26/5/10

Ομολόγησε ο Μαντέλης οτι πήρε μίζες από τη Siemens - Μόνιμα στο εξωτερικό ζει ο εθνοσωτήρας

Μετά τον Θ. Τσουκάτο που πήρε τις μίζες απο από τη Siemens για το καλό του κόμματος, ομολόγησε και ο Μαντέλης.

Το αδίκημα έχει παραγραφεί και όλα μέλι γάλα για τους εθνοσωτήρες

Με εξοργιστικό κυνισμό ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη επιβεβαίωσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, ότι τα 200.000 μάρκα στον τραπεζικό λογαριασμό που είχε ανοίξει ο φίλος και κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, ήταν χορηγία της Siemens...


Ο κυνισμός επιβεβαιώνεται και απο τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού οτι δεν μπορούσε να αποφύγει τη μίζα από τη Siemens που πήρε ενώ ήταν υπουργός Μεταφορών.

Καταθέτοντας στη εξεταστική επιτροπή ο Μαντέλης φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι η Siemens έδωσε από τα μαύρα ταμεία 10 εκατ. ευρώ σε μίζες στην Ελλάδα και προέτρεψε την Εξεταστική Επιτροπή να αναζητήσει τον πληροφοριοδότη, ο οποίος στις 18 Ιουνίου 2008 διέρρευσε σε δύο δημοσιογράφους ότι «ο Μαντέλης πήρε 10 εκατομμύρια μάρκα».

Υπενθυμίζεται οτι εκτός από τον Μαντέλη και ο Θ.Τσουκάτος είχε παραδεχθεί οτι πήρε χρήματα από τη Siemens αλλά όπως είχε καταθέσει αυτά είχαν μπει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μαντέλης ως εθνοσωτήρας υπουργός υπέγραψε δύο κρισιμότατες για τη Siemens συμβάσεις την 8002 και την 8004 αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων και ως φαίνεται χρηματίστηκε πλουσιοπάροχα.

Παραδέχθηκε προς στιγμήν μόνο τη μίζα των 200.000 χιλιάδων μάρκων, αλλά δεν δικαιολόγησε άλλα 250.000 μάρκα που υπάρχουν στο λογαριασμό του. Είπε ότι δεν ξέρει από πού προέρχονται.

Ο πρώην υπουργός που εξαιτίας του σκανδαλώδους νόμου περί ευθύνης υπουργών δεν θα αντιμετωπίσει καμία ευθύνη αφού όλα τα αδικήματα του έχουν παραγραφεί είπε ότι γνωρίζει πως δόθηκαν εκείνη την περίοδο μίζες άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν προτίθεται να αποκαλύψει ποιοί τις πήραν!

Σαν να είναι "το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο" το πρώην κυβερνητικό λαμόγιο παραδέχθηκε ότι την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη είχε στηθεί ένας τρελός χορός μίζας, όπου πολιτικοί λάμβαναν εμβάσματα σε λογαριασμούς παρένθετων προσώπων και προωθούσαν τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών.

Παραδέχθηκε ακόμα ότι εκτός από τις μίζες της Siemens έχει πάρει "χορηγίες" και από άλλους τους οποίους δεν κατονόμασε. Αφωνα έμειναν τα μέλη της Επιτροπής επίσης με την απάντηση που έλαβαν στο ερώτημα, πως ο πρώην υπουργός ήρθε σε επαφή με τη Siemens.

Ο Μαντέλης δήλωσε πως του τηλεφώνησε ένας άντρας από τη Γερμανική εταιρεία, κι ούτε λίγο – ούτε πολύ του είπε πως… έχει μια χορηγία να του προσφέρει.

Πώς ταξίδεψε η μίζα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο Μαντέλης που ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε από πλευράς ελληνικού Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με την Siemens, για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997, ζήτησε από τον φίλο και κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει ένα λογαριασμό στο εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανωνύμως χορηγίες από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό για να τα χρησιμοποιήσει στις εκλογές.

Ετσι κι έγινε και η πρώτη κατάθεση ήλθε (σύμφωνα με τη δικογραφία) από τον Ηλία Γεωργίου, πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων στις 2/11/98 και ήταν 200.000 μάρκα. Ο Τ. Μαντέλης ζήτησε ταυτόχρονα από το φίλο του να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό και η κόρη του.

