11/6/10

Μετά σταθερά βήματα προχωρά το ανθελληνικό σχέδιο στη Θράκη

Γράφει ο Νίκος Μελέτης

57 υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης απαιτούν αναγνώριση Τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας

Με συντονισμένες κινήσεις και εκμεταλλευόμενη τη «χαλαρή» στάση της Αθήνας, η Τουρκία επιδιώκει να προσδώσει διεθνή διάσταση στις διεκδικήσεις της στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ...


...στο εσωτερικό της μειονότητας έχει αρχίσει ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, σχετικά με το ποιος θα είναι το «αφεντικό» που θα συνδιαλέγεται και με την Αθήνα και με την Άγκυρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει και το γεγονός ότι ήδη στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει προεργασία για την εξαγγελία μέτρων που θα προβληθούν ως «δώρο» στη μειονότητα, ουσιαστικά όμως έρχονται να καλύψουν τις απαιτήσεις που διαχρονικά αλλά με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια θέτει η τουρκική κυβέρνηση.

Ενδεικτικό του στόχου, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία χωριστικών θεσμών και ουσιαστικής αυτοδιοίκησης της μειονότητας τουλάχιστον αρχικά, είναι και το ψήφισμα που ενέκρινε η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που, εκτός των άλλων, ζητά από την Ελλάδα να διαβουλευθεί με τους «εκπροσώπους της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας» για την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» στην περιοχή της Θράκης, με στόχο βεβαίως να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος της δημοτικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην περιοχή.

Η Απόφαση (Resolution Νο.3/37-ΜΜ) της υπουργικής συνάντησης του Οργανισμού Ισλαμική Διάσκεψης που συνήλθε στο Ντουσαμπέ του Τατζικιστάν εξετάζει την κατάσταση της «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» με την οποία οι υπουργοί Εξωτερικών των 57 κρατών-μελών της Διάσκεψης προβαίνουν και σε συστάσεις προς την Ελλάδα. Το ύφος καθώς και το περιεχόμενο των παρατηρήσεων αλλά και των «συστάσεων» παραπέμπουν καθαρά στην τουρκική ρητορική για το θέμα της Θράκης.

Οι… εκκλήσεις

Με την απόφασή της η Ισλαμική Διάσκεψη:

- Καλεί την Ελλάδα να πάρει όλα τα μέτρα για το σεβασμό των δικαιωμάτων και της ταυτότητας της «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» που προβλέπονται από διμερείς ή διεθνείς συμφωνίες.

- Απαιτεί από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες (ψευδομουφτήδες) της Ξάνθης και της Κομοτηνής ως επίσημους μουφτήδες.

- Καλεί την Ελλάδα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκλογή των διοικήσεων των βακουφίων από την «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα», ώστε να διασφαλιστεί η αυτοδιοίκησή της, για να δοθεί επίσης η δυνατότητα στους εκλεγμένους μουφτήδες να επιτηρούν τη βακουφική περιουσία και να τερματιστεί η «βαριά» φορολόγηση των βακουφικών περιουσιών. Καλείται ακόμη η Ελλάδα να έρθει σε διαβουλευση με τους εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας πριν παρουσιάσει συγκεκριμένους νόμους και ρυθμίσεις για τα ζητήματα αυτά.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης:

- Εκφράζει την απογοήτευσή του για την πρακτική της Ελλάδας σχετικά με το διορισμό των 240 ιμάμηδων – ιεροδιδασκάλων από επιτροπή Ορθόδοξων δημόσιων υπαλλήλων, παρά τις αντιδράσεις της «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας», και καλεί την Ελλάδα να ακυρώσει τους σχετικούς νόμους.

- Εκφράζει απογοήτευση για την απαγόρευση του Αρείου Πάγου στη δραστηριότητα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει τις τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας», με τις οποίες αίρεται η απαγόρευση για χρήση στον τίτλο τους του όρου «τουρκική μειονότητα».

- Παροτρύνει την Ελλάδα να αποκαταστήσει την ιθαγένεια για «δεκάδες χιλιάδες μελών της τουρκικής μειονότητας», από τα οποία έχει αναιρεθεί με βάση το άρθρο 19 του Κώδικα Ιθαγένειας.

- Καλεί την Ελλάδα να διαβουλευθεί με τους εκπροσώπους της «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας» σχετικά με το νέο ελληνικό σχέδιο διοικητικής αναδιάρθρωσης της περιοχής [Σ.Σ.: το σχέδιο «Καλλικράτης»], με τρόπο ώστε «να υπάρχει δίκαιη πολιτική εκπροσώπηση των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης και να μην γίνει ακόμη περισσότερο ανισομερής».
- Καλεί, τέλος, την Ελλάδα να πάρει τα απαραίτητα και επείγοντα μέτρα σε διαβούλευση με την «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα» για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συνδέονται ευθέως με τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις στην περιοχή της Θράκης.

