11/4/10

Ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη ΔΕΗ !!!

Ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν τα περίπου 6.000.000 νοικοκυριά της χώρας για ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια, που ήδη ισχύει εδώ και λίγο καιρό, θα επιφέρει αύξηση της τάξεως των 0,065 λεπτών ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά και της τάξεως των 0,035 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις επιχειρήσεις....


Η επιβάρυνση ανά τετραμηνιαίο λογαριασμό για μια μέση οικογενειακή κατανάλωση της τάξεως των 1.770 κιλοβατωρών είναι 9,7 ευρώ. Αυτή η κατανάλωση παραπέμπει σε κόστος περί τα 200-220 ευρώ για την κατανάλωση ηλεκτρισμού ανά τετράμηνο, οπότε προκύπτει αύξηση περίπου 5% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δηλαδή τουλάχιστον 11 ευρώ ανά λογαριασμό !!!

Συν την πρόσθετη επιβάρυνση 1 ευρώ, μαζί με τις στρογγυλοποιήσεις, προκύπτει από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται στο ρεύμα από 9% σε 10%, αρχής γενομένης, όπως και με τον ειδικό φόρο καυσίμων, από χθες.

Συνολικά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο θα εισπράξει εφέτος περί τα 250 εκατ. ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην ενέργεια, δηλαδή περίπου 5,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επειδή όμως η αύξηση δεν ισχύει σε 12μηνη βάση για εφέτος και επειδή η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εμφανίζει πτωτική τάση λόγω της κατάστασης, υπολογίζεται ότι τα έσοδα από την πηγή αυτή θα είναι σχετικά χαμηλότερα - περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Αντε και σε λίγο με το ΔΝΤ .... Εις ανώτερα !!!


Διαβάστε επίσης:

Με αποζημίωση "φωτιά" παραιτήθηκε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

Τα ακριβά γούστα των Μεγαλοστελεχών της ΔΕΗ (Δείτε το βίντεο)
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share