12/12/09

Τελέσθηκε κανονικά το ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου

Στη σκιά της βέβηλης ενέργειας, της σύλησης του τάφου, τελέστηκε το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο εν απουσία της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Η επιμνημόσυνη δέηση εψάλη στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Δευτεράς, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου και πλήθος κόσμου, τίμησαν τον τέως Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύστερα από τον αποτροπιασμό που προκάλεσε η είδηση της ιεροσυλίας στον τάφο του.




Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο πρώην συνεργάτης του Τάσσου Παπαδόπουλου ο κ.Μελής έχει υποστεί νευρικό κλονισμό αφού ήταν εκείνος που πήγε το πρωί να ανάψει το καντήλι του πρώην προέδρου.

Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Παρέστησαν, επίσης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο ιατρός Δρ. Κύπρος Νικολαΐδης επεσήμανε πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν «ένας ηγέτης που γνώριζε ότι διαχειρίζεται τη μελλοντική πορεία ενός ολόκληρου έθνους» και πως γι' αυτό το λόγο «δεν λογάριαζε απειλές και πιέσεις».

Ο κ. Νικολαΐδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του Τάσσου Παπαδόπουλου ως «σημαιοφόρου του κυπριακού λαού» τον Απρίλιο του 2004 κατά την απόρριψη του «αγγλοαμερικανικού», όπως το χαρακτήρισε, Σχεδίου Ανάν, το οποίο, όπως είπε, «κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και νομιμοποιούσε την τουρκική κατοχή στην Κύπρο».

Είπε, επίσης, πως το «Οχι του Τάσσου, ήταν Οχι στο συγκεκριμένο σχέδιο και όχι Οχι στη λύση», προσθέτοντας πως «σκοπό είχε να πετάξει στα σκουπίδια τις διαιρετικές μεθοδεύσεις των ξένων και όχι να διχάσει το λαό».

Του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κοιμητήριο Κάτω Δευτεράς, όπου είχαν αναρτηθεί πανό με συνθήματα υπέρ της πολιτικής του στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες προς διάφορες κατευθύνσεις για ανεύρεση του λειψάνου.

Ως εγκληματική, βανδαλιστική πράξη ιεροσυλίας χαρακτήρισε το γεγονός ο στενός συνεργάτης του αείμνηστου Τ.Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης. «Εγκληματίες, ιερόσυλοι άνοιξαν τον τάφο του Προέδρου και αφαίρεσαν τη σορό», δήλωσε ο κ. Παντελίδης.

Το βαθύ συγκλονισμό της για το αποτρόπαιο έγκλημα της ιεροσυλίας και βεβήλωσης του τάφου και της σορού του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου εκφράζει με γραπτή δήλωσή της η οικογένειά του Τάσσου Παπαδόπουλου.

"Η ανίερη αυτή πράξη των τυμβωρύχων, πέραν της θλίψης και οργής που προκαλεί, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ενταφιάσει την πολιτική και να διαγράψει τις παρακαταθήκες που κατέλειπε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Όπου και αν βρίσκεται τώρα η σορός του, η φωνή του θα ακούγεται και θα διαρκεί, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της εθνικής μας υπόθεσης", αναφέρει η οικογένεια.


Για προβοκάτσια μιλά ο Δ.Χριστόφιας


Συγκλονισμένος από την είδηση τη σύλησης του τάφου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι πρόκειται «για μια απαράδεκτη, ιερόσυλη, ανήθικη και καταδικαστέα ενέργεια που πλήττει τα ήθη, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό μας, το σεβασμό μας στους νεκρούς».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτή η ενέργεια προκαλεί αποτροπιασμό και αναστάτωση και πλήττει την ενότητα του λαού μας που τόσο αναγκαία είναι στο εσωτερικό μας μέτωπο. «Απευθύνω έκκληση στον κόσμο να παραμείνει ήρεμος μπροστά σε αυτή την προβοκάτσια. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αυτή την πράξη διαφορετικά», ανέφερε.

