13/7/10

Φάλτσα ορχήστρα η κυβέρνηση και ο ανασχηματισμός σε ρόλο κρυφού μαέστρου

«Πυροβολούν» το Μνημόνιο αυτοί που το επέβαλαν...

Με μια φάλτσα ορχήστρα μοιάζει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, καθώς υπουργοί παίζουν στον δικό τους ρυθμό, ενώ οι προσωπικές στρατηγικές στο όνομα των αρχών και ιδεών του ΠΑΣΟΚ οδηγούν κορυφαία στελέχη να εμφανίζονται ως πολέμιοι του Μνημονίου, το οποίο όμως υπηρετούν και με τις αποφάσεις τους και με την ψήφο τους.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι καθημερινές οι συγκρούσεις μεταξύ μελών της κυβέρνησης ή μεταξύ βουλευτών και υπουργών αλλά και οι εκτός γραμμής δηλώσεις, γεγονότα που δείχνουν...


...το πανικό που έχουν περιέλθει οι εθνοσωτήρες βλέποντας το ΠΑΣΟΚ αλλά και την πολιτική τους καριέρα να καταρρέει στη συνείδηση των πολιτών.

Ο Παπανδρέου για την ώρα, σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν εκδηλώνεται. Ωστόσο, η αίσθηση όσων εξ αυτών συνομιλούν μαζί του είναι ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του και το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο θα απαντήσει με ένα δραστικό ανασχηματισμό, που θα επιφέρει αλλαγές και στο σύστημα διοίκησης του Μαξίμου αλλά και σε πολλά υπουργεία.

«Ξεκάρφωτα»

Δραστικό ανασχηματισμό για τον Σεπτέμβριο σκέφτεται πλέον ο Γ. Παπανδρέου«Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο καθημερινά να ακούγονται διάφορες απόψεις για το Μνημόνιο που ποτέ δεν διατυπώνονται σε υπουργικά συμβούλια», δηλώνει κυβερνητικό στέλεχος και τόνιζε: «Ο καθένας προσπαθεί ξεκάρφωτα και απροειδοποίητα να υποδηλώσει την παρουσία του με πυροτεχνήματα στο όνομα των προσωπικών στρατηγικών. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Το τελευταίο τριήμερο οι ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις ήταν πολλές:

Την Παρασκευή ο Χάρης Καστανίδης εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε πρόωρες εκλογές καθώς πρότεινε μια νέα λαϊκή νομιμοποίηση της κυβέρνησης, επειδή δεν εφαρμόζει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε.

Η δήλωσή του έγινε μόλις πέντε μέρες μετά την κατηγορηματική δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού στην «Κ.Ε.» ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές. Ο Χ. Καστανίδης, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου κυρίως γιατί έδωσε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση αδυναμίας, να χειριστεί την κατάσταση και να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Το Σάββατο ο υπουργός Υποδομών Δημ. Ρέππας επανήλθε κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας το Σάββατο από το «Μέγκα» αιχμές εναντίον του για το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των αστικών συγκοινωνιών. Είχε προηγηθεί, λίγες μέρες πριν, η δήλωσή του ότι δεν υπάρχει μόνο το Μνημόνιο αλλά και οι αρχές του ΠΑΣΟΚ και ότι δεν πρέπει «να κουνάμε το δάχτυλο στους εργαζόμενους γιατί θα μας μουντζώσουν», ότι δεν πρέπει να πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί και ότι το σύστημα εσόδων δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.

Αιχμές κατά του υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα κατά του υφυπουργού Φ. Σαχινίδη άφησε και ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος για τον τρόπο χειρισμού του θέματος της αμοιβής των βαθμολογητών στις πανελλαδικές εξετάσεις. Επί της ουσίας είπε ότι άλλα του είχε υποσχεθεί ο υφυπουργός και άλλα έκανε στο τέλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χ. Παπουτσής, από τη Real News, άφησε κι αυτός αιχμές κατά των υπουργών που εφαρμόζουν το Μνημόνιο.

Είπε ότι υπουργοί δεν είναι εκτελεστές του Μνημονίου αλλά μέλη μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και είναι στρατευμένοι στη σωτηρία της χώρας. Μιλώντας για το Μνημόνιο είπε ότι «δεν είναι το κόκκινο βιβλίο του Μάο...». Θέση που μπορεί να απευθύνεται σε υπουργούς όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτές οι παραφωνίες δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η γνωστή τακτική του ΠΑΣΟΚ να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα.

Να εφαρμόζει δηλαδή το Μνημόνιο αλλά να δείχνει ότι υπάρχουν και δυνάμεις στο εσωτερικό του, που αντιστέκονται.

Είναι μια τακτική-ανάχωμα στις τάσεις φυγής, που έχουν πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ προς αλλα κόμματα. Κι αυτό τώρα που έρχονται οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές ίσως να κάποιοι να το θεωρούν αναγκαίο.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share