Ελλάδα βασίλισσα της διαφθοράς στην Ευρώπη και ...με διαφορά !!!
Η Μποτσουάνα, η Ναμίμπια, η Τουρκία και η Κόστα Ρίκα είναι χώρες λιγότερο διεφθαρμένες από την Ελλάδα, η οποία έπεσε ακόμα πιο χαμηλά φέτος στην παγκόσμια κατάταξη για τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.
Με άριστα το 10 και πρώτη χώρα τη Νέα Ζηλανδία να συγκεντρώνει 9,4 βαθμούς, η χώρα μας φέτος πιάνει μόνο 3,8 έναντι...
...4,7 βαθμών στην περσινή έκθεση, με αποτέλεσμα να πέσει από την 57η στην 71η θέση, η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα διαφάνειας.
Η μεγάλη αυτή πτώση δείχνει ότι η Ελλάδα πλήττεται τόσο πολύ από διαφθορά στον κρατικό τομέα όσο άλλες ανερχόμενες τοπικές οικονομίες- βρισκόμαστε στην ίδια θέση μαζί με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τα Σκόπια.
Η Διεθνής Διαφάνεια στην έκθεσή της επικαλείται ανεπαρκείς προσπάθειες για την πάταξη της διαφθοράς, μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και μια σειρά τεράστιων σκανδάλων.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα χρειάζεται «άμεσες και επίμονες προσπάθειες» προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, προσθέτοντας ότι η πολύ χαμηλή κατάταξή της δείχνει πως μόνο η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προϋποθέτει πρόοδο απέναντι στη διαφθορά.
Η λίστα της Κατάταξης Αντιλήψεων για τη Διαφθορά κατατάσσει 180 χώρες ανάλογα με το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες την έκταση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα (το 10 αντιστοιχεί σε χαμηλά επίπεδα διαφθοράς και το 0 σε υψηλά). Στην παγκόσμια κατάταξη, πρώτη σε διαφθορά (και τελευταία στη βαθμολογία) έρχεται η Σομαλία, ακολουθούμενη από το Αφγανιστάν, τη Μιανμάρ, το Ιράκ και το Σουδάν, χώρες δηλαδή που μαστίζονται από πολέμους και συνεχείς ένοπλες συγκρούσεις.
Η μικρότερη διαφθορά
Τη μικρότερη διαφθορά, εκτός από τη Νέα Ζηλανδία, έχουν χώρες όπως η Δανία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και η Ελβετία. Από τις ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των πιο διεφθαρμένων είναι η Ρωσία, ενώ βελτίωση σημείωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της γρήγορης αντίδρασης στην οικονομική κρίση των μέτρων υπέρ της διαφάνειας.
Η Διεθνής Διαφάνεια ανέφερε ότι οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τη διαφθορά σε διεθνή κλίματα, ιδιαίτερα στο θέμα της διακίνησης βρώμικου χρήματος.
Η διεθνής οργάνωση δεν χαρίστηκε ούτε στις βιομηχανικές χώρες. «Το διεφθαρμένο χρήμα δεν πρέπει να βρίσκει ζώνες καταφυγίου. Είναι καιρός να τελειώνουμε με τις δικαιολογίες», έγραψε στην έκθεση η πρόεδρός της Ιγκιέτ Λαμπέλ. Εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή της για τη δουλειά του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ιδιαίτερα για τους φορολογικούς παραδείσους, θέμα για το οποίο όμως «πρέπει να γίνουν περισσότερα όσον αφορά τις διμερείς συνθήκες που διέπουν τις ανταλλαγές πληροφοριών ώστε να τελειώνουμε με το σύστημα του απορρήτου».
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...