«Εκφράζω τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή μου στη σύζυγο και την οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν ο Αρχηγός της Αστυνομίας του ανέφερε ποιός ή ποιοί το έκαναν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η διερεύνηση είναι στα αρχικά στάδια και δεν είναι αρμόδιος να ανακοινώνει πιθανά ευρήματα, τα οποία μπορεί και να μην υπάρχουν.

«Μακάρι να υπάρξουν, μακάρι 1000 φορές να υπάρξουν, γιατί προκαλεί αναστάτωση στο εσωτερικό μέτωπο και την πολιτικο-κοινωνική μας ζωή».

Είναι μια ειδεχθής πράξη, σημείωσε, «μια πράξη που προκαλεί πραγματικά έκπληξη και απέχθεια. Ειλικρινά, είναι πράξη βαρβαρότητας, προσβολής στον πολιτισμό μας».

Καταδικάζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός


Συγκλονιστικό γεγονός χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου τη σύληση του τάφου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Σε σχετική δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι "πρόκειται για μια απαράδεκτη, ιερόσυλη και αντίθετη με κάθε Eλληνική παράδοση πράξη".

Αποτροπιασμό εκφράζουν τα κόμματα


Μακάβρια και καταδικαστέα πράξη διεστραμμένων μυαλών χαρακτήρισε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, την κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση σε όσους μιλούν δημόσια για το θέμα της αποτρόπαιας πράξης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πέσουν στην παγίδα όσων ενδεχομένως επιθυμούν διχασμό λαού. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι πολιτικές ερμηνείες και ιδιαίτερα η απόδοσή τους σε διαφωνούντες με τον αείμνηστο πρόεδρο. Ακριβώς εκεί επένδυσαν, είπε, όσοι συνέργησαν και διέπραξαν το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα.

Ο κ. Νεοφύτου διαβίβασε τη θλίψη και τη συμπαράσταση του ΔΗΣΥ στην οικογένεια Παπαδόπουλου και κάλεσε τις αστυνομικές αρχές να προχωρήσουν στην άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης για να αποκαλυφθούν οι ένοχοι και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου με γραπτή του δήλωση καταγγέλλει ως πράξη ιερόσυλων, βέβηλων, τυμβωρύχων και άθλιων υπανθρώπων τη σύληση του τάφου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. "Η κακουργηματική αυτή πράξη προκαλεί αποτροπιασμό και απέχθεια και προσβάλλει τον πολιτισμό του λαού μας", αναφέρει.

Τον αποτροπιασμό του για τη βεβήλωση του τάφου και της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, εξέφρασε σήμερα με δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης.

Την κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας καταδίκασε και ο Πρόεδρος της Επαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου Κύπρος Χρυσοστομιδης ο οποίο ζήτησε όπως η κοινωνία και η Αστυνομία κινητοποιηθεί άμεσα προκειμένου να ξεκαθαρίσει η βάρβαρη πράξη που ζημιώνει την Κύπρο.

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Φρίκη για το ανοσιούργημα

Με απερίγραπτα αισθήματα φρίκης και αποτροπιασμού καταδικάζουμε το χθεσινοβραδινό ανοσιούργημα, που έγινε στον τάφο του αείμνηστου τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδοπούλου, αναφέρει σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β'.

Οπως αναφέρεται στη δήλωση "ο βανδαλισμός τούτος σε βάρος του μεγάλου Ηγέτη της πατρίδας μας δεν πρόκειται να πτοήσει το λαό μας, ούτε και να μειώσει τα αισθήματα της αγάπης, της εκτίμησης και της ευγνωμοσύνης του προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο".

Μητροπολίτης Ταμασού: Γιγαντιαίο ανοσιούργημα

Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας χαρακτήρισε γιγαντιαίο ανοσιούργημα την κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί ηρεμία και ενότητα από τον κόσμο.




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share