3/5/10

Όλοι γεννηθήκαμε Έλληνες, θα πεθάνουμε όμως Έλληνες;

Του Γεωργίου Στυλ. Γκιούσμα

Ήταν δεύτερη φορά που Βασίλης Αγγελόπουλος δημοτικός σύμβουλος της περιοχής Chomedey και αντιπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου Λαβάλ έθετε το ερώτημα στους παρευρισκομένους που άκουγαν την ομιλία του.

Και είχε απόλυτα δίκιο. Ήξερε ότι ο Ελληνισμός του Μόντρεαλ ανέρχεται σε 65, 000 με 70, 000 άτομα. Κι’ όμως μπροστά του δεν έβλεπε παρά 200 άτομα με το ζόρι να συμμετάσχουν στο τιμητικό δείπνο για την 25η Μαρτίου 1821...



Σίγουρα αναρωτήθηκε με το δίκιο του που είναι ο Ελληνισμός; Πού είναι τα παιδιά και τα εγγόνια όλων αυτών που ήταν μέσα στη αίθουσα;

Τα ίδια ερωτήματα μεγαλοφώνος έκανε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ Βασίλης Μπαλαμπάνος. «Θυμάμαι το 2004, χιλιάδες νέοι και νέες κατέκλεισαν τους δρόμους του Μόντρεαλ και του Λαβάλ όταν η εθνική Ελλάδας κέρδισε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Που είναι; γιατί δείχνουν τόση αδιαφορία;»
(αν και γεννήθηκαν Έλληνες θα πεθάνουν ξένοι... και σύντομα μαζί τους θα χαθεί το Ελληνικό Έθνος κάτι που θέλει να δει πριν πεθάνει ο Χένρυ Κίσινγκερ...)

Δυστυχώς την ίδια αδιαφορία παρατήρησα με την κατάθεση Στεφάνων στο Λαβάλ. Μέτρησα μόνο 155 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των επισήμων.

Θυμάμαι στο παρελθόν όταν το Λαβάλ είχε το πολύ 10 000 Έλληνες κατακλύζαμε την οδό Souvenir από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου ως την είσοδο του δημαρχείου. Πως γίνεται τώρα που ξεπεράσαμε τους 30 με 35 χιλιάδες συμπαροίκους στο Λαβάλ, να συμμετάσχουμε μόνο 155 άτομα;

Σχεδόν όλοι οι ξένοι πολιτικοί, μια και γνωρίζουν πόσες χιλιάδες Έλληνες κατοικούν στο Λαβάλ, με ρώτησαν για την μηδαμινή συμμετοχή της παροικίας μας; Τους δικαιολογήθηκα ότι πάρα πολλοί δυσαρεστήθηκαν τ’ότι οι εκδηλώσεις έγιναν σχεδόν ένα μήνα μετά. Πώς θα βλέπατε –τους είπα- την εθνική εορτή του Κεμπέκ να εορτάζεται στις 24 Ιουλίου;

Προσωπικά όμως δεν δέχομαι για δικαιολογία το γεγονός τ’ότι φέτος ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ να γίνουν οι εορταστικές εκδηλώσεις σχεδόν ένα μήνα μετά, ούτε τ’ότι δεν έγινε σωστή ενημέρωση από πλευράς διοργανωτών. Ναι μεν πρέπει να το παραδεχτούμε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά για να φέρουμε πίσω τον Ελληνισμό στα παροικιακά δρώμενα, αλλά η αδιαφορία που παρατηρούμαι τελευταίως, είναι αδικαιολόγητη. Πού ήταν οι μαθητές των Ελληνικών σχολείων «Σωκράτης» και «Δημοσθένης», που ήταν ο Ελληνισμός;

Θα ήμουν ευχαριστημένος αν έβλεπα να συμμετάσχουν τουλάχιστον το 1/3 όλων αυτών που γέμισαν τις Εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα. Μήπως ξέχασαν το αν δεν γινόταν η Επανάσταση του 1821, τώρα θα ήταν μουσουλμάνοι...

Την απάντηση στα ερωτήματα μου για την συνέχιση ύπαρξης του Ελληνισμού (με όλη την έννοια της λέξεως) την πήρα από τον λόγο που εκφώνησε κατά την διάρκεια της τελετής προς μνήμη της 95η επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων ο νεαρός φοιτητής νομικής Vrouyr Makalian :

"Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα γενοκτονία. Πρόκειται για μια γενοκτονία που δεν επιβάλλεται αλλά μας χαϊδεύει με τις δελεαστικές της «αγκάλες»

Πρόκειται για την αφομοίωση που μας πιρουνιάζει συνεχώς για να ξεχάσουμε την γλώσσα μας, τα έθιμα μας και την ιστορία μας. Αυτή του είδους η γενοκτονία είναι πιο χειρότερη απ’αυτή που έζησε ο λαός μας.

Η πρόκληση όλων μας είναι να συνεχίσουμε την μεταλαμπάδευση της γλώσσας μας, και της ιστορίας μας στις γενιές που έρχονται για να συνεχίσουμε αβίαστη την ύπαρξη μας.
Η Ένωση μας είναι το αντίδοτο της νέας γενοκτονίας... της αφομοίωσης."

Με άλλα λόγια αν θέλουμε να συνεχίσουμε να λεγόμαστε Έλληνες θα πρέπει όλοι να φροντίσουμε να «περάσουμε» την Ελληνικότητα μας στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.

Διότι αν δεν το κάνουμε, (όπως λέει και ο Βασίλης Αγγελόπουλος) αν και γεννήθηκαν Έλληνες θα πεθάνουν ξένοι... και σύντομα μαζί τους θα χαθεί το Ελληνικό Έθνος κάτι που θέλει να δει πριν πεθάνει ο Χένρυ Κίσινγκερ..



Το παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από : Trikalagr



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...Bookmark and Share