Εσωτερικές τριβές

Στη Θράκη όμως με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν ήρθε στην επιφάνεια η σύγκρουση που σοβεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο οποίος φιλοδοξεί να διεκδικήσει για τον εαυτό του ρόλο «εθνικοθρησκευτικού ηγέτη» και προεδρεύει της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής» και, από την άλλη μεριά, των δύο μειονοτικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάτατζη και Αχμέτ Χατζηοσμάν, οι οποίοι έχοντας τις «πλάτες» της κυβέρνησης θεωρούν ότι μπορούν να απαλλαγούν από την «κηδεμονία» του κ. Μέτε και να αναλάβουν οι ίδιοι τον πρωταγωνιστικό ρόλο, κάτι που θα ωφελούσε πρωταρχικά το κόμμα τους και κατόπιν τους ίδιους.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο βουλευτές κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού φρόντισαν να βγάλουν χωριστή φωτογραφία οι δυο τους με τους δύο πρωθυπουργούς και το βουλευτή Κωνσταντινούπολης και ισχυρότατο κομματικό παράγοντα του ΑΚΡ κ. Μουζίνογλου, ο οποίος έχει γεννηθεί στα Αρριανά. Εξέδωσαν, μάλιστα, ανακοίνωση διανέμοντας και τη φωτογραφία, προκαλώντας την έκρηξη του Μέτε, που εξέλαβε την κίνηση αυτή σαν προσπάθεια υπονόμευσης του κύρους της «Συμβουλευτικής Επιτροπής» που είχε συναντηθεί υπό την προεδρία του, λίγη ώρα νωρίτερα, με τον Τ. Ερντογάν.

Σύγκρουση ενόψει αλλαγών

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι η σύγκρουση αυτή έχει βαθύτερα αίτια και σχετίζεται με αναμενόμενες αλλαγές στο καθεστώς των μουφτήδων που μελετά η κυβέρνηση. Οι αλλαγές αυτές θα έρθουν ουσιαστικά να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του κ. Ερτνογάν, βάζοντας σε καθεστώς αμοιβαιότητας τους μουφτήδες με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Μέτε θεωρεί ότι είναι πιο ευνοϊκό για τον ίδιο είτε να εκλεγεί απευθείας από τη μειονότητα –η συμμετοχή, εξάλλου, στην τελευταία τέτοιου είδους διαδικασία ήταν χαμηλή, ενώ δεν επιτρεπόταν η συμμετοχή των γυναικών– είτε από ευρύ εκλεκτορικό σώμα που θα συγκροτηθεί από όλους τους ιμάμηδες της Θράκης, ενώ ο κ. Χατζηοσμάν, που ο ίδιος είναι θεολόγος, φαίνεται να προκρίνει το μικρότερο σχήμα των περίπου 60-70 θεολόγων, το οποίο δεν ελέγχεται από τον Μέτε.

Ένα ακόμη λεπτό σημείο είναι ότι ο μεν Μέτε διεκδικεί αναγνώριση του ίδιου ως νόμιμου μουφτή, ενώ οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν την προοπτική εκλογής νέου μουφτή.

Όσο για τις συζητήσεις σχετικά με την κατάργηση της σαρίας, η οποία θα διευκόλυνε τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο καθεστώς των μουφτήδων, πρέπει να σημειωθεί ότι πιθανότατα θα υπάρξουν αντιδράσεις από τμήματα της μειονότητας που είτε λόγω θρησκοληψίας και κοινωνικής απομόνωσης είτε λόγω της στρατηγικής των ακραίων κύκλων να εφευρίσκουν προβλήματα, μένουν προσκολλημένα στο σημερινό αναχρονιστικό καθεστώς.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, επίσης, η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε θέματα, όπως η αναγνώριση συλλόγων που έχουν στον τίτλο τους τον όρο «τουρκικός / -ή» αλλά και η μειονοτική εκπαίδευση, όπου τα μηνύματα από τους πειραματισμούς της αρμόδιας πλέον και από τη θέση της ειδικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας κ. Θάλειας Δραγώνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της μειονότητας, πάντως, δεν φαίνεται να πλήττει ή να αποδυναμώνει τις στρατηγικές επιδιώξεις της τουρκικής κυβέρνησης, πολύ περισσότερο καθώς πάγιες επιδιώξεις και απαιτήσεις δείχνουν πιο εύκολο να ικανοποιηθούν όταν τίθενται και προωθούνται από «μετριοπαθείς» βουλευτές και όχι από φανατικούς «ψευδομουφτήδες»… Εξάλλου, και οι δύο βουλευτές παραμένουν μέλη της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης» και είναι και οι μοναδικοί Έλληνες βουλευτές που έσπευσαν να συναντηθούν με τον Τούρκο πρωθυπουργό



Το παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από : BΕΤΕΡΑΝΟΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share