22/6/10

Ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» στην Κάρπαθο - Εξετάζεται η σχέση με την υπόθεση των 6 εκατ. ευρώ του διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας

Ρεπορτάζ: Ελευθερία Πέλλου

Υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» στην οποία φέρονται να εμπλέκονται η διευθύντρια της Εφορίας Καρπάθου, ο ιατρός σύζυγος της και ένας αρτοποιός, διερευνάται στην Κάρπαθο από τις διωκτικές αρχές του νησιού.

Στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνου Μπουτσικου διατάχθηκε η κατάσχεση όλων των φακέλων της υπό­θεσης από τα γραφεία της Εφορίας αλλά και της Πολεοδομίας του νησι­ού, ενώ εξετάζεται η συσχέτιση της με αυτήν του 49χρόνου πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, ο οποίος...


...κατηγορείται για την υπεξαίρεση περίπου 6 εκατ. ευρώ από τα ταμεία, του υποκαταστήματος!

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν πριν μερικές μέρες όταν στις αρμόδιες διωκτικές αρχές έγινε καταγγελία σχετικά με την επαγγελματική δραστηριότητα αρτοποιού στο νησί, ο οποίος πρόσφατα είχε αγοράσει από πλειστηριασμό που έγινε, επιχείρηση την οποία διατηρούσε ο 49χρονος πρώην διευθυντής της ΑΤΕ.

Από τη καταγγελία φέρεται ο αρτοποιός να μην διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις που να του επιτρέπεται η αγορά αυτή, ενώ ζήτημα φέρεται να υπάρχει και σχετικό με τις φορολογικές δηλώσεις του ιδίου. Μάλιστα στο θέμα αυτό φέρονται να εμπλέκονται η διευθύντρια της Εφορίας Καρπάθου καθώς και ο γιατρός σύζυγος της, ο οποίος και είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας στο νησί.

Μετά τη καταγγελία, υπήρξε άμεση αντίδραση από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνο Μπούτσικο, ο οποίος και παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τη Πταισματοδίκη Καρπάθου. Στο πλαίσιο αυτό εκτός από τις καταθέσεις που λήφθηκαν από τους εμπλεκόμενους, χθες με εισαγγελική εντολή έγινε «έφοδος» τόσο στην Εφορία Καρπάθου όπου κατασχέθηκαν ο φάκελος και οι φορολογικές δηλώσεις του αρτοποιού, όσο και στη Πολεοδομία του νησιού όπου κατασχέθηκαν οι φάκελοι οικοδομικής άδεια του ξενοδοχείου του ιατρού.

Σε κάθε περίπτωση η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να διερευνηθεί αν όλα έχουν γίνει νομότυπα, και βέβαια αν και εφόσον υπάρχει σχέση με την υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» στην οποία εμπλέκεται ο 49χρονος πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στη Κάρπαθο.

Όπως είναι γνωστό, στην υπόθεση του 49χρονου με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου ασχολείται ειδικός πραγματογνώμονας ο οποίος έχει κληθεί να εξετάσει τη «διαδρομή» των χρημάτων που κατέθετε και έκανε ανάληψη το πρώην διευθυντικό στέλεχος, καθώς επίσης και τους λογαριασμούς οι οποίοι «κινούνταν» ή κατέληγαν τα ποσά αυτά.

Σκοπός της έρευνας αυτής είναι να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο γίνονταν ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος αλλά και ποια διαδικασία ακολουθούνταν προκειμένου ως σημαντικά στοιχεία συμπεριληφθούν στη δικογραφία. Πάντως ο 49χρονος από τη πλευρά του είχε προσφύγει στο δικαστικό συμβούλιο ζητώντας να «ανοιχτούν» οι τραπεζικοί του λογαριασμοί προκειμένου να διαπιστωθεί το τι πραγματικά έχει συμβεί αναφορικά με την υπόθεση υπεξαίρεσης που κατηγορείται. Το αίτημα αυτό είχε γίνει δεκτό από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Ο 49χρονος είχε συλληφθεί στις 20 Οκτωβρίου 2008 στις 2.30 το μεσημέρι μετά την έκδοση εντάλματος σε βάρος του, και στη συνέχεια συνοδεία αστυνομικών μετέβη στη Κάρπαθο όπου και συμμετείχε στην έρευνα που πραγματοποιούσαν οι επιθεωρητές της τράπεζας προκειμένου να βρεθούν οι λογαριασμοί στους οποίους και κατατέθηκαν τα χρήματα που έχει υπεξαιρέσει.

Στη συνέχεια προσήχθη στο νησί μας όπου ασκήθηκαν σε βάρος του ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας κατ' εξακολούθηση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 49χρονος πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος ενώπιον του ανακριτή αποδέχτηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ανέφερε αναλυτικά όλα τα ονόματα των επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών τους οποίους «βοήθησε» χρηματοδοτώντας τες, ενώ δήλωσε πως είναι πρόθυμος να μεταβιβάσει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του στην Αγροτική Τράπεζα αλλά και να βοηθήσει με τον όποιο τρόπο τις ενέργειες που γίνονται.

Μετά την απολογία του ο 49χρονος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και στη συνέχεια προσέφυγε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, ζητώντας την αντικατάσταση του εντάλματος προσωρινής κράτησης που είχε εκδοθεί σε βάρος του από τον ανακριτή Ρόδου κ. Λάζαρο Βαλσαμή, έστω και με περιοριστικούς όρους. Το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό από το δικαστικό Συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου 2009, με τον όρο της εμφάνισης του δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, καθώς και τη καταβολή εγγύησης ποσού 10.000 ευρώ.

Ο 49χρονος δεν κατέβαλε το ποσό της εγγυοδοσίας και έτσι στα τέλη Οκτωβρίου 2009 λόγω συμπλήρωσης 12μηνου, με βούλευμα του ίδιου δικαστικού συμβουλίου αφέθηκε ελεύθερος όπως ορίζει ο νόμος με τους ίδιους περιοριστικούς όρους, χωρίς όμως τη καταβολή εγγυοδοσίας.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share