4/12/09

Δάνεια εώς και 5% ακριβότερα απο το μέσο όρο της ευρωζώνης πληρώνουν οι Έλληνες !!!

Δάνεια με καπέλο πληρώνουν τα καταχρεωμένα Ελληνικά νοικοκυριά σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης...
με την ψαλίδα στα επιτόκια να φτάνει έως και τις πέντε μονάδες!


Παρ΄ ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα δάνεια είναι σημαντική τους τελευταίους μήνες, οι Ελληνικές τράπεζες παραμένουν στις πρώτες θέσεις ακρίβειας στην ευρωζώνη, με τα επιτόκια στα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και τις πιστωτικές κάρτες να κυμαίνονται σαφώς πάνω από τον μέσο όρο.




Παράλληλα, ανοίγει ολοένα και περισσότερο η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, αναδεικνύοντας την αύξηση των περιθωρίων κέρδους των τραπεζών.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Οκτώβριο τα επιτόκια νέων δανείων από τις τράπεζες μειώθηκαν περαιτέρω, αλλά σε όλες τις κατηγορίες παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ποοουυύ ακριβώς βρίσκετε η κυβέρνηση "πρώτα ο πολίτης" ;;;

Έτσι, ενώ το μέσο επιτόκιο για μια πιστωτική κάρτα στην ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 9,16%, στην Ελλάδα είναι κατά πέντε και πλέον μονάδες υψηλότερο και φτάνει το 14,20%.
Ίδια εικόνα, αν και με μικρότερες αποκλίσεις, καταγράφεται και σε στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Στα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια, το επιτόκιο έχει υποχωρήσει σημαντικά στο 3,15% από 4,92% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο με το αντίστοιχο της ευρωζώνης να είναι στο 2,78%. Μάλιστα, ενώ στην Ελλάδα η αποκλιμάκωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Εuribor σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα οδήγησε σε μείωση της τάξεως των 1,77 μονάδων, στην ευρωζώνη η αντίστοιχη πτώση ήταν 2,31 μονάδες. Έτσι όχι μόνο τα επιτόκια στην Ελλάδα είναι υψηλότερα, αλλά υποχωρούν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Στροφή στο κυμαινόμενο

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος περισσότερα από επτά στα δέκα (75%) νέα στεγαστικά δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, όταν το 2008 ήταν μόλις 30%. Η στροφή αυτή στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου εξηγείται από τα ελκυστικότερα επιτόκια, αφού απέναντι από το 3,15% κυμαινόμενο, η προσφορά στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου φέρει μέσο επιτόκιο 4,71%. Και στο μέτωπο των σταθερών στεγαστικών δανείων, ο μέσος όρος επιτοκίων στην ευρωζώνη είναι σαφώς χαμηλότερος, καθώς διαμορφώνεται στο 4,01%.

Τα έριξαν στις προθεσμιακές

Σε αντιδιαστολή με τη βραδύτερη έναντι της ευρωζώνης μείωση των επιτοκίων δανεισμού, οι ελληνικές τράπεζες βιάστηκαν περισσότερο να μειώσουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, διευρύνοντας έτσι σημαντικά τα περιθώρια κέρδους τους. Τον περασμένο Δεκέμβριο τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων είχαν εκτιναχθεί στο 5,36% (σε μέσα επίπεδα) στην Ελλάδα και ήταν 3,75% στην ευρωζώνη.

Τον Οκτώβριο στην Ελλάδα είχαν υποχωρήσει στο 2,08% διαγράφοντας πτώση 3,28 μονάδων, όταν στην ευρωζώνη με μείωση 2,07 μονάδων διαμορφώνονταν στο 1,68%.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share