19/11/09

Aναζήτησης ευθυνών γι΄ αυτό που οι Βρυξέλλες θεωρούν ως εξαπάτησή τους

Νέα απειλητική προειδοποίηση απηύθυνε, εμμέσως πλην σαφώς, στην Ελλάδα χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, την ώρα που η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας περνούσε από σκληρή ανάκριση τους συνομιλητές της στην Αθήνα, σχετικά με την αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το έλλειμμα του προϋπολογισμού.




Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία ολοκληρώνει την επίσκεψή της σήμερα, είναι μάλιστα αναβαθμισμένη, καθώς συνοδεύεται από παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανεξάρτητους εκπροσώπους χωρών, γεγονός που δείχνει τη σημασία την οποία αποδίδουν Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη στην «Ελληνική περίπτωση».

Χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» μίλησε για χώρες που είναι «πολύ κοντά στο να χάσουν την αξιοπιστία τους» υπονοώντας σαφώς την Ελλάδα και είπε ότι κινδυνεύουν να τιμωρηθούν από τις αγορές.

Άλλωστε μόλις πριν από μία εβδομάδα ο κ. Τρισέ είχε απευθύνει και άλλη ανάλογη προειδοποίηση στην Ελλάδα. Τόνισε επίσης την ανάγκη για αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική, χωρίς την ύπαρξη της οποίας, όπως είπε, θα κλονισθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στις χώρες που εκδίδουν ομόλογα κι αυτές θα αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού, κάτι που θα αποβεί στο τέλος εις βάρος της ανάπτυξης της εν λόγω χώρας, αλλά και του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με άλλα λόγια, ο κ. Τρισέ περιέγραψε με μελανά χρώματα την απειλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Τα περιστατικά είναι ενδεικτικά του άκρως αρνητικού για τη χώρα κλίματος που συνεχίζει να υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πλαίσιο του οποίου διαμορφώνονται οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί την Παρασκευή και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταβάλλει προσπάθειες να κάνει όσο γίνεται μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, όπως έχουν καταστήσει σαφές ότι περιμένουν οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σχεδιάζονται περικοπές δαπανών και περαιτέρω μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε σύγκριση με το 9,4% του ΑΕΠ του προσχεδίου, κατά 0,2-0,3% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 500-750 εκατ. ευρώ. Έτσι, το έλλειμμα σχεδιάζεται να διαμορφωθεί στο 9,1-9,2% του ΑΕΠ. Οι περικοπές αφορούν όλες τις κατηγορίες δαπανών, με έμφαση στις επιχορηγήσεις.

Ούτε 1,5% αύξηση
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις, είναι πιθανό να τεθεί πλαφόν στα 2.000-2.500 ευρώ, πάνω από το οποίο δεν θα δοθούν αυξήσεις ούτε 1,5%, όπως σχεδιάζεται για τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους (βλ. «ΤΑ ΝΕΑ» 14/11/2009). Όπως επισημαίνεται, το πλαφόν αυτό δεν θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, όμως έχει έναν συμβολικό χαρακτήρα και ελπίζεται να ικανοποιήσει εν μέρει τους εταίρους της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ορισμένοι εκ των οποίων έθεσαν θέμα γενικού παγώματος μισθών.

Ζητούν ευθύνες

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Εurostat επιβεβαίωσε τα πιο δυσοίωνα σενάρια για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με την κοινοτική γραφειοκρατία, αλλά και την πολιτική της ηγεσία, τις διαθέσεις της οποίας σαφώς αντανακλά.

Η αντιπροσωπεία της Εurostat επανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της αναζήτησης ευθυνών γι΄ αυτό που οι Βρυξέλλες θεωρούν ως εξαπάτησή τους. Συγκεκριμένα, θέλουν να μάθουν τι έγινε και άλλαξαν τόσο οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2008, από τον Μάρτιο στον Σεπτέμβριο και ξανά τον Οκτώβριο και οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2009, με την αλλαγή της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο.

Κοινοτικοί παρατηρητές θεωρούν βέβαιο ότι αν όχι ο προϋπολογισμός, τουλάχιστον το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα συνταχθεί καθ΄ υπαγόρευσιν των Βρυξελλών, με πολύ σκληρούς όρους.

Διαφορετικά, αν η Ελλάδα δεν υπακούσει στους όρους αυτούς, θα επισείσουν τον κίνδυνο του προστίμου, που θα υλοποιηθεί με την περικοπή των κονδυλίων των κοινοτικών ταμείων.

Σχετικό άρθρο διαβάστε εδώ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share