16/1/10

Πρόγραμμα Σταθερότητας και Κοινωνικής Αλληλορουφιανιάς

Με το δόγμα ρουφιανιά και διασταύρωση στοιχείων επιχειρούν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή

Λίστες φοροφυγάδων με ηλεκτρονική διαπόμπευση, «καρφώματα» πολιτών στην Εφορία, διασταυρώσεις στοιχείων από λογαριασμούς για φως, νερό, τηλέφωνο αλλά και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για όσους φορολογουμένους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά δεν το κάνουν, επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να μπλοκάρει τη φοροδιαφυγή.





Όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στους φορολογουμένους θα δοθεί η δυνατότητα να αναφέρουν στις ελεγκτικές αρχές εταιρείες και ιδιώτες που φοροδιαφεύγουν.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όποιος δεν "χωνεύει" τον άλλων θα πηγαίνει και θα τον καρφώνει στο Ειδικό Σώμα της Φορο-αστυνομίας, και αυτοί με τη σειρά τους θα έχουν το δικαίωμα από το νόμο να αναλαμβάνουν -κατά περίπτωση- ακόμη και αυτοψία στο σπίτι ή την επιχείρηση του καταγγελλόμενου προκειμένου να διασταυρώσουν στοιχεία.

Συγκεκριμένα, η νέα σειρά μέτρων αναφέρει:

«Οι αναφορές αυτές θα χρησιμοποιούνται για τη στατιστική ανάλυση των χαρακτηριστικών των φοροφυγάδων και τη διεξαγωγή ελέγχων, ενώ οι καταγγέλλοντες θα λαμβάνουν επιστολή η οποία θα αναφέρει τα φορολογικά έσοδα στα οποία συνέβαλαν».

Ασάφεια ωστόσο επικρατεί-προς το παρόν- σχετικά με το εαν θα υπάρχει κίνητρο οικονομικής αμοιβής στο ρουφιάνο ή απλά θα μείνει με την ηθική ικανοποίηση.

Στην περίπτωση βέβαια που υπάρξει οικονομικό κίνητρο όπως πχ ποσοστά , το σίγουρο είναι πως αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα το κάνουν επάγγελμα και με εξαιρετικές μάλιστα επιδόσεις.

Σε εργαλείο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής σκοπεύει να μετατρέψει το οικονομικό επιτελείο και τις σαρωτικές διασταυρώσεις. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα συλλέγει στοιχεία από όπου κι όπως μπορεί.

Ήδη στη ΓΓΠΣ με την υποβολή των εντύπων Ε9 και των δηλώσεων ΕΤΑΚ έχει δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, τα στοιχεία ακινήτων του οποίου θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία των φορολογουμένων με εκκρεμή χρέη.

Αυτό συνεπάγεται πως όποιος φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αλλά κατέχει ακίνητη περιουσία θα βρεθεί αντιμέτωπος με άμεσες κατασχέσεις.

Όπως αναφέρεται στο ΠΣΑ, σχεδιάζεται η "χρήση δραστικών μεθόδων είσπραξης οφειλών, όπως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, αντί της πληρωμής με δόσεις και ειδικών ρυθμίσεων για τους οφειλέτες".

Η ΓΓΠΣ θα συλλέξει επίσης για διασταυρώσεις και όλα τα στοιχεία από τους λογαριασμούς ύδρευσης, τηλεφωνίας και ηλεκτρικού.

Εννοείτε βέβαια πως όλα αυτά θα συμβαίνουν μεταξύ των απλών και πεινασμένων πολιτών, γιατί το αλληλοκάρφωμα, δεν έχει εφαρμογή σ'αυτούς που κλέβουν μέσα από τις εικονικές εταιρείας, τα πλαστά τιμολόγια, τις υπηρεσίες του δημοσίου και γενικότερα σ'αυτούς που κατακλέβουν μέσα απο τον ίδιο τον Κρατικό κορβανά.





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share