23/5/10

Σύντροφε Πάγκαλε, εσείς τι θέση θα πάρετε ;

Του Δ.Καραγεωργόπουλου

Εντός του Μαΐου αναμένεται να παιχτεί η πρώτη πράξη των αποκρατικοποιήσεων στον χώρο του τζόγου, από όπου η κυβέρνηση ευελπιστεί στην άντληση 1,3 δισ. ευρώ.

Με σχέδιο νόμου είκοσι δύο άρθρων εισάγει η κυβέρνηση το περιβόητο βιντεολόττο, έντεκα χρόνια μετά τη «γείωση» του διαγωνισμού για το Ολυμπιακό -τότε- βιντεολόττο, στην οποία υποχρεώθηκε η κυβέρνηση Σημίτη το 1999, υπό τα πυρά της Νέας Δημοκρατίας και των καταγγελιών του Κ. Καραμανλή (προφανώς αυτοί προωθούσαν κάποιους άλλους) κατά του...


παρ’ ολίγον αναδόχου και άρχοντα του τζόγου Σ. Κόκκαλη.

50.000 «φρουτάκια»

Η πρώτη κίνηση επιλέχτηκε να περιστραφεί γύρω από την αδειοδότηση των VLT (Video Lotto Terminal) -φρουτάκια- όπου θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για την παροχή τριών αδειών (κατά μία άποψη ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί σε πέντε) λειτουργίας των VLT ανά την επικράτεια.

Αν και δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό στην αγορά το ενδιαφέρον τους, εντούτοις εικάζεται ότι υποψηφιότητα για τις άδειες στα VLT θα εγείρουν η ελληνική Intralot και ο όμιλος της ιταλικής Lottomatica, που είναι και ο μεγαλύτερος σε αριθμό εν λειτουργία βίντεο λόττο τερματικών στον κόσμο, και ασφαλώς θα τον κερδίσει ο Κόκκαλης αφού ως γνωστόν είναι ο «προστάτης» του …γνωστού στελέχους της Κυβέρνησης.

Σ’ αυτό προβλέπεται διασπορά ανά το πανελλήνιο 50.000 τερματικών μηχανών (Video Lottery Terminals) σε αναλογία μία ανά 250 κατοίκους, αλλά και εγκατάσταση VLT σε πλοία που εκτελούν δρομολόγια ή κρουαζιέρες στο εσωτερικό, για να μπορέσουν να… αποτελειώσουν τους Έλληνες.

Το Δημόσιο προσβλέπει στη δημιουργία μιας νέας ελεγχόμενης αγοράς με ετήσιο τζίρο πάνω από 3,5 δισ. ευρώ και σε άμεση πρόσοδο από τις αδειοδοτήσεις μισού δισ. ευρώ τουλάχιστον. Στις βασικότερες διατάξεις προβλέπονται τα εξής:

1 Το υπουργείο Οικονομικών θα χορηγήσει σε ισάριθμους φορείς που θα προκύψουν από ανοιχτό διαγωνισμό τρεις άδειες διάρκειας 10 ετών, με δυνατότητα 5ετούς παράτασης.

Ο πρώτος ανάδοχος που θα αναδειχθεί με την υψηλότερη βαθμολογία και με κριτήρια που μπορεί να ενέχουν και υποκειμενισμό θα λάβει άδεια για 25.000 τερματικά, ο δεύτερος για 15.000 και ο τρίτος για 10.000. Καθένας δικαιούται μία άδεια, όμως αν μία ή δύο επαναπροκηρυχθούν, ανάδοχος μπορεί να συμμετάσχει και για τις αδιάθετες.

Δηλαδή τι θα γίνει τώρα, θα βάλετε σε φασαρία τον Κόκκαλη να κάνει τρεις εταιρίες; Δεν ντρέπεστε καθόλου;

2. Το Δημόσιο θα εισπράξει εφάπαξ, τουλάχιστον, 10.000 ευρώ για κάθε τερματικό που θα κατακυρωθεί (500 εκατ. ευρώ), 1.000 ευρώ εφάπαξ τέλος για τη χορήγηση άδειας για κάθε μηχανή (50 εκατ. ευρώ) και θα έχει ετήσιο έσοδο στο 4% του μικτού κέρδους ανά τερματικό.

Τζακ ποτ Intralot

Μ’ έναν λόγο το Δημόσιο δείχνει να κάνει διαγωνισμό με όρους πριμοδότησης για τον ημικρατικό ΟΠΑΠ, από τον οποίο πασχίζει να εισπράξει τα εφάπαξ τέλη. Στο παρασκήνιο πάντως, πάλι γίνονται συζητήσεις για νέο τζακ ποτ που κυνηγά η Intralot, μέσω της πλατφόρμας του βιντεολόττο που θα διαθέσει στον καλύτερο μακράν πελάτη της, τον ΟΠΑΠ. Διαχρονική σχέση και μόνιμη διαπλοκή θα σηματοδοτήσει μία ακόμα σύμβαση, αν τελικά, όπως λέγεται, έχει ήδη στρωθεί ο δρόμος της Intralot και για το βιντεολόττο.

Και εγώ ερωτώ τώρα ως απλός πολίτης και ως ΠΑΣΟΚΟΣ το σύντροφο μου και Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Θ. Πάγκαλο και …ΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΠΑΓΚΑΛΕ, ΤΙ ΘΕΣΗ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ;;;

* Τι άποψη έχετε για τους 5000 εργαζόμενους των Καζίνο που θα χάσουν τη δουλειά τους;

* Τι άποψη έχετε για την άμοιρη νεολαία της χώρας μας και για τις χιλιάδες οικογένειες που θα καταστραφούν;

* Ποια είναι η άποψη σας για εκείνους τους πολιτικούς που ”ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ” τους που έχουν άμεσο συμφέρον από την λειτουργία του VLT;

* Είναι ή δεν είναι παρακμή για μια χώρα και για το πολιτικό τηςσύστημα η εισαγωγή του τζόγου σε κάθε σπίτι και σε κάθε οικογένεια;

* Θα υψώσετε πολιτικό ανάστημα αποτρέποντας την εισαγωγή ενός τέτοιου νομοσχεδίου προς ψήφιση;

* Το σχέδιο νόμου συντάχθηκε σε κάποιο γραφείο του Υπουργείου Οικονομικών ή το συνέταξαν στελέχη του ΟΠΑΠ σε συνεργασία με στελέχη των ενδιαφερόμενων εταιρείων, προκειμένου να τους “κουμπώσει γάντι” ο διαγωνισμός;;;
Το παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από : roufianos.com


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...Bookmark and Share