3/12/09

Ξεπέρασαν κι επισήμως τις 700.000 οι άνεργοι!

Ξεπερνούν και τον πλέον τρομακτικό εφιάλτη οι διαστάσεις που προσλαμβάνει η σύγχρονη κοινωνική μάστιγα στην χώρα μας.

Μέσα στο Νοέμβριο, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ κατέγραψαν νέα έκρηξη της ανεργίας, αφού οι επισήμως άνεργοι από 640.000 που ήταν τον Οκτώβριο έφτασαν στους 710.000 πλέον!

Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 70.000 μέσα σε έναν μήνα, ενώ το ποσοστό πλησιάζει το 15,7% στο σύνολο του εργατικού δυναμικού.





Και οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες του χειμώνα δεν είναι ενθαρρυντικές αφού το παρατηρητήριο απασχόλησης εκτιμά ότι οι επισήμως άνεργοι ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 800.000...

Κινήσεις «καλής θέλησης» ζητεί η ΓΣΕΕ

Την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ ζητεί από τον υπουργό Εργασίας να προχωρήσει, πριν την ουσιαστική έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό, να καταργήσει επίμαχες διατάξεις του νόμου Πετραλιά (όρια ηλικίας γυναικών, επικουρικές συντάξεις) και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για την είσπραξη των οφειλομένων εισφορών.

Συνολικά η ΓΣΕΕ προτείνει πέντε ενότητες προς συζήτηση στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό:

-Πόροι χρηματοδότησης του συστήματος (π.χ. περιορισμός δαπανών υγείας, εξόφληση των οφειλών του κράτους στα ταμεία, αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής).

-Ενοποιήσεις ταμείων

-Βελτίωση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας του συστήματος (μέριμνα για απολυμένους μεγάλης ηλικίας, συνταξιοδοτικά δικαιώματα ανέργων, βαρέα και ανθυγιεινά).

-Οργανωτικά και λειτουργικά θέματα (π.χ. διοικήσεις)

-Ταμείο Ασφαλιστικής Αλληλεγγύης Γενεών. Στόχος είναι η εξεύρεση νέων πόρων για τον «κουμπαρά» του συστήματος.

Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για ενδεικτικό πεδίο διαλόγου, προσθέτοντας ότι είναι ανοικτή στο να τεθούν προς συζήτηση και άλλα ζητήματα.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 8 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 30 Απριλίου πρέπει να παραδώσει το πόρισμα της για το ασφαλιστικό.
Από πλευράς ΓΣΕΕ θα μετέχουν ο Σάββας Ρομπόλης και ο Γιώργος Ρωμανιάς.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share