15/8/10

Σολωμός Σολωμού 14 χρόνια μετά (Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο)

Ο Σολωμός Σολωμού (1970-14 Αυγούστου 1996) ήταν Ελληνοκύπριος από το Παραλίμνι, γνωστός σήμερα μέσα από τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του, την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό δικαστήριο βρήκε ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό δικαστήριο η Τουρκία κρίθηκε...


... ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατο του. Επίσης εκδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού.

Tην ημέρα της κηδείας του Tάσου Iσαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Aμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Tάσου Iσαάκ.

Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο.

Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους πέρασε στη νεκρή ζώνη και προπάθησε ν΄ ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την Τουρκική σημαία, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν.

Tότε Τούρκοι στρατιωτικοί πυροβόλησαν εν ψυχρό τον Σολωμό Σολωμού ο οποίος έπεσε νεκρός στο έφαφος από σφαίρα στο λαιμό.

Στη συνέχεια οι Τούρκοι άρχισαν να ρίχνουν ανεξαιρέτως προς τους διαδηλωτές.
Oι εθνοφρουροί πήραν θέση μάχης. H σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή. Επίσης αρκετά ακόμα άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των Tούρκων στο χώρο του επεισοδίου.

Σύμφωνα με τις Ελληνοκυπριακές αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του Τουρκικού στρατού , υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των Tουρκικών μυστικών Δυνάμεων.

Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισαν τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Το υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας.
Κανένας από τους δράστες δεν συνελήφθη.


Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο...Το τραγούδι "Ελληνα Μάγκα"είναι του Στέλιου Ρόκκου αφιερωμένο στο Σολωμό ΣολωμούΤο άρθρο εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από : Aromamag.gr

Διαβάστε επίσης:

Ένα δάκρυ απο την Κύπρο - Για ποιους το έκανες αυτό ρε Σολωμέ;

Προετοιμάζουν σταδιακή αποχώρηση της ΕΛΔΥΚ από την Κύπρο

Άρθρο Σοκ για την Κύπρο - Οι Έλληνοκύπριοι πληρώνουν τους Τούρκος κατακτητές !

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share