Για συγκρότηση «αδίστακτου μηχανισμού προστασίας του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού» καταγγέλλει ευθέως τη νυν ηγεσία του Αρείου Πάγου ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ιωάννης Παπανικολάου, εξαπολύοντας εμμέσως βολές και εναντίον στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς και κατά προσώπων προερχόμενων από τον δικαστικό χώρο...
Με έγγραφο-φωτιά που απευθύνει προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα και κοινοποιεί στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος ως προϊστάμενος της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων διενήργησε πειθαρχική εξέταση εις βάρος του ανακριτή Ζαγοριανού για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Siemens, εκφράζει την απορία του γιατί έπειτα από πάροδο τριών μηνών δεν του έχει ακόμη γνωστοποιηθεί η αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε εναντίον του ο ανακριτής, ούτε άλλωστε και η απόφαση που ελήφθη επί του θέματος.
«Είναι ολοφάνερο ότι κατά τον πειθαρχικό έλεγχο του ανακριτή Νικ. Ζαγοριανού προσέκρουσα σε σκληρό και αδίστακτο πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας του ελεγχομένου και του ανακριτικού του έργου στην υπόθεση Siemens, τον οποίο, ως προς τα πρόσωπα και τους λόγους της προστασίας, είναι απαραίτητο να αποκαλύψουν τα αρμόδια δικαστικά όργανα, αφού εύλογα μου δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι η όλη υπόθεση όζει, αποπνέουσα οσμές διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».
Προστασία.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο κ. Παπανικολάου, αφού προηγουμένως έχει διατυπώσει μια σειρά συλλογισμών που καταδεικνύουν- όπως αναφέρει- τις προσπάθειες προστασίας τού κ. Ζαγοριανού από πολλές πλευρές.
Η παράλειψη του προέδρου του Αρείου Πάγου να του κοινοποιήσει την εναντίον του αίτηση εξαίρεσης, καθώς και την απόφαση που ελήφθη παράτυπα, του δημιουργούν την πεποίθηση ότι ο ανακριτής έχει συμπεριλάβει στην αίτησή του «αμετροεπείς ή υβριστικές εκφράσεις».
Όσον αφορά την προσπάθεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε να του αφαιρέσει τον πειθαρχικό φάκελο που είχε σχηματίσει κατά του κ. Ζαγοριανού, ο κ. Παπανικολάου αποδίδει στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό «προθέσεις και κίνητρα» που δεν έχειόπως σημειώνει- αλλά χαρακτηρίζει άκρως μειωτικό το γεγονός ότι στην άρνησή του να παραδώσει την υπόθεση, ο κ. Τέντες παρατηρεί ότι «ακρίτως και απερισκέπτως και με ύφος αμετροεπές μη προσήκον σε δικαστικό λειτουργό» διατύπωσε τις θέσεις του.
Ριζικά αντίθετη άποψη για τον έλεγχο ή μη δικαστών σε σχέση με τους χειρισμούς τους σε διάφορες υποθέσεις διατύπωσε ο πρόεδρος της Συσπείρωσης Ενάντια στην Αυθαιρεσία κ. Γιαν. Μαντζουράνης επισημαίνοντας: «Αδιανόητο είναι σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου να υπάρχουν πολίτες υπεράνω του νόμου και στο απυρόβλητο.
Όλοι οι φορείς εξουσίας υπόκεινται σε δημόσια κριτική. Η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος περιλαμβάνει τους πάντες, δηλαδή και τους δικαστές, οι οποίοι δεν πρέπει να αποφασίζουν εν κρυπτώ και παραβύστω, κυρίως για τα πειθαρχικά παραπτώματά τους».
Σίλα Αλεξίου - Μίνα Μουστάκα (από ΤΑ ΝΕΑ)
Διαβάστε επίσης:Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...