3/12/09

Αθόρυβα και συστηματικά κλιμακώνεται η προσπάθεια της Άγκυρας για την κηδεμονία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη

Προεξάρχοντα ρόλο στη εφαρμογή της τουρκικής πολιτικής στη Θράκη έχει το προξενείο Κομοτηνής, η απομάκρυνση του οποίου προβάλει πλέον ως η μόνη επιλογή για την αποφυγή περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του νέου Τούρκου πρέσβη Hasan Gögüş στη Θράκη κρίνεται σκόπιμη μια σύντομη ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων για το 2009.






1. Συνεχίζονται οι προσπάθειες χειραγώγησης και ομοιογενοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας μέσω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πολιτιστικών σωματείων.

Αν και την τελευταία πενταετία έχουν ανεγερθεί 10 νέα μουσουλμανικά τεμένη, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί απευθείας από την Τουρκία, ο γνωστός ψευδομουφτής κατήγγειλε "καταστροφή οθωμανικών μνημείων" στην Ελλάδα, αγνοώντας τη συνεχιζόμενη και υπαρκτή καταστροφή παρεκκλησίων στη Θράκη. Ενθαρρυντική ωστόσο είναι η εμφάνιση πομακικών πολιτιστικών συλλόγων.

2. Επιχειρείται εντονότερη οικονομική διείσδυση της Άγκυρας στη περιοχή μέσω της λειτουργίας υποκαταστήματος της τουρκικής τράπεζας Ziraat Bank στη Κομοτηνή ενώ υπάρχουν ενδείξεις για αγορά οικοπέδων χριστιανών από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας με ευνοικους όρους δανεισμού, με απώτερο σκοπό να περιέλθουν στην κυριότητα του τουρκικού Δημοσίου.

3. Eντείνονται διεθνείς πρωτοβουλίες για την επισήμανση (δήθεν) καταπίεσης των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η έκθεση της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα Gay McDougal δημοσιοποιήθηκε στη 10η Διάσκεψη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία των πλέον ακραίων στοιχείων της μειονότητας, αγνοώντας παράλληλα τις καταγγελίες Πομάκων και Ρομά ότι πιέζονται να ομιλούν τη τουρκική γλώσσα και να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι.

H δραστήρια "Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης" με έδρα τη Γερμανία επεκτείνεται συνεχώς σε νέες χώρες ενώ έχει αποκτήσει και το status του παρατηρητή στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

4. Αποκαλύφθηκε δίκτυο κατασκοπείας στους κόλπους της μειονότητας υπό τη καθοδήγηση του τουρκικού προξενείου μετά τη σύλληψη μουσουλμάνου στη Σαμοθράκη το περασμένο Ιούλιο.

Kάντε κλίκ πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει




Σχετικό άρθρο: Η Θράκη στον αστερισμό της συνδιοίκησης


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share