14/7/10

Φαγοπότι Siemens και στο δημόσιο σύστημα υγείας - Η διαφθορά στην Ελλάδα έχει σπάσει τα ρεκόρ ακόμη και τριτοκοσμικών χωρών.

Τρελό πάρτι εκατομμυρίων σε βάρος του Δημοσίου και σε βάρος της υγείας χιλιάδων Ελλήνων φορολογουμένων.

Τα στοιχεία από το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας που ερεύνησε το θέμα της προμήθειας των Ελληνικών νοσοκομείων μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό της λεηλασίας που έχει υποστεί το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα....


Ενδεικτικά 164 συμβάσεις που αφορούν στα τελευταία 10 χρόνια φανερώνουν της ασυδοσία και τον παράνομο πλουτισμό τον "εκλεκτών" διαχειριστών του δημοσίου συστήματος υγείας

'Ολες έχουν συναφθεί αποκλειστικά με την Siemens και πρόκειται για προμήθεια αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, εξοπλισμό μονάδων εντατικής θεραπείας κ.α.

Το πόρισμα των επιθεωρητών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν προχωρούσαν καν σε διαπραγμάτευση τιμών με τον Γερμανικό κολοσσό. Αναφέρουν μάλιστα ενδεικτικά τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Γενικό νοσοκομείο Κιλκίς, νοσοκομείο Γιαννιτσών, Κατερίνης, Θεαγένειο και το Σισμανόγλειο Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα, διοικήσεις δημόσιων νοσοκομείων εκμεταλλευόμενες σχετικό νόμο του 1995 που είχε δημιουργηθεί στα μέτρα της Siemens και προχωρούσαν σε απευθείας αναθέσεις προμήθειας ιατρικών μηχανημάτων στη Siemens και εν συνεχεία η Γερμανική εταιρεία κοστολογούσε κατά το δοκούν το κόστος συντήρησης και ανταλλακτικών των μηχανημάτων αυτών κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ ελλείψει ανταγωνισμού.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εγκατάστασης αναπνευστικών μηχανημάτων στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία προμηθεύτηκαν από την Siemens και η οποία ως έχουσα την αποκλειστικότητα των ανταλλακτικών αυτών των μηχανημάτων είχε εξασφαλίσει εκ των προτέρων δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την συντήρησή τους.

Με άλλα λόγια, η Siemens «έπαιζε μόνη της μπάλα», αφού τα έργα δεν της ανατίθεντο μέσω διαγωνισμών, αλλά απευθείας. Οι υπόλοιπες ανταγωνιστικές εταιρείες έμεναν εκτός και η Siemens είχε όλη την ευχέρεια να αυξάνει κατά το δοκούν τις τιμές της, χωρίς να χρειάζεται να λογοδοτεί σε κανέναν.

Στην ουσία, το κόλπο ήταν απλό. Αρχικά, κάποιοι φρόντιζαν να αναλάβει η γερμανική πολυεθνική το εκάστοτε έργο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, με απευθείας ανάθεση.
Για παράδειγμα, την προμήθεια ενός μαγνητικού τομογράφου. Στη συνέχεια, και σχεδόν αυτονόητα, η ίδια εταιρεία, η Siemens, αναλάμβανε τη συντήρηση και το σέρβις του μηχανήματος.

Αποτέλεσμα; Oι Έλληνες φορολογούμενοι, πληρώσαμε τη συντήρηση «χρυσή», αφού το κόστος ξεπερνούσε ακόμη και την αξία του ίδιου του μηχανήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, η συντήρηση αναπνευστήρων και αναισθησιολογικών μηχανημάτων, ήταν κατά πολύ υψηλότερη από την αξία των αναπνευστήρων.

Αλλά και στο Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο, το κόστος συντήρησης των μηχανημάτων, που -κατά την έκθεση- ήταν για μεγάλα διαστήματα εκτός λειτουργίας, ήταν, ενδεικτικά, για τον ψηφιακό αγγειογράφο το 2008, 44.030 ευρώ, το 2009, 45.770 ευρώ και το 2010, 46.710 ευρώ. Πορεία, δηλαδή, συνεχώς ανοδική.

Ξόδεψαν μισό εκατομμύριο για λυχνίες!

Ενδεικτικό της «απύθμενης» σπατάλης είναι το παράδειγμα του Θριάσιου Νοσοκομείου. Την πενταετία 2004-2009, μόνο για την αποκατάσταση λυχνιών των αξονικών τομογράφων, ο φορολογούμενος επιβαρύνθηκε με 511.991 ευρώ.

Βαρύτατες ευθύνες προκύπτουν και για τις διοικήσεις μεγάλων νοσοκομείων, τα οποία επιχορηγούνται από το Δημόσιο, όπως το «Ωνάσειο», το «Παπαγεωργίου» και το «Ντυνάν», καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι διοικήσεις «ούτε αξιολογούσαν, ούτε συνέκριναν, ούτε διαπραγματεύονταν καλύτερες τιμές με τη γερμανική εταιρεία, αλλά ούτε και έψαχναν αν υπήρχαν στην αγορά εταιρείες, που θα κάλυπταν απλές συντηρήσεις φθηνότερα, ούτε, εντέλει, ενδιαφέρονταν να εκπαιδευτεί προσωπικό για μείωση του κόστους συντήρησης».

Οι μίζες της Siemens αποδεικνύεται πως έκαναν κουμάντο σε όλους τους τομείς του Ελληνικού δημοσίου ξεκινώντας απο το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο και καταλήγοντας στις τσέπες των εκλεκτών του πολιτικού συστήματος που διορίζοντας διαχειριστές της διαφθοράς που έφθανε ακόμη και στο δημόσιο σύστημα υγείας.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share