10/4/10

Οργιάζει η διαφθορά σε ένα κράτος-εταιρεία περιορισμένης ευθύνης

Tα πρωτεία κρατούν νοσοκομεία πολεοδομίες και εφορίες

Σε περίπου 790 εκαττομμύρια ευρώ εκτιμάται το μέγεθος της μικρο-διαφθοράς στην Ελλάδα το 2009.
Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνουν ότι αναγκάζονται να δώσουν φακελάκι στα κρατικά νοσοκομεία για ασφάλεια ενώ ανάλογο ποσοστό δηλώνει ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι.

Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της «Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς», στην κορυφή των φορέων του δημόσιου τομέα......όπου εντοπίζονται περιστατικά διαφθοράς βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία και ακολουθούν οι πολεοδομίες και οι εφορίες

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το ΙΚΑ και οι νομαρχίες.

Κι αν η διαφορά στο δημόσιο τομέα εμφανίζεται το 2009 ελαφρά μειωμένη σχετικά με το 2008 (9,3% έναντι 9,5%), στον ιδιωτικό τομέα δείχνει να γνωρίζει σταδιακή αύξηση. Χαρακτηριστικά, ενώ το 4,4% των ερωτώμενων νοικοκυριών κατήγγειλε περιστατικά διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα το 2007, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 5,1% το 2008 και έφθασε το 5,3% το 2009.

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, τα περιστατικά διαφθοράς σημειώνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, γιατρούς/ιατρεία, κλινικές, δικηγόρους/νομικούς, τράπεζες, σχολές οδηγών, ΚΤΕΟ και εμπλεκόμενους στον κατασκευαστικό τομέα (πολιτικούς μηχανικούς/αρχιτέκτονες, κατασκευαστικές/τεχνικές/οικοδομικές εταιρείες, μεσίτες).

Οπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής, η μέση τιμή ανά "λάδωμα" στο δημόσιο τομέα ανέρχεται σε 1.355 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα σε 1.671 ευρώ.

Τα περιστατικά αφορούν κατά 60,7% τον δημόσιο τομέα
(μοιραία, αφού ο συγκεκριμένος τομέας είναι ιδιαιτέρως διογκωμένος στη χώρα), κατά 31,1% τον ιδιωτικό τομέα και κατά 8,1% συνδυασμένα τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος του χρηματισμού εκτιμάται ότι στο δημόσιο τομέα ανέρχεται σε 462 εκατ. ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα σε 325 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, το εκτιμώμενο μέγεθος συνολικής διαφθοράς το 2007 ανερχόταν σε 639 εκατ. ευρώ, το 2008 αυξήθηκε σε 748 εκατ. ευρώ και πέρσι σε 787 εκατ. ευρώ. Σε μια χρονιά, δηλαδή, σημειώθηκε αύξηση των χρημάτων που έχουν διοχετευθεί στη μικρο-διαφθορά κατά 39 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:


Η Ελλάδα στενάζει υπό τη διαφθορά - Έρευνα για τη διαφθορά στην Ελλάδα


Καλπάζει η διαφθορά στην Ελλάδα !!!


Πρώτη η Ελλάδα και ....με διαφορά !!!


Παράδεισος του οικονομικού εγκλήματος η Ελλάδα


Της διαφθοράς το κάγκελο ! (Δείτε το βίντεο)


Για να μην ξεχνάμε το αμαρτωλό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ - 90+1 μεγάλα σκάνδαλα !!!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share