21/3/10

Διοξίνες στον ουρανό της Ρόδου. Συνεχίζεται το δράμα των κατοίκων !

Το ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ είχε αναφερθεί στις άκρως επικίνδυνες συνέπειες για τη δημόσια υγεία απο την ανεξέλεγκτη καύσης καλωδίων στο νησί της Ρόδου με σχετικό δημοσίευμα στις 04/02/2010
(Δείτε το εδώ).


Δύο μήνες αργότερα μελέτη του καθηγητή Ευστράτιου Καρβέλα έρχεται για να επιβεβαιώσει το θέμα....



Σύμφωνα με το άρθρο που έστειλε στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ το paraponarodos.blogspot.com , η ρύπανση της ατμόσφαιρας που προκαλείται από καύση (απογύμνωση) ηλεκτρικών καλωδίων από ορισμένες ομάδες ατόμων στους αυθαίρετους οικισμούς των αθίγγανων και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και κυρίως στην υγεία των ανήλικων.

Αρκεί ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης για να προκαλέσει ΚΑΡΚΙΝΟ , και ένα μόλις δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου για να σκοτώσει πειραματόζωα στο εργαστήριο!

Η καύση πλαστικών σε υπαίθριο ή στεγασμένο χώρο απαγορεύεται, σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 1, της ΚΥΑ 11535/93 (ΦΕΚ 328 Β).

Επίσης με φυλάκιση τριών μηνών έως δύο έτη και χρηματική ποινή τιμωρείται όποιος προκαλεί ρύπανση ή υποβαθμίζει το περιβάλλον
[ΝΟΜΟΣ: 1650/86 Για την προστασία του περιβάλλοντος (ΦΕΚ 160/Α/16-10-86) Άρθρο 28]

Επομένως η ασκούμενη από ορισμένες ομάδες δραστηριότητα της απογύμνωσης (ή αποφλοίωσης) ηλεκτρικών καλωδίων με καύση του εξωτερικού περιβλήματος είναι παράνομη.

Βεβαίως είναι σεβαστό το δικαίωμα όλων στην εργασία, αναμφισβήτητα όμως περισσότερο σεβαστό είναι το δικαίωμα στην υγεία τόσο των απασχολούμενων όσο και των περιοίκων.

Λόγω της παρουσίας του PVC ή των «βρωμιωμένων καταστολών φλόγας» στη μόνωση των καλωδίων, οι εκπομπές και οι τέφρες από μια τέτοια καύση περιέχουν υψηλά επίπεδα διοξινών και φουρανίων - δύο από τους πιο θανάσιμους οργανικούς ρύπους (POPs- Persistent Organic Pollutants).

Eπίσης οι καρκινογόνοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs-Polycyclic Aromatic Hydrocarbons) είναι παρόντες στον καπνό και την τέφρα. Οι διοξίνες είναι μια οικογένεια καρκινογόνων χημικών ουσιών,ιδιαίτερα τοξική για τον άνθρωπο και ανθεκτική στην βιολογική αποσύνθεση. Η ημιπερίοδος ζωής της, δηλαδή η μείωση στο 50% της αρχικής ποσότητας, διαρκεί 10 έως 30 χρόνια.

Μπορούμε, λοιπόν, ν’ αναλογιστούμε πόσο μακροπρόθεσμες και επικίνδυνα θανατηφόρες είναι η καύση των καλωδίων σε μεγάλη ποσότητα που εκλύουν σημαντικές ποσότητες διοξινών.

Για το λόγο αυτό η πιο πάνω ΠΑΡΑΝΟΜΗ δραστηριότητα επιβάλλεται να σταματήσει άμεσα.

Διαβάστε εδώ το αρχικό άρθρο:


Ρόδος : Υπαίθριο εργοστάσιο από αθίγγανους - Μάχη των κατοίκων με τις διοξίνες και την αδιαφορία της τοπικής ηγεσίας


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share