Οι 100 πρώτες ημέρες πέρασαν και... πάει η άνοδος των προσδοκιών των νοικοκυριών τον Οκτώβριο, αφού τον Δεκέμβριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καταγράφεται δραματική επιδείνωση στις εκτιμήσεις για τα οικονομικά από τους ίδιους τους Έλληνες.
Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης....
....σημειώνει τον Δεκέμβριο νέα υποχώρηση οκτώ μονάδων και διαμορφώνεται στις -44 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα του φετινού μέσου όρου, αλλά σημαντικά χαμηλότερα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιδόσεων, οι οποίοι σημειώνουν άνοδο.
Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι προσδοκίες των καταναλωτών επιδεινώνονται σε ακόμη οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ην. Βασίλειο, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Σουηδία, ενώ ο Ελληνικός δείκτης παραμένει ανάμεσα στους χαμηλότερους της ΕΕ, στην 22η θέση.
«Αν και, η διόρθωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για δεύτερο μήνα μετά την άνοδο των προσδοκιών προεκλογικά παρατηρείται διαχρονικά ως μια συστηματική μετεκλογική εξέλιξη, θα πρέπει ένα μέρος της επιδείνωσης να αποδοθεί και στην αβεβαιότητα που δημιουργούν οι εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα, ο ταχύς προσδιορισμός των οποίων θα επιτρέψει γρηγορότερη προσαρμογή της καταναλωτικής συμπεριφοράς στα νέα δεδομένα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.
Στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις που διαμορφώνουν το δείκτη, καταγράφεται υποχώρηση από 5 έως 7 μονάδες, ενώ η ανασφάλεια των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας επανέρχεται στο προσκήνιο, αφού ο σχετικός δείκτης ο οποίος βελτιωνόταν τους τελευταίους μήνες, χειροτερεύει από τον προηγούμενο μήνα.
Τα οικονομικά των νοικοκυριών
Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες καταγράφουν σημαντική υποχώρηση 7 μονάδων τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -21 μονάδες.
Το 13% (από 19%) των Ελληνικών νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 44% (από 38%) προβλέπει επιδείνωση ή σημαντική επιδείνωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνονται στις -1 και -3 μονάδες αντίστοιχα.
Η οικονομία της χώρας
Οι προβλέψεις των Ελληνικών νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο υποχωρούν κατά 6 μονάδες, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -30 μονάδες.
Πλέον πάνω από τα μισά Ελληνικά νοικοκυριά (52% από 46%) αναμένουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση και μόλις το 17% προβλέπει μικρή ή μεγάλη βελτίωση στην οικονομική του κατάσταση (από 22%). Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη βρίσκονται σημαντικά χαμηλότερα, στις -8 και -10 μονάδες.
Δεν αποταμιεύουν
Η πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχωρεί σημαντικά, κατά 7 μονάδες, για δεύτερο συνεχή μήνα, και διαμορφώνεται στις -58 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.
Περίπου οκτώ στους δέκα Έλληνες καταναλωτές (81% από 77%) δηλώνουν ως μη πιθανή ή καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο, ενώ ένα 17% (από 20%), την κρίνει ως πιθανή ή πολύ πιθανή.
Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, ο σχετικός δείκτης βρίσκεται πολύ υψηλότερα, στις -5 μονάδες.
Το 84% βλέπει άνοδο ανεργίας
Οι δυσμενείς προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, μετά την κατακόρυφη άνοδο τον Νοέμβριο, διευρύνονται περαιτέρω τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται 5 μονάδες υψηλότερα, στις +62.
Σχεδόν ομόφωνα (84% από 81%) τα νοικοκυριά αναμένουν ελαφρά ή αισθητή ενίσχυση της ανεργίας το επόμενο 12-μηνο, ενώ μόλις το 5% (από 7%) περιμένει ελαφρά ή αισθητή μείωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, αλλά χαμηλότερα σε σχέση με τον ελληνικό, στις +44 και +46 μονάδες αντίστοιχα.
Λιγότερες αγορές
Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, κ.λπ.) υποχωρεί και τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -46 μονάδες (από -35 μονάδες). Τα Ελληνικά νοικοκυριά δηλώνουν σε ποσοστό 65% (από 59%) ότι θα προβούν σε μικρή ή μεγάλη μείωση των δαπανών τους, ενώ το 8-9% το τελευταίο δίμηνο δηλώνει πως θα τις αυξήσει λίγο ή πολύ.
Στην ΕΕ και Ευρωζώνη, οι αντίστοιχοι δείκτες παραμένουν στις -23 και -22 μονάδες αντίστοιχα.
Βλέπουν αυξήσεις στις τιμές
Οι προσδοκίες ανόδου των τιμών διατηρούνται τον Δεκέμβριο στα ίδια επίπεδα, με το δείκτη εξέλιξης των τιμών τους προσεχείς 12 μήνες να διαμορφώνεται και πάλι στις +16 μονάδες, όταν στους αντίστοιχους δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη κυριαρχούν, αν και ασθενώς, οι προσδοκίες πτώσης των τιμών. Από τα Ελληνικά νοικοκυριά, και πάλι το 55% κρίνει πως οι τιμές θα αυξηθούν με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 22% αναμένει ότι θα μείνουν αμετάβλητες ή θα μειωθούν.
Μόλις τα βγάζουν πέρα
Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, υποδηλώνουν οριακή υποχώρηση του ποσοστού που αποταμιεύει λίγο ή πολύ, στο 25%, ενώ αυξάνεται στο 52% (από 49%) το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα». Όσοι δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί παραμένουν στο 9-10%, ενώ το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους περιορίζεται οριακά στο 13%.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, μεγάλη είναι η επιδείνωση των προσδοκιών και στον τομέα του λιανικού εμπορίου, ενώ επιδεινώνονται οι εκτιμήσεις τόσο στην βιομηχανία όσο και στον κατασκευαστικό κλάδο.
Αντίθετα, παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες οι προσδοκίες για όσους εμπλέκονται στον κλάδο των υπηρεσιών.
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...