13/8/10

Το ψωμί... ψωμάκι ! Έρχεται σειρά διαδοχικών ανατιμήσεων στο ψωμί

Με αφορμή τα γεγονότα στη Ρωσία αλλά και τη μείωση παραγωγής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα που εισάγει τα πάντα.... οι αλευροβιομήχανοι ανακοίνωσαν και επισήμως αυξήσεις!

Παρά τις διαψεύσεις των προηγούμενων ημερών και τους καθησυχαστικούς τόνους, σήμερα με επίσημη ανακοίνωσή τους λένε ξεκάθαρα ότι λόγω της διεθνούς συγκυρίας θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές τους....


Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν χαρακτηριστικά:

«Τα κυριότερα παραγωγικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς, κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής τους. Η Γαλλία προβλέπει μείωση κατά -2,8%, η Γερμανία πάνω από -10%. Μειωμένες εκτιμήσεις παραγωγής υπάρχουν για τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Οι προσφερόμενες τιμές εισαγόμενου ποιοτικού σίτου στα μέλη μας, σήμερα, είναι δραματικά αυξημένες από αυτές που προσφέρονταν προ μικρού χρονικού διαστήματος.

Υπό αυτές τις συγκυρίες η αύξηση στις τιμές των αλεύρων κρίνεται και επιβεβλημένη και δεδομένη, ακολουθώντας τις τιμές του σίτου. Όπως ακολουθώντας τις τιμές του σίτου, τα άλευρα, τα δύο περασμένα χρόνια, ήταν πάμφθηνα.

Τα εκατομμύρια των πραγματοποιούμενων επενδύσεων στο χώρο της αλευροβιομηχανίας και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αλυσίδα «σιτάρι-αλεύρι-ψωμί» πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν».

Μιλάνε για αδυναμίες του γεωργικού τομέα της χώρας μας εν γένει αλλά και του ίδιου του τομέα των σιτηρών και υποστηρίζουν ότι η αναγκάζονται να κάνουν εισαγωγές μαλακού σιταριού γιατί οι Έλληνες παραγωγοί πωλούν πολύ ακριβότερα από τους συναδέλφους τους.

Στην πραγματικότητα όμως η κυβερνητική πολιτική με το πρόσχημα τις σωτηρίας του τραπεζικού συστήματος έχει εκτοξεύσει το κόστος ζωής με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στο κόστος της αγροτικής παραγωγής όσο και το κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας μέχρι τα δημητριακά να καταλήξουν να γίνουν αλεύρι.

Φωτιά στις τιμές των σιτηρών κι ευκαιρία για αισχροκέρδεια

Μετά τις επίσημες δηλώσεις της Ρωσίας για απαγόρευση στις εξαγωγές σιτηρών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Εξαιτίας της συνεχιζόμενης ξηρασίας και των μεγάλων πυρκαγιών όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ιντερφάξ, η σοδειά των δημητριακών θα είναι μειωμένη ως και κατά 35% σε σχέση με πέρυσι.

Η Γερμανική κυβέρνηση κάνει ήδη λόγο για αυξήσεις

Η συγκομιδή δημητριακών στη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα της Ευρώπης μετά τη Γαλλία, προβλέπεται μειωμένη κατά 12% φέτος σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, όπως ανακοίνωσε η αγροτική συνομοσπονδία DRV. Εκφράζοντας φόβους για ακόμη σημαντικότερη μείωση εξ αιτίας της ξηρασίας που πλήττει τόσο τη κεντρική Ευρώπη όσο και τη Νοτιοδυτική Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Το «Μάννα εξ ουρανού»

Θα ψάχνουν να βρουν αρκετά νοικοκυριά το δύσκολο και πολυτάραχο χειμώνα που προβλέπεται για την Ελλάδα την ίδια στιγμή οπού η κυβέρνηση κάνει διακοπές χωρίς ενοχές.

Το μόνο πρόβλημα που φαίνεται να απασχολεί τον πρωθυπουργό και την "κυβέρνηση της Πάρου" είναι το "ανάχωμα" του ανασχηματισμού στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώς τελευταία ελπίδα να καθησυχάσουν τον κόσμο. Φημολογείται μάλιστα οτι ο πρωθυπουργός θα προγραμματίσει την επίσημη ανακοίνωση αναλόγως τις εξελίξεις. Φέτος η Δ.Ε.Θ. αναμένεται δύσκολο μέτωπο αφού το μνημόνιο... δεν "αγιάζει" με τίποτα.

Ο ανασχηματισμός μοιάζει βέβαια να μην πείθει κανέναν, αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα σημασία δεν έχει τι "πουλάς" στον κόσμο... αλλά πως το πλασάρεις , και με αυτά τα δεδομένα αναμένεται να διαφημιστεί πολύ !

Προς το παρόν ο πρωθυπουργός προπονείτε στο τελευταίο μέσω απόδρασης... το αγαπημένο του κανό.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share