29/5/10

Ξενιτεύονται ξανά οι Έλληνες , θα μείνουν οι συνταξιούχοι και οι ελληνοποιημένοι

Είναι νέοι, συχνά πτυχιούχοι, απογοητευμένοι, ακόμα και αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας στη χώρα τους. Αυτό είναι το προφίλ του μέσου Έλληνα που παίρνει τη απόφαση να ξενιτευτεί.

Ένα νέο κύμα μετανάστευσης διογκώνεται, καθώς οι συνέπειες των μέτρων για την εργασία και η πολιτική της λιτότητας πλήττουν ολοένα περισσότερες οικογένειες.

Η τάση "διαρροής" εργαζομένων και επαγγελματιών προϋπήρχε, καθώς την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον...


850.000 Έλληνες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα είτε για να εργαστούν είτε για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό.

Το σημερινό "εχθρικό" εργασιακό περιβάλλον αυξάνει δραματικά τον αριθμό των πολιτών που επιλέγουν να φύγουν. Στην Eυρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα Eures, όπου καθημερινά αναρτώνται οι νέες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν 7.849 Eλληνικά βιογραφικά, γεγονός που φέρνει την Ελλάδα στη 14η θέση της παγκόσμιας λίστας των κρατών με τη μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία στην ΕΕ .

Νέο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα παρατηρείται και εκτός της ΕΕ.

Ο καναδικός Τύπος κάνει λόγο για το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί από το 1970. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2010 έχουν καταγραφεί 2.800 "προσκλήσεις" προς Έλληνες από συγγενείς ή φίλους τους που εργάζονται στη χώρα της βορείου Αμερικής.

Αποκαλυπτικά για τις αυξητικές τάσεις του φαινομένου είναι τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού Μanpower, σύμφωνα με την οποία εννέα στους δέκα (87,7%) εργαζόμενους στην Ελλάδα έχουν σκεφτεί να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά. Μάλιστα, τέσσερις στους δέκα έχουν ήδη αλλάξει τόπο κατοικίας εντός συνόρων για λόγους εργασίας και από αυτούς περίπου το 30% επέλεξαν το εξωτερικό.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι περίπου τέσσερις στους δέκα προτίθενται να μετακινηθούν στο προσεχές μέλλον για διάστημα από ένα έως τρία χρόνια.

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και η "διαρροή εγκεφάλων", σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την Ερευνητική Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Λόη Λαμπριανίδη (οικονομικό γεωγράφο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας).

Από τους Έλληνες πτυχιούχους ΑΕΙ που εργάστηκαν στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια, το 15,9% επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενώ το 84,1% προτίμησαν να μείνουν στο εξωτερικό, λόγω της περιορισμένης εγχώριας ζήτησης.

Το φαινόμενο επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη, καθώς η "διαρροή" πτυχιούχων και νέων στερεί από τη χώρα σημαντικό δυναμικό στο οποίο θα μπορούσε να στηριχτεί η οικονομική ανάκαμψη.

Η Ελλάδα φτωχαίνει λόγω των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αλλά και επειδή οι κυρίαρχες πολιτικές επιλογές συμβάλλουν στην απαξίωση και τελικά στο διωγμό των παιδιών της, συχνά των πιο ικανών.

Έτσι, χάνεται μία ακόμα ευκαιρία να μετακινηθεί η χώρα στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας, ώστε να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες έντασης γνώσης ή τεχνολογίας.



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share