναγκάστηκε να δώσει ένας στους πέντε Ελληνες, το 20% δηλαδή, σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, υπολογίζεται στα 787 εκατομμύρια ευρώ. Κατά μέσο όρο το… γρηγορόσημο για κάθε νοικοκυριό ανήλθε στα 1.355 ευρώ, ενώ για τον ιδιωτικό τομέα το αντίστοιχο ποσό έφτασε στα 1.575 ευρώ κατά μέσο όρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιστατικά διαφθοράς αναφέρθηκαν από το 13,4% των νοικοκυριών και συγκεκριμένα από περίπου 600.000 πολίτες για τον δημόσιο τομέα και από 357.719 πολίτες για τον ιδιωτικό τομέα.
Πρωταθλητές στη διαφθορά από τις υπηρεσίες του Δημοσίου αναδεικνύονται τα νοσοκομεία, οι πολεοδομίες, οι εφορίες, το υπουργείο Μεταφορών, το ΙΚΑ, οι νομαρχίες και οι δήμοι, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς.
Στον ιδιωτικό τομέα πρωτεύοντα ρόλο στη διαφθορά παίζουν τα νοσοκομεία και τα ιατρεία, οι δικηγόροι, οι τράπεζες, τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, οι σχολές οδηγών καθώς και οι πολιτικοί μηχανικοί, υδραυλικοί, εργολάβοι και ηλεκτρολόγοι.
Πάντως, οκτώ στους δέκα πολίτες διαφωνούν με τις πράξεις διαφθοράς, ενώ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% ζητούν για την αντιμετώπιση της διαφθοράς να εφαρμόζονται οι νόμοι γρήγορα και για όλους χωρίς εξαιρέσεις, να τιμωρούνται αυστηρά όσοι πιάνονται να παίρνουν μίζες ή φακελάκια και να εφαρμόζεται πραγματικά το «πόθεν έσχες» για τους δημόσιους υπαλλήλους.
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...