26/5/10

Μπουκώνουν με μηνύσεις τους μάρτυρες που κατέθεσαν για Siemens

Το ρεκόρ της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, προς το παρόν, δεν είναι τα ευρήματα και οι αποδείξεις για λαδωμένους πολιτικούς. Δ. Καραπάνος , Ν. Μπαριτάκης δύο από τους μάρτυρες που κατέθεσαν στην εξεταστική και θα πρέπει να υποστηρίξουν τις καταθέσεις τους και στα δικαστήρια.

Ρεκόρ και μάλιστα θλιβερό έχει σημειωθεί ως προς τον αριθμό των αγωγών που μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί σε βάρος συγκεκριμένων μαρτύρων, οι οποίοι κλήθηκαν και κατέθεσαν για ερευνώμενες συμβάσεις του ΟΤΕ και του ΟΣΕ ...


Μάλιστα, οι καταθέσεις αυτές κρίθηκαν σημαντικές από την εξεταστική επιτροπή, κάποιες άφησαν εμβρόντητα τα μέλη της, ενώ απ' αυτές δρομολογήθηκαν ενέργειες της επιτροπής (αναζήτηση θαμμένων δικογραφιών, συσχετισμός εγγράφων, κλήσεις μαρτύρων, αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών κ.ά.).

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί τέσσερις αγωγές κατά τριών μαρτύρων.

Η αρχή έγινε με τον πρώην υφυπουργό Ντίνο Ρόβλια, που στράφηκε κατά του αρχιμηχανικού του ΟΣΕ Εμ. Παναγιώτου, ο οποίος ανέλυσε στην εξεταστική το σκάνδαλο του Προαστιακού και του GSM-R με βαριά παραστατικά.

Ο κ. Ρόβλιας αξιώνει από το στέλεχος του ΟΣΕ 500.000 ευρώ για την άρση της προσβολής που θεωρεί ότι υπέστη, όταν ο κ. Παναγιώτου επικαλέστηκε άρθρο (προγενέστερο) σε εφημερίδα, το οποίο, με λογοπαίγνιο, εμφάνιζε το όνομα του πρώην υφυπουργού και του ίδιου σε ρόλο υποβολέα σε διοικητή ΔΕΚΟ για το πού πρέπει να πάει συγκεκριμένη εργολαβία του ΟΣΕ.

Αγωγή κατά του κ. Παναγιώτου, με αξίωση για αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ, κατέθεσε και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κ. Γιαννακός, θεωρώντας και αυτός ότι εθίγη. Κατά την προσπάθεια ερμηνείας του ίδιου δημοσιεύματος οι βουλευτές ρωτούσαν τον μάρτυρα για τον υπαινιγμό που αναφερόταν και σε μυστικές μαγνητοφωνήσεις και σε ένα παρασκήνιο το οποίο ο μάρτυρας είπε πως γράφτηκε αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί.

Ομως με αγωγή ύψους 300.000 ευρώ στράφηκε ο κ. Γιαννακός και κατά του άλλου μάρτυρα για τον Προαστιακό και τις αμαρτωλές προγραμματικές συμφωνίες του ΟΣΕ με τη Siemens, του κ. Δ. Καραπάνου. Τα πρακτικά της επιτροπής έκαναν τη δουλειά τους και αίφνης δύο μάρτυρες κατηγορίας κατά του κ. Γιαννακού (με καταθέσεις τους σε εισαγγελείς και ανακριτές για τις προγραμματικές και την ολυμπιακή συμβάσεις του Προαστιακού) πρέπει να γίνουν εκατομμυριούχοι για να πληρώσουν... τους θιγόμενους.

Είναι προφανές ότι αυτοί οι μάρτυρες της εξεταστικής... θα μαρτυρήσουν και οι επόμενοι θα σιωπήσουν, αν προτάξουν την αυτοπροστασία τους ως σοβαρότερο από τον σκοπό της εξεταστικής.

Ομως οι αγωγές συνεχίστηκαν και την Τετάρτη ο ΟΤΕ κατέθεσε αγωγή κατά του πρώην διευθυντή του κ. Ν. Μπαριτάκη, αξιώνοντας 1 εκατ. ευρώ. Η Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΕ υποστηρίζει ότι επλήγη, επειδή το πρώην στέλεχός της επικαλέστηκε έκθεση εσωτερικού ελέγχου (του ίδιου του οργανισμού) με την οποία επισημαίνονται κερκόπορτες στο δίκτυό του, εξαιτίας ευρημάτων τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν «κακόβουλες πράξεις».

Κατά σύμπτωση και ο κ. Μπαριτάκης είναι μάρτυρας κατηγορίας σε ποινική υπόθεση, με κατηγορούμενους τον πρόεδρο του ΟΤΕ και τον αρμόδιο γενικό διευθυντή Τεχνολογίας για απιστία, που η ανακρίτρια υπολόγισε ότι ζημίωσε τον οργανισμό με 51,7 εκατ. ευρώ.

Ηρθε η ώρα και αυτός να πληρώσει για τη μαρτυρία του, με αφορμή την επίκληση επίσημου εγγράφου του ΟΤΕ. Προφανώς και αυτός πρέπει να γίνει εκατομμυριούχος. Αυτά τα παράδοξα συμβαίνουν στο πλαίσιο της εξεταστικής της Siemens, από την οποία έχουν περάσει πολλοί που όμως ξέχασαν πολλά.

Για παράδειγμα ο ανακριτής Δ. Οικονόμου αίφνης δεν θυμόταν τι είχε πει στους δημοσιογράφους για τη δικογραφία του Προαστιακού που ήθελε να στείλει στη Βουλή και έκλεισε τον περασμένο Μάιο. Αμνησία. Ή ο κ. Κώστας Γείτονας ο οποίος, ερωτηθείς για δύο τηλεφωνικούς αριθμούς οι οποίοι γράφονταν δίπλα στο όνομά του στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου, ανέφερε ότι δεν τους γνωρίζει.

Τι κι αν αυτοί οι αριθμοί αντιστοιχούν στο πολιτικό του γραφείο ακόμα και σήμερα!

Προφανώς θα «μαρτυρήσουν» όσοι θυμούνται και καταθέτουν στην εξεταστική και όχι όσοι έπαθαν αμνησία!



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share