16/11/09

Ο Ομπάμα ζήτησε από Ε.Ε. να βοηθήσει ενταξιακά την Τουρκία

Παρέμβαση για στήριξη της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να περάσει τις εξετάσεις του Δεκεμβρίου χωρίς προβλήματα και επιπτώσεις.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έθεσε το θέμα της Τουρκίας στη διάρκεια της καθιερωμένης συνόδου Ε.Ε.-ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 3-4 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον.




Ο Αμερικανός ηγέτης, ο οποίος φιλοξένησε τη σύνοδο στο Λευκό Οίκο, είχε κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, τον Σουηδό Πρωθυπουργό, FredrikReinfeldtκαι τον επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ, Χαβιέ Σολάνα.

Ο κ. Ομπάμα επισήμανε στους συνομιλητές του ότι η ένταξη της Τουρκίας αποτελεί σημαντική εξέλιξη και για την Ευρώπη αλλά και ευρύτερα για τον κόσμο. Ζήτησε δε να βοηθηθεί η Άγκυρα σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλει για την ένταξη στην Ένωση.
Όπως πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, ανέφερε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται και υποστηρίζει τη διεύρυνση, έσπευσε ωστόσο να υποδείξει πως υπάρχουν και υποχρεώσεις από πλευράς των υποψηφίων κρατών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί σε αυτό το επίπεδο παρεμβαίνουν υπέρ της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ε.Ε. Ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν στις 17 Οκτωβρίου 2008 με πρόφαση την ενίσχυση της Ευρω-ατλαντικής ασφάλειας στον τομέα της ενέργειας.

Ζήτησε στα πλαίσια αυτά να ανοίξει το κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για την «Ενέργεια», το οποίο ως γνωστό έχει «παγώσει» άτυπα η Λευκωσία, λόγω των προκλήσεων και απειλών της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share