1ΟΥ & 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Αποτελούμε παγκόσμια πρωτοτυπία ως χώρα στο θέμα της σχολικής στέγης να αναπολούμε με νοσταλγία όχι μόνο τη δεκαετία του ΄80 αλλά και του ΄60. Τα σχολεία που φτιάχτηκαν τότε, σύγχρονα για την εποχή τους, σήμερα είναι κακοσυντηρημένα και ακατάλληλα να εξυπηρετήσουν τους στόχους της σύγχρονης εκπαίδευσης...
Ειδικά για την πόλη μας, το δημοτικό σχολείο που χτίστηκε πριν από χρόνια, πληγωμένο από το σεισμό της Τριχωνίδας το 2003, δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των 280 μαθητών του.
Πέρα όμως από την επάρκεια του χώρου, που και αυτό είναι σοβαρό ζήτημα αφού χρησιμοποιείται μόνο το ισόγειο ενώ ο όροφος θεωρείται επικίνδυνος, εγείρεται σοβαρό ζήτημα ασφάλειας των παιδιών σε ενδεχόμενο νέο σεισμό. Γιατί είναι τελείως παράλογο να θεωρείται ασφαλές το ισόγειο όταν έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνος ο επάνω όροφος!
Επειδή λοιπόν το θέμα χρονίζει και δεν διαφαίνεται καμία διάθεση από την πλευρά της πολιτείας να δώσει λύση στο πρόβλημα αποφασίσαμε ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων να κλείσουμε το σχολείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την Παρασκευή 11-6-2010 και την Δευτέρα 14-6-2010 σε μία ύστατη προσπάθεια να πιέσουμε τη νομαρχία να δείξει τη δέουσα προσοχή.
Θέλουμε, τέλος, να τονίσουμε ότι δεν διακυβεύουμε τη ζωή και την ασφάλεια των παιδιών μας ούτε την εμπιστευόμαστε στα χέρια ανεύθυνων, όπως αποδεικνύεται από την κωλυσιεργία τους, τοπικών αρχόντων.
Μια σειρά γεγονότων που θα αναφερθούν παρακάτω έχουν γίνει χωρίς όμως να έχει δοθεί λύση για τα παιδιά μας:
Στις 4/9/2003 το Δελτίο πρώτης Ταχείας αυτοψίας από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκησης ανέφερε στις παρατηρήσεις του «..ελαφρές ρηγματώσεις στα επιχρίσματα και τριχοειδείς οριζόντιες ρωγμές στην επικάλυψη ορισμένων υποστηλωμάτων»
Στις 9/9/2003 η Τεχνική έκθεση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών αναφέρει ότι το «…1ο Δημοτικό Σχολείο (ισόγειο λιθόκτιστο δεν εμφανίζει καμιά βλάβη και έχει μικρορωγμές και αποκολλήσεις σοβάδων. Είναι κατάλληλο για χρήση».
«Το 2ο Δημοτικό Σχολείο είναι διόροφη κατασκευή με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο Σκυρόδεμα. Το ισόγειο στο σεισμό δεν παρουσίασε καμιά βλάβη, στον όροφο παρατηρήθηκαν μικρορηγματώσεις σε πολλούς στύλους στο σημείο των συνδετήρων οριζόντια. Οι ρηγματώσεις δεν φαίνεται να εισχωρούν στο σκυρόδεμα. Παρουσιάζονται ρηγματώσεις οριζόντιες διαγώνιες διαμπερείς σε όλο το ύψος των τοιχοποιών εσωτερικών και εξωτερικών, στο ύψος του σενάζ. Ο μακροσκοπικός έλεγχος δείχνει ότι πιθανόν υπάρχει πρόβλημα. Θα γίνει επανέλεγχος από Πανεπιστήμιο. Ακατάλληλο για χρήση έως ότου ελεγχθεί από ειδικούς.»
Με το αριθμ. 170/8-6-2007 έγγραφο του ΟΣΚ εγκρίνεται ποσό 500.000,00€ για επισκευή και συντήρηση του κτιρίου
Στις 3/9/2007 με το αριθμ. Πρωτ. 4490 Έγγραφο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απαντά στο ερώτημα για καταλληλότητα κτιρίου ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας μόνο το ισόγειο του κτιρίου.
Το 2007 ανατέθηκε στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δρίτσο η μελέτη για την επισκευή και ενίσχυση του κτιρίου
Στις 8/05/2007 από την Δ.Τ.Υ. της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης συντάχθηκε Τεχνική έκθεση και τα συμπεράσματα ήταν ότι «υπάρχει στροφή του κτιρίου και θα πρέπει να ενισχυθεί τοπικά ο φέρων οργανισμός σε θεμελίωση και υποστηλώματα. Η πρόταση της Νομαρχίας ήταν να ερευνηθεί το κτιριακό πρόβλημα από εξειδικευμένη ομάδα η οποία θα διαθέτει τον ανάλογο εξοπλισμό και θα προβεί σε ελέγχους (εργαστηριακούς, στατική και αντισεισμική επάρκεια, εδαφολογική ερευνα και μέτρα ενίσχυσης).
Στις 10/09/2008 ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ζητά από την Νομαρχία την Επίσπευση σύνταξης των απαραίτητων μελετών ώστε να προχωρήσουν σε προγραμματική Σύμβαση με τον ΟΣΚ Α.Ε. και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.
Στις 17/11/2008 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, απαντά στο παραπάνω έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και ενημερώνει ότι έχει παραληφθεί στις 10/11/2008 η στατική και Η/Μ Μελέτη από εξωτερικό συνεργάτη. Προχωρούν δε οι παρελκόμενες εργασίες οικοδομικών εργασιών και ΗΜ Εγκαταστάσεων.
Στις 25/05/2010 ήρθε ομάδα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να ελέγξει το κτίριο. Μέχρι τέλος Ιουνίου υποσχέθηκαν να καταθέσουν την γεωλογική και στατική μελέτη.
Το αποτέλεσμα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει πολλές επερωτήσεις στην Βουλή αλλά καμιά απάντηση. Υπομονή μόνο….
Ο δεύτερος όροφος του κτιρίου έχει κριθεί ακατάλληλος και δεν χρησιμοποιείται. Για την εξασφάλιση του απαιτούμενου αριθμού αιθουσών, οι εναπομείνασες αίθουσες έχουν χωριστεί στα δύο με νοβοπάν, ενώ έχουν τοποθετηθεί κοντέινερ στο προαύλιο του σχολείου.
Δεν ακούμε πια καμιά υπόσχεση. Ζητάμε άμεση έναρξη των εργασιών επισκευής του κτιρίου, καθώς με την πάροδο του χρόνου επιβαρύνεται η φέρουσα ικανότητα του κτιρίου.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ? ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ?
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
1ου & 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
To παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από : Bonitsapress
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ...