12/11/09

Στη δεύτερη φάση της επιτήρησης- τη λεγόμενη και φάση της «διαπόμπευσης»- εισέρχεται από σήμερα η Ελλάδα, με απόφαση της Κομισιόν.

Προηγήθηκαν τα δύσκολα Συμβούλια Γιουρογκρούπ και Εcofin, χθες και προχθές, όπου η Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο τόσο για τα στατιστικά της στοιχεία όσο και για τα δημόσια οικονομικά της που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τιμωρεί» μόνο την Ελλάδα από όλες τις χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, θεωρώντας- όπως και πολλοί εταίροι- πως είναι «διακριτή περίπτωση».

Μάλιστα η Κομισιόν προεξοφλεί, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, και την τρίτη φάση- όταν πλέον θα υπάρχει ευθεία εποπτεία της Επιτροπής στη διαχείριση των οικονομικών- δαπανών και εσόδων- της χώρας.





Ψέματα και ευρωτιμωρία

Στο «σκαμνί» μόνο η Ελλάδα από όλες τις χώρες που έχουν υπερβολικά ελλείμματα


Σύμφωνα με το κείμενο απόφασης της Κομισιόν, το οποίο προτείνει στο Κολέγιο των Επιτρόπων ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια και θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα , τα στοιχεία στα οποία δίδουν έμφαση οι Βρυξέλλες είναι τα ακόλουθα:

α) Η Ελλάδα δεν ακολούθησε τις συστάσεις που της έγιναν από την Επιτροπή και δεν εφάρμοσε τα μέτρα για τα οποία είχε δεσμευθεί.

β) Τα στατιστικά στοιχεία τα οποία παρέχει δεν είναι αξιόπιστα.

γ) Δεν λαμβάνει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

δ) Δεν προσπαθεί να περικόψει τις δαπάνες της, τομέας που είναι κι ο μεγάλος ασθενής στα δημοσιονομικά και

ε) Το δημόσιο χρέος της όχι απλώς βαίνει αυξανόμενο, αλλά η δημοσιονομική της κατάσταση θα την αναγκάσει να δανείζεται με υψηλότερο κόστος και να αποπληρώνει το υπάρχον χρέος επίσης με υψηλότερα τοκοχρεολύσια.

«Μας αγνοήσατε»

Όπως αναφέρεται στο κείμενο Αλμούνια, κύρια αιτία για την προώθηση της Ελλάδας στο δεύτερο στάδιο της επιτήρησης είναι το γεγονός ότι αγνοήθηκε η σύσταση των Βρυξελλών «να ενισχυθεί η δημοσιονομική προσαρμογή το 2009 μέσω ΜΟΝΙΜΩΝ μέτρων, κυρίως στην πλευρά των ΔΑΠΑΝΩΝ».

Η Επιτροπή τονίζει επίσης ότι «η ταχεία χειροτέρευση των δημοσιονομικών ανισορροπιών οριακά μόνον μπορεί να αποδοθεί στις χειρότερο από το προβλεπόμενο μακροοικονομικές συνθήκες... Το χειρότερο από ό,τι προβλεπόταν στον προϋπολογισμό γενικό κυβερνητικό έλλειμμα το 2009, ξέχωρα από μια βασική επίδραση λόγω της στατιστικής αναθεώρησης του ελλείμματος του 2008, μερικώς μόνον μπορεί να αποδοθεί στη λειτουργία των αυτόματων σταθεροποιητών καθώς η οικονομία εισήλθε σε φάση ύφεσης.

Η χειροτέρευση κυρίως αντικατοπτρίζει τόσο τη μείωση των εσόδων της τάξεως των 3,5 ποσοστιαίων μονάδων επί του ΑΕΠ όσο και υπέρβαση δαπανών κατά σχεδόν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

Το δημόσιο χρέος

Για το δημόσιο χρέος, η Επιτροπή σημειώνει πως «μεσοπρόθεσμα, μείζονες αβεβαιότητες αναφορικά με το χρέος παραμένουν. Ιδιαίτερα, το κόστος της χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους μπορεί να ανέλθει περαιτέρω. Αυτό δεν θα καθιστούσε απλώς τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε έκδοσης πιο ακριβή, αλλά θα αύξανε επίσης το κόστος αναχρηματοδότησης του υπάρχοντος δημοσίου χρέους».

Η Κομισιόν επιπλήττει για μια ακόμη φορά την Ελλάδα για την αναξιοπιστία των στατιστικών της στοιχείων, σημειώνοντας πως «τα δημόσια ελλείμματα αντικατοπτρίζουν ανεπαρκή έλεγχο των δημοσίων δαπανών, ενώ οι προβλέψεις για τα έσοδα έχει αποδειχθεί συστηματικά να είναι υπεραισιόδοξες.

Επιπλέον, διαρθρωτικές και ενδημικές ανεπάρκειες που σχετίζονται με την καταγραφή των ελληνικών δημοσίων λογιστικών στο πρόσφατο παρελθόν έχουν επίσης υπάρξει καταλυτικές για έγκαιρο και αποτελεσματικό έλεγχο των εσόδων και δαπανών».

Στο κείμενο του κ. Αλμούνια γίνεται απλή αναφορά στην παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 2010, χωρίς καμία αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιολόγηση ξεκινά τώρα από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες και θα κοινοποιήσουν τις υποδείξεις τους προς την Αθήνα πριν από την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας, στα τέλη Ιανουαρίου- ενδεχομένως και πριν από την εισαγωγή για ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, στις 17 Δεκεμβρίου.

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΡΟΕΞΟΦΛΕΙ ότι η χώρα μας θα υπαχθεί και στην τρίτη φάση επιτήρησης, δηλαδή εποπτεία στη διαχείριση των δαπανών και εσόδων της χώρας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share