5/4/10

Στρώνουν τα χαλιά... Στην Αθήνα την Τετάρτη κλιμάκιο του ΔΝΤ

Τι λένε οι αναλυτές

Στην Αθήνα θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τετάρτη, 7 Απριλίου), κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα έχει επαφές με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να θέση και επισήμως πλέον τους δικούς του όρους.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού...



... θα θέσουν επί τάπητος σείρα νέων μέτρων σε θέματα φορολογίας αλλά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο δημόσιοτα οποία θα γίνουν άμεσα απαιτητά, προκειμένου το ΔΝΤ να συμβάλει στη στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας με σταδιακή εκταμίευση κονδυλίων σύμφωνα με την πορεία της εφαρμογής των μέτρων.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν έρθει στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, στο πλαίσιο των διαδικασιών για την κατάρτιση της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία (θα ανακοινωθεί στις 5 Μαΐου).

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα το μεικτό κλιμάκιο των ελεγκτών Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ, εν όψει της έκθεσης προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στις 16 Μαΐου.

Τι λένε οι αναλυτές


Ο στρατηγικός αναλυτής της Evolution Securities, Gary Jenkins εκτιμά
ότι " Η Ελλάδα αναμένεται να αναγκαστεί να προσφύγει σύντομα στο ΔΝΤ, έτσι ώστε να μειώσει το κόστος δανεισμού της, καθώς πλέον δεν αντέχει να δανείζειται με υψηλά επιτόκια"

Οπως σχολιάζει, η αποτυχία της Ελλάδας με την έκδοση των 7-ετων ομολόγων, τα οποία μάλιστα από την επόμενη μέρα ζημίωσαν όσους τα αγόρασαν, μαζί με τις εκτιμήσεις για πληρωμές 13 δισ. ευρώ σε τόκους από την χώρα φέτος, στις οποίες κατέληξε η έρευνα που διενήργησαν από κοινού το Bloomberg και η Credit Agricole Corporate and Investment Bank, είναι γεγονότα που οδήγουν την χώρα στον μονόδορμο του ΔΝΤ.

Ο Jenkins σημειώνει πως το ΔΝΤ δεν μπορέι και δεν αναμένεται να αναγκάσει τους Ελληνες να κάνουν περισσότερα βήματα σε ότι αφορά τα μέτρα μείωσης των δαπανών.

Οπως σημειώνει, πάρα πολλά έχουν ειπωθεί από την ίδια την χώρα αλλά και από την υπόλοιπη Ε.Ε , όμως το δανειακό κόστος της Ελλάδας δεν δείχνει καμία διάθεση μείωσης και επιπλέον, η ζήτηση για το ελληνικό χρέος έχει περιοριστεί σημαντικά.

Σε κάποιο σημείο, στο επόμενο διάστημα, όπως εκτιμά ο αναλυτής, η Ελλάδα θα βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς δεν θα αντέξει για πολύ αυτή την επίπονη όπως αποδεικνύεται και δυσβάσταχτη οδό δανεισμού.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share