28/6/10

Ελεγκτικό Συμβούλιο: Αντισυνταγματικές διατάξεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, μεταξύ αυτών οι διατάξεις που προβλέπουν την ενοποίηση ταμείων, όπως και την ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1.1.2011.

Κρίθηκε επίσης αντισυνταγματική η εξουσιοδότηση που παρέχει το νομοσχέδιο στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με κοινή απόφαση τους το ποσό της βασικής σύνταξης.


Αντίθετα κρίθηκε ομόφωνα συνταγματική η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις μεγάλες συντάξεις μέχρι το 2015.

Τέλος, κρίθηκε αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία αναστέλλεται η σύνταξη σε περίπτωση που ο συνταξιούχος απασχοληθεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος.

Αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές κρίθηκε και η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι το κράτος από την 1.1.2011 δεν θα καλύπτει ελλείμματα των επικουρικών ταμείων.

H συζήτηση του Ασφαλιστικού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έχει ήδη αρχίσει ενώ ο σχεδιασμός από μέρους της Κυβέρνησης είναι το Ασφαλιστικό να ψηφιστεί την Πέμπτη 8 Ιουλίου.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share