9/6/10

Εικονική προσβολή της φρεγάτας F-455 «Σαλαμίς» από δύο Τουρκικά F-4 Terminator ανοικτά της Χίου!

Σοβαρό αεροναυτικό επεισόδιο -που θα μπορούσε να είχε πάρει διαστάσεις- είχαμε στις 16:15 χθες 08-06-2010 το απόγευμα 14ν.μ. από τα Μεστά της Χίου όταν σχηματισμός από 7 Τουρκικά αεροσκάφη προχώρησε σε εικονική προσβολή σκάφους επιφανείας του ΠΝ.

Πιο συγκεκριμένα τέσσερα τουρκικά F-16 και τρία F-4E Terminator αφού εισήλθαν στην περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου στη συνέχεια...


...κατευθύνθηκαν στην περιοχή όπου ασκούνταν σκάφη του ΠΝ στο πλαίσιο της άσκησης «Καταιγίς».

Τα δύο από τα τρία F-4 του σχηματισμού αφού εκτέλεσαν απότομη κάθοδο από το ύψος πτήσης τους σε πολύ χαμηλό ύψος πραγματοποίησαν εικονική προσβολή πολυβολισμού στη Φρεγάτα «Σαλαμίς» τύπου MEKO 200HN κλάσης «Ύδρα» από ύψος 165 μέτρων.

Η φρεγάτα που είχε ήδη εντοπίσει το σχηματισμό των Τουρκικών αεροσκαφών με τους δικούς της αισθητήρες ενεργοποίησε αμέσως τα αντιαεροπορικά της συστήματα εγκλωβίζοντας τα Τουρκικά αεροσκάφη.

Τα δύο Τουρκικά αεροσκάφη μετά την εικονική προσβολή αποχώρησαν από την περιοχή και εξήλθαν από το FIR Αθηνών μεταξύ Χίου και Σάμου.

Την πρώτη φάση μάλιστα της άσκησης «Καταιγίς-10» (το βράδυ της 7ης Ιουνίου) παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο Ελευσινιώτη, από τη Φρεγάτα «Σαλαμίς» παρακολουθώντας από το κέντρο επιχειρήσεων της φρεγάτας, την νυχτερινή ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων

Σε ότι αφορά τη συνολική δραστηριότητα της Τουρκικής Αεροπορίας αυτή κινήθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα –αναφορικά με την προώθηση των σχεδίων της Άγκυρας για διαμοιρασμό του Αιγαίου μέσω της αμφισβήτησης των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων- πραγματοποιώντας παραβάσεις του FIR Αθηνών όπως και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ).

Πιο συγκεκριμένα πέντε σχηματισμοί από τελούμενοι από 17 συνολικά αεροσκάφη, προχώρησαν σήμερα σε 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 8 παραβιάσεις του ΕΕΧ. Από τα 17 αεροσκάφη τα 4 έφεραν οπλισμό. Η δραστηριότητα επικεντρώθηκε στο κεντρικό Αιγαίο.

Εμπλοκές δε σημειώθηκαν καθώς τα αεροσκάφη της ΠΑ αρκέστηκαν –για άλλη μια φορά- σε διακριτικές αναγνωρίσεις κατά πάγια τακτική.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share