Ο Τσουγκράνης άνοιξε το λογαριασμό με τον κωδικό A ROKOS τον οποίο γνωστοποίησε στον Μαντέλη για να επικοινωνεί ο ίδιος και να πληροφορείται την κίνηση του λογαριασμού.

Εξεταζόμενος ο μάρτυρας είπε ότι πράγματι τα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για εκλογές, ενώ δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει στην επιτροπή από πού κατατέθηκαν άλλα 250.000 μάρκα στις 8/2/2000.

Πάντως, είπε, το 2007 και ενώ είχε ξεσπάσει θόρυβος για το σκάνδαλο, με δική του πρωτοβουλία, έκλεισε το λογαριασμό και μετέφερε τα υπόλοιπα 163.800 ευρώ σε λογαριασμό του στην Αλφα Μπανκ στην Ελλάδα και στη συνέχεια τα επέστρεψε στον Μαντέλη.

Τα χρήματα που έλειπαν ήσαν δύο εκροές 11.135 και 15.628 ευρώ το 2001 και το 2002 από το γιό του πρώην υπουργού και 35.000 ευρώ για να πληρωθούν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τσουγκράνης, ενώ ήταν βεβαιωμένο πως ήταν ενδιάμεσος σε παράνομη πληρωμή δεν κλήθηκε ποτέ ως τώρα από τη Δικαιοσύνη.

Το αδίκημα έχει παραγραφεί , τα σπασμένα θα τα πληρώσει και πάλι ο λαουτζίκος!

Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος σε συνδυασμό με τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών (3126/03) η Βουλή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να ασκεί ποινική δίωξη σε βάρος Υπουργών και Υφυπουργών για αδικήματα, που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την ανωτέρω αρμοδιότητα της μέχρι το τέλος της δεύτερης τακτικής Συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν παραγραφεί τα τυχόν ποινικά αδικήματα του Μαντέλη, γιατί η ποινική δίωξη ηδύνατο να ασκηθεί μέχρι το 2002 (ο Μαντέλης ήταν Υπουργός 1997-1998 και οι εκλογές έγιναν το 2000). Βουλευτική περίοδος είναι χρονική διάρκεια, για την οποία εκλέγονται οι Βουλευτές (τετραετία) και Βουλευτική Σύνοδος είναι η ετήσια συνεδρίαση της Βουλής.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΩΡΑ !!!

Ο Τάσος Μαντέλης έχει εγκαταλείψει εδώ και χρόνια την Ελλάδα και θα επιστρέψει στο Αζερμπαϊτζάν όπου ζει και εργάζεται μόνιμα.

Σημειώνεται επίσης οτι τα δυο πολιτικά πρόσωπα που έχουν αναγκαστεί να ομολογήσουν οτι ενεπλάκησαν στο πάρε δώσε των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της Siemens, δηλαδή οι Μαντέλης και Τσουκάτος, ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κώστα Σημίτη.

Υπενθυμίζεται οτι εκτός από τον Μαντέλη και ο Θ.Τσουκάτος είχε παραδεχθεί οτι πήρε χρήματα από τη Siemens αλλά όπως είχε καταθέσει αυτά είχαν μπει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Ποιά άλλα ονόματα έχουν εμπλακεί

Πριν τον Μαντέλη, άλλα δύο πρόσωπα από τα δύο μεγάλα κόμματα είχε εμπλακεί το όνομά τους στα μαύρα ταμεία της Siemens. Τον ασκό του Αιόλου είχε ανοίξει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος στις απολογίες του στην Εισαγγελία του Μονάχου είχε αναφερθεί στις συναντήσεις που είχε με τον Γείτονα και τον εκλιπόντα, Βαρθολομαίο, αναφέροντας ότι οι “χορηγίες” ήταν ένα πολιτικό γρηγορόσημο για να παραλαμβάνονται έργα από τους υπηρεσιακούς.

Ζeto e Hellas - Kalo Kouragio







Διαβάστε επίσης :

"Σταυρώνουν" Μαντέλη για να γλιτώσουν το Σημίτη.

Ποιός είναι Τάσος Μαντέλης ; Πως πλούτισε μέσα απο την πολιτική;



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share