30/11/09

Eισηγήσεις για σκληρά μέτρα «τύπου Ιρλανδίας»

Καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας, κάτι που θα είχε οδυνηρές επιπτώσεις στο σύνολο της εθνικής οικονομίας, στο τραπέζι πέφτουν πλέον εισηγήσεις και για σκληρά μέτρα «τύπου Ιρλανδίας», όπως η περικοπή μισθών ή οι απολύσεις προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αν και όλοι το απεύχονται, οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην οικονομία μέχρι και το α’ τρίμηνο του 2010 θα καθορίσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης, πέρα από τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί προεκλογικά.





Οι Βρυξέλλες ξεκαθάρισαν πως αφού οι κατά καιρούς Ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι σε θέση να βρούν λύση, αφού κανείς δεν θέλει να λογοδοτήσει για τα μαγειρέματα που τους παρουσίαζαν, τότε η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει πιστά της εντολές της Κομισιόν προτού τα πράγματα γίνουν ακόμη χειρότερα για την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που, όπως όλα δείχνουν, «κάηκε» η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να «αμπαλάρει» και να «σερβίρει» ως τέτοιο μέτρο το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο για αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν, με αφορμή τις ενδοκυβερνητικές τριβές που προκλήθηκαν, ότι μία μάλλον ανώδυνη επιλογή που αφορά σε περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων και ελάχιστα θα απέφερε επί της ουσίας στον κρατικό προϋπολογισμό θα μπορούσε επικοινωνιακά να πείσει τους ξένους ότι «στη χώρα μας γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια» μείωσης των ελλειμμάτων.

Αντ’ αυτού, όμως, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ανοίξει συζήτηση που θα διαρκέσει μήνες ολόκληρους σχετικά με το πώς θα υπολογίζεται το πλαφόν των 2.000 ευρώ (μικτές αποδοχές, βασικό μισθό ή και επιμέρους επιδόματα).

Προφανώς, με αυτό τον τρόπο, ακυρώνεται το επικοινωνιακό αποτέλεσμα που το εγχείρημα θα είχε στο εξωτερικό φέρνοντας πιο κοντά περισσότερο επαχθή μέτρα.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την πολεμική που συνάντησε η εξαγγελία του μέτρου για πάγωμα των μισθών:

«Είναι απίστευτο ότι ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση δεν κατανοούν την κρισιμότητα των περιστάσεων», ανέφερε. Τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία στα πρόσφατα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, αρκετοί υπουργοί Οικονομικών επιτέθηκαν στον κ. Παπακωνσταντίνου λέγοντάς του: Πώς εφόσον η Ιρλανδία που έχει μικρότερο πρόβλημα από εσάς προχωρεί σε μείωση μισθών και συντάξεων κατά 7,5%, εσείς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι ανάλογο;».

Η σύγκριση με την Ιρλανδία είναι καταλυτική διότι από καταβολής Ε.Ε., η χώρα μας έμπαινε «στο ίδιο τσουβάλι» μαζί της. Μετά τον Απρίλιο του 2009 όμως, οι Βρυξέλλες και οι διεθνείς αγορές άλλαξαν στάση επειδή ικανοποιήθηκαν απόλυτα με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, για να μη φτάσει φέτος το έλλειμμα σε 12,7% όπως προβλεπόταν αρχικά - στο ύψος δηλαδή που εκτιμάται για φέτος στη χώρα μας.

Στις Βρυξέλλες ξεχωρίζουν πλέον σαν μαύρο πρόβατο την Ελλάδα και αναμένουν πιο δραστικά μέτρα από την κυβέρνηση, γεγονός που υποχρεώνει τον κ. Παπακωνσταντίνου να μιλά ανοιχτά για ενδεχόμενο κατάθεσης «συμπληρωματικού προϋπολογισμού», αν χρειαστεί, έως το καλοκαίρι.

«Σύντομα και με υπόδειξη της Ε.Ε. θα υπαχθείτε στο ΔΝΤ»

Νέες έντονες πιέσεις για τη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων το 2010 αναμένεται να δεχτεί ο υπουργός Οικονομικών από τους κοινοτικούς επιτρόπους την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Στη βελγική πρωτεύουσα ο κ. Παπακωνσταντίνου θα βρεθεί την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου αναμένεται να ακούσει από πρώτο χέρι τις απόψεις των εταίρων μας για τον Προϋπολογισμό.

Εκτιμάται ότι θα εκφραστούν σφοδρές επιφυλάξεις κυρίως για το μέγεθος της περικοπής των δαπανών, αλλά και της λήψης μόνιμων μέτρων για την αύξηση των εσόδων, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα θεωρούνται ανεπαρκή.

Οι επιφυλάξεις ενδέχεται να διατυπωθούν στο πλαίσιο του Εcοfin, καθώς στην ατζέντα περιλαμβάνεται η έγκριση της πρότασης της Κομισιόν για ένταξη της χώρας στις αυστηρότερες διαδικασίες επιτήρησης του άρθρου 104, παρ. 8, της Συνθήκης.

Μείωση μισθών 7%-10%


«Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα εάν θέλει να επανακτήσει την αξιοπιστία της στις Βρυξέλλες είναι να μειώσει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες της.

Χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις. Τώρα, εάν αυτές θα είναι περικοπές των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ή πάγωμα των μισθών για τα επόμενα χρόνια, αυτό είναι δικό σας θέμα»
, δήλωσε ο τραπεζίτης.

Ο ίδιος πιστεύει ότι «η Ελλάδα ενδεχομένως θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιθουανίας και της Ιρλανδίας που μείωσαν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων περίπου κατά 7%-10%, προκειμένου να μειώσει τα ελλείμματά της και το δημόσιο χρέος».

Με δεδομένο ότι το συνολικό κονδύλι των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ, ενδεχόμενη μείωση των αποδοχών κατά 10%, όπως προτείνει ο Γερμανός τραπεζίτης για τα επόμενα τρία χρόνια, μπορεί να μειώσει το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 1,5%.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share