21/12/09

Με αγωνία περιμένει η κυβέρνηση την νεα υποβάθμιση από τη Μoody΄s !!

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που λάβαμε στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ όλα δείχνουν πως έχουν "αναστενάξει" εκεί στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι να'ρθεί αυτή η ρημάδα η νεα υποβάθμιση από τη Μoody΄s.

Ούτε βαθμούς στο σχολειό να παίρνανε....

Αφού από το μέγεθός της νεας υποβάθμισης θα εξαρτηθεί η δυνατότητα των Ελληνικών τραπεζών να δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή όχι....





Η "Καμπάνα" είναι σίγουρη, το θέμα είναι τι "καμπανιά" θα πέσει.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, αν η Μoody΄s, η οποία αξιολογεί σήμερα την Ελληνική πιστοληπτική ικανότητα με Α+, περιοριστεί σε υποβάθμιση κατά δύο βαθμούς, δηλαδή...τοποθετήσει την Ελλάδα στο Α-, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Αν όμως η υποβάθμιση είναι μεγαλύτερη και μειώσει την Ελλάδα κατά τρεις βαθμούς, στο Β+, θα διακοπεί η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μόλις η τελευταία επαναφέρει τους σχετικούς αυστηρούς κανόνες της, τους οποίους είχε αναστείλει προσωρινά λόγω κρίσης.

Οι κανόνες αυτοί προβλέπουν ότι για να χρηματοδοτείται μια τράπεζα, πρέπει τα ομόλογα που προσκομίζει ως εγγύηση, να έχουν αξιολογηθεί από το λιγότερο έναν οίκο αξιολόγησης με τουλάχιστον Α-.

Τα Ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες έχουν υποβιβαστεί στη Β κατηγορία από δύο εκ των τριών οίκων αξιολόγησης, την Fitch και τη Standard & Ρoor΄s.

Επομένως, όλες οι ελπίδες της κυβέρνησης στηρίζονται στη Μoody΄s, η οποία έχει διατηρήσει την Ελλάδα σε υψηλή βαθμολογία όλο αυτό το διάστημα, και μόνο αν κάνει μεγάλη βουτιά θα τη ρίξει κι αυτή στη Β κατηγορία.

Αλλά αυτό δεν αποκλείεται. Η υποβάθμιση από τη Μoody΄s αναμένεται από μέρα σε μέρα.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται προς το παρόν ομόλογα ακόμη και με χαμηλότερη βαθμολογία, επειδή έχει χαλαρώσει τους κανόνες της ώστε ενισχύσει τη ρευστότητα εν όψει κρίσης.

Ήδη όμως, καθώς θεωρείται ότι η παγκόσμια οικονομία βγαίνει από την κρίση, οι κανόνες αρχίζουν και γίνονται αυστηρότεροι.

Εκτιμάται, με βάση δηλώσεις αξιωματούχων, ότι σε περίπου έναν χρόνο θα έχει επανέλθει ο όρος να αξιολογούνται τα ομόλογα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για δανειοδότηση με βαθμό τουλάχιστον Α-.

Η δυνατότητα των τραπεζών να δανείζονται από την ΕΚΤ είναι καθοριστικής σημασίας όσον αφορά τη ρευστότητά τους, αλλά και τη δανειοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι τράπεζες είναι αυτές που καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, αποδεχόμενες τα ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα μπορούν και αυτές με τη σειρά τους να τα αξιοποιήσουν στη συνέχεια.

Αλλιώς, καταλαβαίνετε σε τη είδους χαρτιά θα μετατραπούν τα Ελληνικά ομόλογα...


Διαβάστε επίσης:
Περιμένουν υποβάθμιση και από τη Moody's !





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share