20/11/09

Με GPS οι νέες άδειες οικοδομής !!!

Το δορυφορικό μάτι του...

Μεγάλου Αδελφού, το ξεπάγωμα των πρωτοκόλλων κατεδάφισης και των προστίμων για τα αυθαίρετα που είναι χτισμένα μέσα στα δάση (τα οποία είχαν μπλοκάρει την τελευταία 20ετία) επιστρατεύει μεταξύ άλλων η κυβέρνηση στη μάχη κατά της αυθαίρετης δόμησης.

Την ίδια ώρα προωθείται η άμεση κτηματογράφηση- με τη σύνταξη δασικών χαρτών- κάθε δασικής περιοχής που θα καίγεται.





Το σχέδιο νόμου για την προστασία των δασών και των καμένων εκτάσεων της Αττικής που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπει τη λειτουργία συστήματος τηλεπισκόπησης το οποίο θα σκανάρει δορυφορικά την περιοχή.

Έτσι, το πρώτο τριήμερο κάθε μήνα θα ενημερώνεται η Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για όλα τα νέα κτίσματα που θα «φυτρώνουν» στις εκτός σχεδίου περιοχές. Όπως έλεγαν χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο δορυφόρος σε πρώτη φάση θα σκανάρει τις καμένες εκτάσεις της Αττικής και στη συνέχεια θα χρησιμοποιείται και για τις υπόλοιπες δασικές εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Με το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί το αργότερο έως τον Ιανουάριο για ψήφιση στη Βουλή, αναστέλλονται οι οικοδομικές άδειες σε όλες τις καμένες περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής, ενώ με την αναστολή του νόμου για τα δάση του 2003 ξεπαγώνουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης και τα πρόστιμα που προβλέπονταν με νόμο του 1990 για τα αυθαίρετα που είναι χτισμένα μέσα στα δάση.

Στα εντός σχεδίου

Σε ό,τι αφορά τις οικοδομικές άδειες, στις εντός σχεδίου περιοχές παγώνουν οι άδειες σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες που έπληξε η φωτιά του Αυγούστου έως ότου οι πληγείσες περιοχές κηρυχθούν αναδασωτέες. Αυτή η φάση αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος Δεκεμβρίου. Στις εκτός σχεδίου περιοχές οι άδειες παγώνουν έως ότου κυρωθούν οι δασικοί χάρτες. Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με δασικούς, αναμένεται- θεωρητικά- να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2010.

Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται οι εργασίες στα νομίμως υφιστάμενα κτίρια που κάηκαν από τις φωτιές. Για κάθε νέα οικοδομή ή υπό έκδοση οικοδομική άδεια στο εξής θα αποφαίνονται Ειδικές Επιτροπές που θα συστήνει ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας και στις οποίες θα συμμετέχουν ένας επιθεωρητής, ένας υπάλληλος από την Πολεοδομία της περιοχής και ένας δασικός. Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται κάθε δασική περιοχή που θα καίγεται να τίθεται υπό κτηματογράφηση ενώ θα συντάσσεται αμέσως δασικός χάρτης.

Δορυφορικό φακέλωμα

Όπως επισημαίνειο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, «στο εξής όταν θα εκδίδεται μία οικοδομική άδεια θα υπάρχουν και οι συντεταγμένες του οικοπέδου που θα στέλνονται στον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας προκειμένου να υπάρχει μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Έτσι, όταν ο δορυφόρος θα σκανάρει την περιοχή θα φαίνονται ξεκάθαρα οι εργασίες που γίνονται και αν συνάδουν με τα όσα προβλέπονται από την οικοδομική άδεια». Προβλέπεται επίσης η σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Πρόληψης και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης στα καμένα. Αυτή η υπηρεσία θα αποτελεί τμήμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με αρμοδιότητα τον εντοπισμό και την κατεδάφιση αυθαιρέτων εντός των περιοχών που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες και έχουν εντοπιστεί με την τηλεπισκόπηση.

Το δάσος

Από τις πιο βασικές τομές του σχεδίου νόμου είναι η αναστολή του νόμου για τα δάση του 2003 και η επαναφορά του παλαιότερου νόμου του ΄79. Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο που ισχύει σήμερα, για να χαρακτηριστεί μια περιοχή δασική πρέπει η δασοκάλυψη να είναι 25%, ενώ οι εκτάσεις κατω των 3 στρεμμάτων εξαιρούνται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Με τον νόμο του ΄79 η δασοκάλυψη πρέπει να είναι 15% ενώ δεν υπάρχει ελάχιστο εμβαδόν, δηλαδή τα 3 στρέμματα.

Σύμφωνα με δασικούς, ο νόμος του 2003 «είχε παραθυράκια» που προωθούσαν την εξαίρεση δασικών εκτάσεων και είναι η βασικότερη αιτία που το Συμβούλιο της Επικρατείας- έπειτα από πρόσφυγες- έχει μπλοκάρει τους δασικούς χάρτες με το σκεπτικό ότι «εξαιρούνται μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις και μειώνεται η δασική προστασία».

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share