15/4/10

Μια ανάσα πριν το ΔΝΤ ! - Επιστολή Παπακωνσταντίνου σε ΔΝΤ, ΚΟΜΙΣΙΟΝ και ΕΚΤ !

- To ΔΝΤ απάντησε πως τη Δευτέρα στέλνει στην Αθήνα τα "δικά του παιδιά"

- Κρίσιμη συνεδρίαση απόψε του ΕΚΟΦΙΝ - Αύριο του Eurogroup

- 'Ολι Ρεν: Επέκταση των μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα!

Έμμεσο αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης κατέθεσε με επιστολή του που κοινοποιήθηκε πριν μία λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου...



Η επιστολή τιτλοφορήθηκε από την κυβέρνηση «Διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών για την Ελλάδα», αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα βήμα πριν την κατάθεση του αιτήματος.

Ειδικότερα, με επιστολή του προς τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της ΕΕ Όλι Ρεν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ζητά διαβουλεύσεις πάνω σε ένα πρόγραμμα πολυετών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.(Δηλαδή πρόσκληση)

Ιδού ολόκληρη η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου:

«Προς

Κύριο Olli Rehn,
Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κύριο Dominique Strauss-Kahn

Managing Director
Δ.Ν.Τ.

Κύριο Jean-Claude Trichet
Πρόεδρο
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Αγαπητοί Κύριοι,

Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.


Με εκτίμηση,


Γιώργος Παπακωνσταντίνου»


Η απάντηση από το ΔΝΤ

Σε ανακοίνωσή ο Ντομινίκ Στρος Καν αναφέρει πως:

"Μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών αποφάσισα να στείλω τη Δευτέρα στην Αθήνα ομάδα του ΔΝΤ για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια.

Η ελληνική απόφαση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ανάμειξη σε πρόγραμμα του Ταμείου συνάδει με τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η οικονομική υποστήριξη από μέλη της ευρωζώνης πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με την εμπλοκή του Ταμείου και τη δική του οικονομική βοήθεια".






ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share